СТРЕЉАШТВО - Српска четворка у друштву наjбољих

ДОХА, 20. новембар (ССС) – У Дохи сутра почиње такмичење коjе окупља крем светског стрељаштва.

Главни град Катара jе домаћин jе финала Светског купа.

 Streljastvo_pistolj.jpg

Србиjу ће представљати четворо стрелаца: Дамир Микец (ваздушни пиштољ), Зорана Аруновић (ваздушни пиштољ), Теодора Вукоjевић (МК пушка тростав) и Лазар Ковачевић (ваздушна пушка). Уз стрелце су тренери Jелена Аруновић, Горан Микец и Стеван Плетикосић, своjевремено осваjач две медаље на финалу СК.

Финале Светског купа можда ниjе наjзначаjниjе такмичење сезоне. Светско првенство има већу тежину. Резултати и пласмани на турниру у Дохи се неће рачунати за олимпиjске квалификациjе. Међутим, на стрелишту у главном граду Катара ће се поjавити наjбољи од наjбољих ове године.

На финале СК пласирали су се осваjачи медаља на Светском првенству и по 12 наjбоље пласираних на овогодишњим ранг листама Светског купа, не рачунаjући стрелце коjи су се на СП у Бакуу попели на победничко постоље. У свакоj дисциплини учествоваће по 16 такмичара, jер сем квалификованих, право учешћа има и jедан репрезентативац из земље домаћина.

Практично нема аутсаjдера. Скоро сви учесници су озбиљни кандидати за медаље.

Дамир Микец, лидер на светскоj ранг листи за ваздушни пиштољ, се за турнир у Дохи пласирао као светски вицешампион. Остали наши стрелци су  се квалификовали на основу пласмана на листама састављеним према резултатима у овогодишњем циклусу Светског купа. Аруновићева jе визу за Доху изборила као петопласирана на листи за ваздишни пиштољ. Теодора Вукоjевић jе деветоj, а Лазар Ковачевић на десетоj позициjи у своjим дисциплинама.

Претходно финале Светског купа одржано jе 2019. Због пандемиjе коронавируса наредне године ниjе било турнира. Уместо финала СК, 2021. и 2022. jе, по сличном формату и систему квалификациjа одржан Куп председника.

На прошлогодишњем Купу председника, Дамир Микец jе освоjио злато, а Зорана Аруновић сребро.

Њих двоjе први од српских стрелаца стартуjу у Дохи. Такмичења ваздушним пиштољем на програму су у уторак. Лазар Ковачевић ће се ваздушном пушком такмичити у среду. Теодора Вукоjевић ће МК пушком из тростава гађати у петак.

Tagovi

Komentari (0)