СТРЕЉАШТВО - Шатеру могући домаћин стрељачког турнира на ОИ 2024.

ПАРИЗ (ССС) – Стрељачка такмичења на Олимпиjским играма  2024.године ће можда, уместо у Паризу, бити одржана у Националном стрељачком центру у Шатеруу, граду удаљеном око 270 километара од престонице Француске. Иста локациjа jе планирана и за турнир на Параолимпиjским играма.

 Saterucentar.jpg

Локални организациони одбор ОИ 2024. jе недавно разматрао ову могућност и  предложио да турнир буде организован у Шатеруу. 

По првобитном плану, стрељачки турнири на ОИ и ПОИ jе требало да буду одржани у монтажном стрелишту, привременом обjекту, у Ла Курневу, месту око осам километара удаљеном од центра Париза.

„Борд директора Олимпиjских игара Париз 2024, jе потврдио да стрељачки турнири на Олимпиjским и Параолимпиjским играма треба да буду премештени у Шатеру, коjи се показао као наjповољниjа опциjа, jер пружа наjбоље услове за организациjу такмичења. После успешних разговора са Стрељачком федерациjом Француске и локалним властима, Организацони одбор наставља договоре свих укључених страна како би финализовао техничке и финансиjске детаље организовања такмичења на новоj локациjи“, саопштио jе Организациони одбор ОИ у Паризу.

Коначни предлог о новоj локациjи олимпиjског стрељачког турнира би требало да буде дефинисан до средине септембра и онда представљен и прослеђен Међународном олимпиjском комитету и Параолимпиjском комитету на усваjање.

Саопштено jе да ће простор за спортски обjекат у Ла Курневу („Терраин дес Ессенцес“), коjи jе првобитно био планиран за домаћина стрељачких турнира, остати олимпиjско борилиште. На њему ће стартовати маратон и бициклистичке трке на Параолимпиjским играма. За ова два такмичења jе неопходно мање привремене инфраструктуре него за стрелиште. 

Национални стрељачки центар у Шатеруу jе нови обjекат, сала за финална гађања jе отворена ове године, а прво велико такмичење одржано у центру био jе Светски куп у парастрељаштву, одржан почетком jуна.

Како jе саопштено, Организациони комитет ОИ у Паризу од jуна ради на оптимизациjи главног плана олимпиjских борилишта, коjи осигурава боље услове за такмичење, помаже да  буџет остане у оквирима предвиђеног, а истовремено оставља наслеђе за локално становништво. Стога jе предложено неколико нових локациjа. Jедан од предлога jе да се прелиминарна такмичења у кошарци одрже у Лилу. Наравно и ова одлука чека на одобрење МОК.

Tagovi

Komentari (0)