СТРЕЉАШТВО - Оптимизам пред изазов у Каиру

БЕОГРАД, 10.октобар (ССС) – Средином септембра српски стрелци су завршили учешће на Европском првенству малокалибарским оружjем у Вроцлаву, а већ кроз неколико дана их очекуjе нови велики изазов.

 Srpski strelci.jpg

У петак у Каиру почиње Светски шампионат у гађању ваздушним и малокалибарским оружjем. Српска селекциjа данас креће на пут, а нашу земљу ће представљати 17 стрелаца – 11 у сениорскоj и шест у jуниорскоj конкуренциjи. 

На ЕП у Вроцлаву Србиjа jе освоjила jедну медаљу. Дамир Микец jе био сребрни МК пиштољем слободног избора. Марко Ивановић jе био четврти jуниор у jуниорскоj конкуренциjи МК пушком из тростава. Међутим, у олимпиjским дисциплинама – тростав у мушкоj и женскоj сениорскоj конкуренциjи нико од наших стрелаца ниjе стигао до финала. Наjближи пласману међу осам наjбољих био jе Миленко Себић коjи jе заузео 15.место.

-Укупним учинком у Вроцлаву, пре свега у олимпиjским дисциплинама, не можемо да будемо задовољни. Неки стрелци су били на добром путу ка бољем пласману, али у завршници су посустаjали. Веруjем да смо из учешћа на Европском првенству извукли добре поуке пред Шампионат света – казао jе пред пут Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србиjе.

У Вроцлаву су у олимпиjским дисциплинама нашим стрелцима су располагању биле по две олимпиjске квоте у гађању из тростава.

Шампионат света jе друго квалификационо такмичење за ОИ у Паризу, а броj расположивих улазница jе већи. У свим олимпиjским дисциплинама ваздушним и МК оружjем поделиће се по четири олимпиjске визе. Стрелци пушком ће имати по две, а такмичари пиштољем по  jедну прилику да у Каиру стигну до квоти. Међутим, и конкуренциjа ће бити jача. Очекуjе се да ће се први пут на светскоj сцени ове сезоне поjавити кинески стрелци, коjи су пропустили све Светске купове, долази и велики броj одличних такмичара из осталих неевропских велесила.

 

Марковић jе пред старт шампионата оптимиста.

-Атмосфера у екипи jе одлична. Стрелци су током припрема показали да су у доброj форми, постизали су одличне резултате и то нам даjе разлога за оптимизам.

Квоте су главни циљ, наравно на нишану су и медаље. С обзиром на систем квалификациjа и на чињеницу да jе до сада подељен врло мали броj квота, осваjање медаље у свакоj дисциплини доноси квоту.

-Много би нам значило ако већ сада на почетку квалификационог циклуса неко од наших стрелаца избори квоту. То би било растерећење пред остала квалификациона такмичења. Међутим, не бринем пуно када jе реч о квалификациjама за Олимпиjске игре, чак и ако се из Каира вратимо без иjедне квоте – каже Марковић и додаjе да наши такмичари у Каиро иду без оптерећења

- Сви наши олимпиjски кандидати добро пуцаjу, следеће године ћемо имати jош три квалификациона такмичења, као и у 2024. Убеђен сам да ћемо на стрељачком турниру на Олимпиjским играма 2024 имати бар шесторо представника,  као и да ће за Париз бити jош спремниjи него за Токио, где смо имали четири пласмана у финала и две медаље – закључуjе Марковић. 

За разлику од претходних Олимпиjских игара, Светски купови више нису у квалификационом циклусу, стрелци ће квоте циљати на континенталним и светским  шампионатима. Српски репрезентативци ће у 2023, шансе за олимпиjске визе имати на Европском првенству ваздушним оружjем у Талину, на Европским играма у Кракову (све дисциплине) и на Светском шампионату у свим дисциплинама у  Бакуу. Кад jе о 2024.години реч, уочи ОИ на програму су три такмичења – континентални шампионат ваздушним оружjем у Ђеру и два олимпиjска квалификациона турнира.   

 

Састав Србиjе за СП у Каиру 

Сениори, ваздушна и МК пушка тростав: Милутин Стефановић („Чика Мата“), Миленко Себић (Нови Сад 1790), Лазар Ковачевић (Jагодина 92).

Сениорке, ваздушна и МК пушка тростав: Андреа Арсовић (Партизан), Теодора Вукоjевић („Чика Мата“), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790)

Сениори, ваздушни и МК пиштољ: Дамир Микец (Полицаjац). Само ваздушни пиштољ: Димитриjе Гргић (Академац), Душко Петров (Кикинда) 

Сениорке, ваздушни пиштољ: Зорана Аруновић (Олимпик 011), Бранкица Зарић (Нови Сад 1790).

Jуниори, ваздушна и МК пушка тростав: Марко Ивановић („Чика Мата“). Само ваздушна пушка: Алекса Ракоњац (Панчево 1813), Петар Ердеи (Нови Сад 1790).

Jуниорке, ваздушна пушка: Александра Хавран (Jединство, Стара Пазова), Ања Кнежевић (Нови Београд-Ушће), Ања Поповић (Партизан).

 

Састави микс парова ће бити одређени на самом такмичењу.

У стручном штабу су Драган Марковић, Драган Доневић, Иван Маноjловић, Саша Икер, Горан Микец, Jелена Аруновић и Стеван Плетикосић.

Првенство за српске стрелце почиње у петак, 13. октобра такмичењем ваздушном пушком за мушкарце, а последње дисциплине у коjима ће наша земља имати представнике на програму су 23.октобра

Tagovi

Komentari (0)