СТРЕЉАШТВО - Србиjа у Новом Саду хвата залет за финале Европске лиге младих

НОВИ САД, 30.август (ССС) – Кадетска репрезентациjа Србиjе пушком окупила се у Новом Саду на завршним припремама за финални турнир Европске лиге младих ваздушним оружjем коjи ће од 6. до 8.октобра бити одржан у главном граду Естониjе, Талину.

 Jankovic_Agovic_Pavlovic_Cvetkovic.jpg

Србиjу ће у Талину представљати Љиљана Цветковић, Наталиjа Павловић (обе Ниш 1881), Стефан Аговић („Драган Jевтић Шкепо“) и Вељко Jанковић (Партизан). Уз младе стрелце у Естониjи ће бити Иван Маноjловић, координатор jуниорских категориjа у стручном штабу СС Србиjе.

-Стрелци су тренирали у своjим клубовима, а сада на завршним припремама дотеруjемо последње детаље. У Новом Саду остаjемо до недеље, а у среду крећемо пут Талина – каже Маноjловић

Србиjа се на финални турнир такмичења за стрелце од 14 до 19 година пласирала као другопласирана из квалификациjа Региона „Исток“ у Новом Саду, а уз наш тим у завршницу су прошли првопласирана Украjина и трећепласирана Хрватска.

Од ове године, на финалном турниру ће учествовати десет репрезентациjа, не осам као до сада – по три наjбоље из сваког региона („Исток“, „Запад“, „Север“) и домаћин.

-Србиjа jе од покретања Лиге младих пре 14 година, имала доста успеха. Наша репрезентациjа пушком jе у први победник Европске лиге младих 2009. године. И у касниjим издањима смо осваjали медаље. Прошле године српски тим пушком jе на финалном турниру у Будимпешти изборио бронзу. Двоjе такмичара из тог састава ће гађати у Талину – Љиљана Цветковић и Вељко Jанковић, док су Наталиjа Павловић и Стефан Аговић дебитанти – каже Маноjловић и додаjе:

-Веруjем да и ове године имамо тим коjи jе конкурентан за висок пласман, мада круг кандидата за медаље jе широк. Међу главним фаворитима су увек актуелни шампион Мађарска, затим Украjина, коjа jе прошле године освоjила сребро, па Италиjа... Норвешка увек има добре стрелце, Шведска напредуjе последњих година. О квалитету ривала ћемо више знати тек на лицу места. 

Тимови ће бити подељени у две групе од по пет тимова. После пет кола у коjима ће се све екипе међусобно састати , победници група пролазе у меч за злато, а другопласирани у дуел за бронзу. Уместо досадашња три, сваки тим ће имати по четири меча у групи.

За разлику од претходних година, када су групе одређиване жребом, сада су састављене на основу поена скупљених у мечевима регионалних квалификациjама. Формирана jе листа према просеку освоjених поена. У првоj групи ће гађати репрезентациjе на непарним позициjама на листи (прво, треће,пето место, итд), а у другоj оне на парним позициjама (друго, четврто, итд).

Србиjа jе по поенима на седмом месту листе и налази се у, обjективно jачоj, групи са Украjином, Шведском, Мађарском и Хрватском.

У другоj групи су Италиjа, Норвешка, Финска, Аустриjа и домаћин Естониjа.

У сусретима по групама сваки стрелац има директног ривала у противничком тиму  После  сваке од три сериjе од по десет метака, такмичар са бољим резултатом осваjа два бода, уколико jе нерешено сваком иде по бод. Поени из сва четири дуела сабираjу се за укупан резултат. У случаjу нерешеног резултата победник меча се одређуjе у распуцавању.

Формат мечева за медаље jе другачиjи. Пуца се 20 хитаца Као и у групи стрелци одмераваjу снаге са директним ривалом, али поени се деле после сваког хица. Побеђуjе тим коjи стигле до 81 или више поена.

Tagovi

Komentari (0)