СТРЕЉАШТВО - Марко Ивановић jуниорски вицешампион света

КАИРО, 15.октобар (ССС) – Jуниорски репрезентативац Србиjе Марко Ивановић освоjио jе сребрну медаљу у гађању малокалибарском пушком из тростава на Светском првенству у Каиру.

 MarkoIvanovic.jpg

Наши стрелци се по традициjи већ децениjама са Светских првенстава враћаjу са медаjама, али у сениорскоj конкуренциjи. Нико од наших jуниора се дуго ниjе попео на постоље на СП.

Ивановић jе данас прекинуо пост.

Наиме, претходну jуниорску медаљу за нашу земљу на Светским првенствима у мушкоj конкуренциjи донео jе Драган Марковић, актуелни спортски директор Стрељачког савеза Србиjе. Марковић, коjи jе данас био у финалу уз Ивановића, jе 2002.године, као jуниорски репрезентативац Jугославиjе освоjио бронзану медаљу у гађању малокалибарском пушком из лежећег става на Светском првенству у Лахтиjу.

 Puskajuniori.jpg

Четири године касниjе, на Светском првенству у Загребу успехе су оствариле jуниорке. Зорана Аруновић jе постала првакиња планете малокалибарским, Бранкица Зарић ваздушним пиштољем,  а бронзане медаље су освоjили женска екипа ваздушним пиштољем и женски тим МК пушком.

Од Загреба 2006. до данас наших jуниора и jуниорки ниjе било на постољима.

Толико о прошлости, окренимо се садашњици и данашњем финалу.

Ивановић jе у финале ушао као трећепласирани у jучерашњим квалификациjама. У финалу ниjе сjаjно стартовао. После првог, клечећег ставабио jе на осмом месту. Међутим, одлично jе одрадио лежећи и стоjећи став, попео се на друго место, испред Американца Грифина Леjка, коjи jе освоjио бронзу, а иза Кинеза Линшу Дуа, коjи jе блистао у првоj фази и постигао далеко бољи резултат од свих пратилаца.

Меч за злазо jе био изjедначена борба. Средином дуела, наш репрезентатиац jе преузео контролу и повео са 10:6 у поенима. Кинез jе у наредна три хица био прецизниjи, освоjио шест поена за редом и прешао у вођство (12:10). Ивановић jе изjедначио на 12:12. Међутим, 13. и 14. хицем , Ду jе био прециyниjи и славио триjумф од 16:12.

Преостала двоjица представника Европе у финалу, Мађари Денеш и Терек нису били близу медаља, заузели су шесто, односно седмо место. 

Ивановић, стрелац крагуjевачког „Чика Мате“, jе данашњим сребром, потврдио квалитет. Марко jе ове и прошле године освоjио две сребрне медаље ваздушном пушком у поjединачноj конкуренциjи jуниора на првенствима Европе. Ове године на ЕП ваздушним оружjем у Хамару jе био и бронзани у миксу са Александром Хавран. Недавно му jе на првенству Европе малокалибарским оружjем у Вроцлаву замало измакла медаља, био jе четрврти у троставу и као члан микс пара.

 

МК пушка тростав, jуниори, медаље: 1. Линшу Ду (Кина), 2. Марко Ивановић (Србиjа), 3. Леjк Грифин (САД)

Финале, прва фаза: 1. Ду 412,3, 2. Ивановић 402,3, 3. Леjк 400,3...Меч за злато: Ду – Ивановић 16:12.

Tagovi

Komentari (0)