СТРЕЉАШТВО: Четврто место за Зорану Аруновић и Дамира Микеца

ТОКИО, 27.jули (ССС) – Српски репрезентативци су били на корак од медаље четвртог дана  стрељачког турнира на Олимпиjским играма у Токиjу. Зорана Аруновић и Дамир Микец освоjили су четврто место у такмичењу микс парова ваздушним пиштољем, новоj дисциплини олимпиjског програма. У узбудљивом мечу за бронзу, Србиjа jе поражена од Украjине 16:12 у поенима.

 Arunovic i Mikec u Tokiju Foto Olimpijski komitet Srbije.JPG

 Фото: Олимпиjски комитет Србиjе

Данас jе одржано и такмичење мешовитих парова ваздушном пушком. Тим Србиjа 1 (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић) ниjе била предалеко од друге рунде. Освоjио jе 16.позициjу у првоj фази квалификациjа. Наш други пар (Миленко Себић/Сања Вукашиновић) jе заузео 29.место.

У квалификациjама дисциплине микс парови ваздушним пиштољем jе стартовало 20 тимова. У првоj фази, у коjоj сваки стрелац има 30 хитаца (60 по тиму), Србиjа jе заузела пето место. Осам наjбољих пролазе у наредну рунду, коjа jе jош краћа. У њоj сваки стрелац испаљуjе по 20 диjабола.

Током друге рунде, наш тим jе константно био у горњем делу пласмана, међу четири наjбоља пара. Аруновићева и Микец су на краjу заузели четврто место са 384 круга. Наjуспешниjи су били Кинези са 387 кругова. Руски пар Виталина Бацарашкина/Артем Черноусов и тим Украjине Олена Костевич/Олег Омелчук су забележили по 386 кругова. Међутим, Бацарашкина и Черноусов, европски и светски прваци, су имали више унутрашњих центара и пласирали се у меч за злато са Кином, а Украjинци су отишли у дуел за бронзу са Србиjом.

У мечевима за медаље, после сваког хица сабираjу се резултати, тим са бољим збиром у сериjи добиjа два поена. Побеђуjе микс коjи скупи 16 бодова. Меч за бронзу jе био дуел два тима коjи иза себе имаjу доста искуства и очекивала се велика борба. Олена Костевич (поjединачна олимпиjска шампионка из 2004. и бронзана из 2012) и Олег Омелчук дуго пуцаjу заjедно, попут Аруновићеве и Микеца, освоjили су велики броj медаља.

Украjина jе боље почела, повела са 6:2. Тада jе селектор нашег тима Jелена Аруновић, тражила „таjм-аут“, после кога jе српски тим ушао у добар ритам. Аруновићева и Микец су добили наредне три сериjе и повели са 8:6. Потом су паузу узели Украjинци. И то jе дало резултат, jер су Костевичева и Омелчук преокренули меч и повели са 10:8. Српски тандем jе изjедначио (10:10), али после тога , Украjинци су добили две сериjе за редом. У обе сериjе одлучивале су ниjансе. Ривали нашег тима су повели са 14:10, што се показало пресудним.

У дуелу за злато, Кина jе победила Русиjу 16:14. 

Микец и Аруновићева, осваjачи шест медаља на последњих шест европских првенстава, су потврдили да припадаjу светскоj елити, иако су „за длаку“ остали без медаље, баш као и на Светском првенству 2018. Пре три године, Србиjа jе на СП освоjила четврто место, а бронза jе, као и данас, припала Украjини. Тада формат такмичења био другачиjи, ниjе било директних дуела за медаље.

 Arsovic Stefanovic arhiva SSS.jpg

Пошто су подељене медаље пиштољем, почело jе такмичење микс парова пушком. Арсовићева и Стефановић су током више од две трећине прве фазе квалификациjа били у борби за пласман у другу рунду. Држали су се међу осам наjбољих, али у завршници су изгубили корак за ривалима и завршили на 16.месту. Од финала их jе делило 3,4 круга.

И у такмичењу парова ваздушном пушком наjуспешниjа jе била Кина, а осваjањем сребра изненадио jе тим САД. Трећа jе била Русиjа.

Данас су завршена такмичења ваздушном пушком и пиштољем, а од четвртка крећу надметања малокалибарским оружjем, у коjима ће учествовати сви српски стрелци, сем Дамира Микеца. У четвртак ће бити одржана прва половина квалификациjа МК спорт пиштољем за даме (прецизна паљба), у коjоj Србиjу представљаjу Зорана Аруовић и Jасмина Миловановић.

 Strelci sa zenskom kosakrkaskom reprezentacijom Foto SSS.jpg

Олимпиjске игре, стрељачки турнир, четврти дан

Ваздушни пиштољ, микс - Меч за злато: Кина 1 (Ранксин Ђианг/Веи Панг) – Олимпиjски комитет Русиjе 1 (Виталина Бацарашкина/Артем Черноусов) 16:14.  Меч за бронзу: Украjина (Олена Костевич/Олег Омелчук) – Србиjа (Зорана Аруновић/Дамир Микец) 16:12

Квалификациjе - Прва фаза: 1. Индиjа 1 (Ману Бакер/Шаудари Саураб) 582, 2. ОК Русиjе 1 581, 3. Кина 1, 4. Украjина 580, 5. Србиjа 577, 6. Аустралиjа 576, 7. Кина 2 576, 8. Иран 575... Друга фаза: 1. Кина 1 387, 2. ОК Русиjе 1 386 (15 „унутрашњих“ центара), 3. Украjина 386 (13), 4. Србиjа 384, 5. Иран 382, 6. Кина 2 380, 7. Индиjа 1 380, 8. Аустралиjа 380.

Ваздушна пушка, микс – Меч за злато: Кина 1 (Киjан Jанг/Хаоран Jанг) – САД 1 (Мери Керолин Такер/Лукас Козниески) 17:13. Меч за бронзу: ОК Русиjе 2 (Jулиjа Каримова/Сергеj Каменски) – Jужна Кореjа 1 (Еунђи Квон/Таеjун Нам) 17:9. 

Квалификациjе, прва фаза: 1. Кина 1 633,2 (светски рекорд), 2. Пољска 630,8, 3. Jужна Кореjа 1 630,5, 4. ОК Русиjе 1 629,8... 16. Србиjа 1 (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић) 624,5... 29. Србиjа 2 (Сања Вукашиновић/Миленко Себић) 612,4... Друга фаза: 1. Кина 1 419,7, 2. САД 1 418,0, 3. Jужна Кореjа 1 417,5, 4. ОК Русиjе 2...

 

Аруновићева  Микец: Остварен успех, али остаjе жал за медаљом

Осваjањем четвртог места, Аруновићева и Микец су доказали да припадаjу светском врху, али остаjе жал за медаљом.

– Освоjили смо четврто место у заиста jакоj конкуренциjи. Да смо у овом моменту могли да направимо бољи резултат, направили бисмо га. Свакако смо потврдили квалитет заузимањем четврте позициjе на наjвећем светском такмичењу. У првом делу квалификациjа смо иза себе оставили изузетно квалитетне репрезентациjе и потврдили да смо уиграна екипа. Нажалост, данас ниjе био таj дан – казала jе после такмичења за саjт ОКС Зорана Аруновић. 

Редослед четири наjбоље екипе jе готово идентичан као и на Светском првенству, када jе злато освоjио руски пар Бацарашкина/Черноусов, други jе био тим Кине, трећа Украjина, а четврти Аруновићева и Микец. 

–Светско првенство jе одржано пре три године, што значи да држимо ниво такмичарског наступа, иако нам jе ово била премиjера на Олимпиjским играма. Направили смо добар посао, нажалост недостаjала jе само завршница. Честитам тиму Украjине коjи jе био бољи за ниjансу – додала jе Зорана Аруновић. 

 Дамир Микец jе потврдио да jе остварен одличан резултат, али да жеље нису испуњене.

–Имао сам велику жељу за осваjањем ове медаље. Квалитетан смо тим, jако смо се добро борили у квалификациjама. Показали смо да припадамо самом светском врху. У мечу за одличjе смо се враћали у неколико наврата. Мислим да сам и jа лично могао да пружим више, требаће ми мало времена да све анализирам. Жао нам jе што данас нисмо победили Украjинце, стари су нам дужници, али то jе спорт – завршио jе Микец.

 

Похвале за велику борбу и сjаjну атмосферу

У jављању из Токиjа за саjт Стрељачког савеза Србиjе, Драган Доневић, шеф стручног штаба ССС и селектор за пушку, jе похвалио учинак Аруновићеве и Микеца.

-Лавовски су се борили током обе фазе квалификациjа и у мечу за медаљу и одлично одрадили такмичење. Остали су без одличjа, али стрељаштво jе спорт у коме често пресуђуjу ниjансе, па и срећа. Оваj пут jе било тако. Рецимо, Украjина jе предност од 14:10 зарадила после две сериjе у коjима jе за 0,3, односно 0,4 круга надмашила српски тим. У сваком случаjу, Зорана, Дамир, као и стручни тим у коме су Jелена Аруновић и Горан Микец заслужуjе похвале за одлично одрађен посао – поручио jе Доневић.

Оцењуjући такмичење мешовитих парова пушком, Доневић jе казао:

-Андреа и Милутин нису разочарали, врло мало jе недостаjало да после прве фазе квалификациjа наставе надметање. До скоро самог краjа прве рунде држали су висок ниво, били у су међу осам наjбољих и борили се за другу фазу квалификациjа. У завршниции у завршници Стефановић jе погодио две слабиjе „деветке“, што jе утицало да падну у пласману. Ипак, обоjе су се борили до краjа, за шта заслужуjу похвале. Кад jе о другом миксу реч,  Себићу и Вукашиновићевоj jе ово тек треће такмичење на коме учествуjу у пару. Оваj микс jе формиран на Европском првенству, када jе Себић испунио олимпиjску квоту. Од њих двоjе се више очекуjе у поjединачноj конкуренциjи, наступ у миксу jе пре свега у сврси одржавања такмичарске тензиjе пред наставак турнира.

Српски стрељачки тим у Токиjу дише као jедан. Шеф стручног штаба jе jош jедном апострофирао атмосферу у екипи.

-Атмосфера у екипи jе одлична, стрелци подржаваjу jедни друге. Када су репрезентативци пиштољем на ватреноj линиjи, такмичари и такмичарке пушком навиjаjу за њих, и обратно. Нама jе, као и свим учесницима, због мера заштите ограничено кретање. Много времена проводимо заjедно и у дружењу са осталим нашим спортистима, између осталих и са Новаком Ђоковићем, коjи свако вече долази у павиљон где су смештени српски спортисти, расположен jе и има времена да са сваким поразговара – преноси Доневић.

Tagovi

Komentari (0)