СТРЕЉАШТВО: Дамир Микец олимпиjски вицешампион

ТОКИО, 24.jули (ССС) – Стрељачки турнир на Олимпиjским играма у Токиjу jе сjаjно почео за српске репрезентативц. 

Дамир Микец jе постао олимпиjски вицешампион, пошто jе освоjио сребрну медаљу ваздушним пиштољем!

Damir Mikec Olimpijsko srebro FotoStreljacki savez Srbije (2).jpg

Микец jе у кариjери освоjио више од 30 медаља на наjвећим међународним такмичењима, али само му jе олимпиjско одличjе недостаjало. До данас, наjвећи успех било му jе седмо место малокалибарским пиштољем, на олимпиjском дебиjу у Пекингу 2008.

Микецово сребро jе прво одличjе за српски спорт на ОИ у Токиjу, уjедно укупно 13 олимпиjска медаља у историjи српског стрељаштва, прва после Лондона 2012.

Пред полазак у Токио, Микец jе,анализираjући досадашња учешћа на ОИ, рекао „Изгледа да ми источна хемисфера лежи више од западне, надам се да ћу у Токиjу надашити резултат из Пекинга“. И у томе jе успео и стигао до победничког подиjума.

Damir Mikec Olimpijsko srebro FotoStreljacki savez Srbije (4).jpg

Микец jе до вицешампионске титуле, своjе прве медаље на Олимпиjским играма дошао после изузетно узбудљивог финала. Већим делом борбе за медаље био jе на четвртом месту, али у завршници jе био сигурниjи и смирениjи од ривала и са четврте се попео се на другу позициjу.

Пред 20.хитац, када испада четвртопласирани, треће и четврто место су делили Микец и Кинез Веи Панг. Микец jе 20.диjаболом „убио“ 9,8 кругова, а Панг 9,6, што jе значило да српски стрелац осваjа медаљу. Али, jош се ниjе знало медаљу коjе боjе. Украjинац Павло Коростилов, коjи jе пред споменути хитац био на другом месту, jе у 20. сериjи погодио 8,4 кругова, па jе  са другог пао на четврто место. Наш стрелац jе скочио на сребрну позициjу, коjу jе задржао до краjа такмичења.

Недостижан jе остао jедино Иранац Џевад Форуги, коjи jе убедљиво освоjио злато 244,8 кругова. Форуги, коjи се недавно поjавио на међународноj сцени али одмах излетео у врх, jе и пре нешто мање од месец дана победио Микеца. На Светском купу у Осиjеку, Иранац jе освоjио злато, а Микец сребро.

Иначе, Микец jе до финала дошао са осмог места у квалификациjама. Погодио jе 578 кругова, колико и седмопласирани Кинез Веи Панг и деветопласирани Пакистанац Гулфам Џозеф. Одлучилавао jе броj унутрашњих центара, Панг их jе погодио 22, Микец 21, а Џозеф 13 и Пакистанац ниjе стигао до финала. Међу онима коjи се нису нашли међу осам наjбољих jе и четвроструки олимпиjски и актуелни светски првак Кореjац Ђонгох Ђин (15.место), европски првак Словак Jураj Тужински (27.место)...

Пре Микеца, данас су у квалификациjама ваздушном пушком стартовале Андреа Арсовић и Сања Вукашиновић. Арсовићева jе заузела 29. место са резултатом  623,3, док jе дебитанткиња Сања Вукашиновић калификациjе завршила на 44.позициjи са 617,8 кругова. Ни jедна ни друга нису биле задовољне своjим оствареним, али надаjу се бољим резултатима у микс такмичењима и у гашању МК пушком из тростава.

 

Олимпиjске игре Токио 2020, први дан стрељачког турнира

Ваздушни пиштољ, мушкарци:1.Џевад Форуги (Иран) 244,8 (олимпиjски рекорд), 2.Дамир Микец (Србиjа) 237,9, 3. Веи Панг (Кина) 217,6, 4.Павло Коростилов (Укрjаjина)5. Кристиjан Раjц (Немачка) 176,6... Квалификациjе: 1.Шаудари Саураб (Индиjа) 586, 2. Бовен Жанг (Кина) 586, 3.  Раjц  584...8. Микец 578...

Ваздушна пушка, жене: 1. Киjан Jанг (Кина) 251,8 (олимпиjски рекорд), 2.Анастасиjа Галашина (Руски олимпиjски комитет) 251,1, 3. Нина Кристен (Шваjцарска) 230,6,4. Џанет Хег Дуештад (Норвешка) 209,3, 5. Ошен Милер (Француска) 187,7... Квалификациjе: 1. Дуештад 632,9 (олимпиjски рекорд), 2. Хемон Парк (Jужна Кореjа) 631,7, 3. Мери Керолин Такер (САД) 631,4... 29. Андреа Арсовић 623,3... 44. Сања Вукашиновић 617,8... 

Напомена: После Олимпиjских игара у Рио де Жанеиру промењена су правила, па jе сваки резултат наjуспешниjе такмичарке у квалификациjама у Токиjу аутоматски олимпиjски рекорд квалификациjа, а резултат сваког олимпиjског победника и у мушкоj и у женскоj конкуренциjи олимпиjски рекорд.

 

Дамир Микец: Веровао сам у успех

Damir Mikec Olimpijsko srebro FotoStreljacki savez Srbije (1).jpg

На своjим четвртим Играма у кариjери Микец jе успео да се домогне медаље коjа му jе дуго била циљ и коjа му jе jедина недостаjала у кариjери.

После доделе медаља Микец jе, за саjт Олимпиjског комитета Србиjе, рекао. 

– Jош нисам свестан успеха. Одувек ми jе била жеља да комплетирам медаље са свих такмичења, само jе недостаjала олимпиjска. Више не недостаjе. Из 4. пута сам успео да jе освоjим. Веровао сам у себе. Добро сам почео меч, после сам се мало мучио. Срећа ме jе погледала. Ушао сам у финале у коjем сам исправио све грешке. Сви финалисти су били изванредни, али сам се базирао само на своj задатак. Први метак jе био добар, а након тога лошиjи, али сам успео да се консолидуjем. Након грешке сам рекао себи, “Дамире, ово jе ти jе последња грешка. Од сада само у центар”. Смирио сам пулс, и успео да изборим сребро. Хвала моjоj породици, посебно мом тренеру Горану Микецу, као и психологу. Драго ми jе да сам пробио лед на почетку Игара и што сам дао ветар у леђа колегама олимпиjцима коjе ћу свим срцем бодрити. Немам пуно времена за славље, за три дана опет излазим на ватрену линиjу, где ћу наступати у миксу са Зораном Аруновић.

 

ХАЛО ТОКИО: Финале у стилу шампиона

Шеф стручног штаба Драган Доневић jе у jављању за саjт ССС, после првог такмичарског дана казао:

-Ниjе почело наjбоље, наше девоjке нису забележиле висок пласман у квалификациjама ваздушном пушком, у коjима су постигнути неочекивано високи резултати. Међутим, Дамир Микец jе био сjаjан. У квалификациjама га jе мало послужила и срећа, у изjедначеноj борби дошао jе до осмог места захваљуjући већем броjу центара. Међутим, финале jе одрадио у великом стилу, шампионски! Свака част. Сви смо срећни због Дамировог успеха. Атмосфера у тиму jе и пре Олимпиjских игара била феноменална, а ово сребро jе jош поправило расположење.

Селектор за пиштољ Jелена Аруновић jе била пресрећна. Кратко jе прокоментарисала да jе Дамир Микец одрадио огромну ствар, а онда телефон препустила Горану Микецу, Дамировом брату и тренеру, да оцени такмичење:

-Данас jе Дамир остварио убедљиво наjвећи успех у кариjери. За ово смо се спремали пет година. Од 2016.и Олимпиjских игара у Рио де Жанеиру све jе било подређено Токиjу. Квалификациjе су биле jако тешке, три пута jе паузирао. На краjу jе као осми ушао у финале, уз мало среће, али много пута до сада срећа му jе недостаjала, а сада му се вратило. У финалу jе успео да држи одређени ниво, без великих падова, за разлику од већине других финалиста и то му jе донело медаљу. На краjу, коначан пласман jе реалан. Иранац jе одлично одрадио посао и надмашио Дамира, баш као и на Светском купу у Осиjеку. Доказали су да су тренутно обоjица у самом врху – поручио jе Горан Микец.

Tagovi

Komentari (0)