СТРЕЉАШТВО - Српском женском тиму пушком сребро за краj Гран приjа у Рушама

РУШЕ, 15. jануар (ССС) – Српска репрезентациjа jе учешће на првом такмичењу у 2023. години завршила медаљом.

Последњег дана Гран при турнира Светске стрељачке федерациjе ваздушним оружjем у Рушама одржана су екипна надметања. Женски тим Србиjе пушком, у коме су уз искусну Андреу Арсовић, биле jуниорке Теодора Вукоjевић и Александра Хавран jе освоjио сребро.

 Srbija_Srbija_seniorke_ekipno (Vukojevic,Havran,Arsovic).jpg

Прошле године српски женски тим jе у сличном саставу стигао до бронзе на Гран приjу у Рушама. Тада су у екипи биле Арсовићева, Вукоjевићева и Мариjа Малић. Александра Хавран jе на овогодишњем турниру дебитовала у сениорскоj репрезентациjи.

У квалификациjама jе стартовало 10 екипа. У првоj фази свака чланица екипе пуца по 30 диjабола (90 по тиму), а осам наjбољих пролази даље. Српски трио jе скупио 939,9 кругова и као другопласирани, иза Аустриjе, прошао даље. Друга фаза се састоjи од две сериjе од по десет метака. Наше такмичарке су поново заузеле друго место, али оваj пут прва jе била Пољска, па су се Пољакиње и Српкиње сусреле у дуелу за злато. Чланице нашег тима су у обе фазе биле на уjедначеном нивоу и све три су постигле сличне резултате, равноправно доприневши успеху.

 GranPriRuseMedaljePuska.jpg

У мечевима за медаље, као и у поjединачним и микс такмичењима, први се пресек после сваког хица, а тим са бољим збиром добиjа два поена.

Српски трио jе боље почео дуел за злато. Водио jе са 2:0 и 4:2. Међутим, Пољакиње су направиле преокрет и повеле са 8:4. Пољска, коjа jе у истом саставу прошле године триjумфовала у Рушама,а  потом освоjила титулу првака Европе, jе имала предност од 12:6. Тада jе тренер нашег тима Саша Икер затражио таjм-аут, коjи jе уродио плодом, Србиjа jе смањила на 10:12, али Пољакиње су биле успешниjе у наредне две сериjе и славиле триjумф (16:10).

Две бронзане медаље освоjили су тимови Шведске и Велике Британиjе.

Србиjа ниjе учествовала у екипном такмичењу у мушкоj конкуренциjи, jер ниjе имала комплетну екипу, с обзиром да се Милутин Стефановић разболео непосредно пред пут.

Медаље на турниру у Рушама осваjали су стрелци из чак 16 земаља. Сем наше женске екипе, висок пласман остварила jе и Андреа Арсовић, коjа jе у суботу била пета у поjединачноj конкуренциjи. Тада jе Александра Хавран освоjила прво место у квалификациjама, али ниjе гађала у финалу, jер се такмичила ван конкуренциjе. 

Наша репрезентациjа пушком ће од четвртка до суботе учествовати и на другом Гран приjу сезоне у Осиjеку. Очекуjе се да ће се Стефановић опоравити и прикључити националном тиму.

 

Ваздушна пушка, жене, медаље: 1. Пољска (Станкиевич, Пиотровска, Кочанска), 2. Србиjа (Арсовић, Вукоjевић, Хавран) 3. Велика Британиjа (Мекинтош, Лот, Мвандумба) и Шведска (Герансон, Jохансон, Карлсон)

Квалификациjе – Прва фаза: 1. Аустриjа 941,6, 2. Србиjа 939,3, 3. Шваjцарска 937,1... Друга фаза: 1. Пољска 630,5, 2. Србиjа 627,9, 3. Аустриjа 626,9...

Меч за злато: Пољска – Србиjа 16:10. Мечеви за бронзу: Велика Британиjа – Jужна Кореjа 16:12, Шведска – Аустриjа 16:8

Tagovi

Komentari (0)