СТРЕЉАШТВО: Миленко Себић шести у троставу

ОСИJЕК, 29.маj (ССС) – Миленко Себић jе освоjио шесто место у гађању малокалибарском пушком из тростава (3 пута 40 метака) осмог дана Европског првенства у Осиjеку.

Milenko-sebic-trostav3x40.JPG 

Високим пласманом учешће на ЕП данас jе завршила женска jуниорска репрезентациjа (Мариjа Коларевић,Ања Кнежевић, Емилиjа Поњавић), коjа jе заузела четврту позициjу у екипном такмичењу МК пушком из тростава

Шесто место у троставу jе друго финале за Себића на ЕП у Осиjеку. Пре пет дана пласирао се на пету позициjу ваздушном пушком и тиме Србиjи донео нову олимпиjску квоту.

Уз Себића, само jош jедан стрелац jе у Осиjеку дошао до два поjединачна сениорска мушка финала у олимпиjским дисциплинама пушком. Норвежанин Ларсен jе ваздушном пушком био шести, а данас jе у троставу стигао до сребра.

Миленко Себић jе у квалификациjама погодио вредних 1.179 кругова и заузео четврто место. Борба за финале jе била квалитетна и изjедначена. Чак петорица стрелаца, пласираних од четвртог до осмог места су забележила резултат од по 1.179 кругова, а наш репрезентативац jе погодио наjвише унутрашњих центара, па му jе припала четврта позициjа. Двоjица такмичара са по 1.178 кругова, су остала на деветом и десетом месту, пред вратила финала.

Милутин Стефановић jе погодио пет кругова мање од Себића, што jе било довољно за 18.место, а Стеван Плетикосић jе завршио на 40.позициjи. Квалификациjама су, као и пре две године на ЕП у Болоњи, доминирали Норвежани. Сва троjица репрезентативаца Норвешке су се пласирали међу осам наjбољих.

Себић jе на старту финала изгубио корак за ривалима, али у наставку ушао у борбу за одличjа. После првог става (15 метака клечећим ставом) налазио се на осмом месту. У следећем ставу (15 хитаца лежећи) почео jе да топи заостатак и попео се на седму позициjу. Одлично jе почео у последњем, стоjећем ставу и скочио на пето место. Ипак, после укупно 41.хица финала, када испада шестопласирани заостаjао jе само 0,2 круга за Чехом Привартским и завршио такмичење.

Норвежани су блистали и у финалу. Злато jе припало Jон-Херману Хегу, а Хенрик Ларсен jе био други, док jе треће место припало искусном искусном Белорусу Jуриjу Шчербацевичу. У овоj дисциплини делила се jедна олимпиjска квота, а освоjио jу jе осмопласирани Литванац Каролис Гирулис, ученик нашег некадашњег олимпиjца Немање Миросављева.

Репрезентациjа Србиjе у троставу за jуниорке jе до дуела са бронзу,у коме jе одмерила снаге са Чешком, дошла осваjаjући четврто место у jучерашњим квалификациjама. У дуелима за медаље, сваки стрелац има директног ривала у противничком тиму. После сваке сериjе, ривал са бољим резултатом доноси два поена тиму.

У мечу са Чехињама из клечећег става гађала jе Мариjа Коларевић,наjискусниjа чланица екипе (jедина коjа ниjе дебитанткиња). Ања Кнежевић jе скупљала поене из лежећег, а Емилиjа Поњавић из стоjећег става.

Trostav juniorke mec za bronzu (1).jpg

Српске девоjке су одлично почеле дуел за бронзу, повеле са 10:2. Међутим, Чехиње су постепено смањивале заостатак и средином финала стекле два поена предности (21:19, 25:23). У деветоj сериjи све три Српкиње су биле боље од ривалки, освоjиле шест поена за преокрет  и вођство од 29:25. Међутим, Чехиње су поново преузеле контролу и оствариле победу (49:35).

 

Резултати осмог дана

МК пушка тростав (3 пута 40 метака), сениори, финале: 1. Jон-Херман Хег (Норвешка) 461,0, 2. Хенрик Ларсен 459,9 (обоjица Норвешка), 3. Jури Шчербацевич (Белорусиjа) 448,9... 6. Миленко Себић 418,5... Квалификациjе: 1. Ларсен 1.186, 2. Хег 1.184,3. Каролис Гирулис (Литваниjа) 1.184, 4.Себић 1.179... 18. Милутин Стефановић 1.174... 40. Стеван Плетикосић 1.165...

МК пушка тростав, jуниорке, екипно: Меч за злато: Италиjа – Шваjцарска 48:39. Меч за бронзу: Чешка – Србиjа 49:35.

 

Реч селектора

Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку, се у коментару данашњих такмичења, осврнуо на резултате квалификациjа мушког тростава.

-Ниво резултата jе био врло висок. Никад до сада за пласман у финале на европским такмичењима ниjе било неопходно погодити чак 1.179 кругова. Миленко Себић jе успео да у тако jакоj конкуренциjи уђе међу осам наjбољих. Учешће у поjединачним такмичењима у Осиjеку заокружио jе са два финала и  избореном олимпиjском квотом, чиме jе показао да jе светска класа. Испунио jе задатак. У финалу jе нешто лошиjе кренуо, али зато jе заблистао у стоjећем ставу, у финишу такмчења. Мало jе недостаjало да направи бар корак даље.

Jуниорке су у екипном пласману биле четврте.

–Наша женска омладинска репрезентациjа jе ваздушном пушком била пета, а малокалибарском четврта и тиме испунила очекивања. Можемо да будемо задовољни како су се снашле у новом систему екипних такмичења, с коjим су се први пут сусреле.

 

Програм за недељу

Српске репрезентативце у недељу очекуjу jедно поjединачно и jедно екипно такмичење.

У поjединачном такмичењу сениорки у гађању малокалибарском пушком из тростава учествоваће Андреа Арсовић,Сања Вукашиновић и Теодора Вукоjевић.

Мушки сениорски тим у троставу, Миленко Себић, Милутин Стефановић, Стеван Плетикосић ће се надметати у екипноj конкуренциjи. 

Наредне седмице на програму су jош три дисциплине у коjима ће Србиjа имати представнике. У понедељак ће Арсовићева, Вукашиновићева и Вукоjевићева учествовати у екипноj конкуренциjи, а истог дана на програму jе и надметање сениорских микс парова у троставу. Такмичење МК спорт пиштољем за жене, у коjем нас представљаjу Зорана Аруновић и Jасмина Миловановић, биће одржано у понедељак и у уторак.

Tagovi

Komentari (0)