СТРЕЉАШТВО - Србиjа са више од 30 стрелаца на Европском првенству у Ђеру

БЕОГРАД, 12. фебруар (ССС) – По завршетку Воjводина купа у Новом Саду, спортски директор ССС Драган Марковић jе обjавио састав репрезентациjе коjа ће од 26. фебруара до 2. марта учествовати на Европском првенству ваздушним оружjем у мађарском Ђеру.

Pripreme_juniorke_reprezentacije_za_EP.jpg 

Марковић, селектори Драган Доневић и Jасна Шекарић, и остали чланови стручног штаба су се определили да шансу укажу већем броjу стрелаца него обично. У неким дисциплинама учествоваће и по пет такмичара, па jе укупан броj српских репрезентативаца 31.

-По правилима jе већ неко време дозвољено да jедна земља може да приjави више од по три учесника у свакоj поjединачноj дисциплини. Оваj пут искористили смо ту могућност, с обзиром да jе већи броj кандидата за репрезентациjу постизао добре резултате ове сезоне и у Мађарску идемо у проширеном саставу – каже Драган Марковић.

У сениорскоj конкуренциjи jедна земља може да приjави по пет, а у jуниорскоj по шест стрелаца у jедноj дисципини, али неће се сви борити за медаље.

 Evropsko-arhiva.jpg

-Што се сениорских поjединачних дисциплина тиче, максимално по три стрелца из jедне земље се боре за пласман у финале и медаље, а остали само за бодове за светску ранг листу. У складу с правилима, по доласку на Европско првенство ћемо одредити ко ће се такмичити само за бодове за ранг листу. На лицу места ћемо изабрати и саставе микс парова.

Свих 12 српских сениора и сениорки коjи су учествовали на прошлогодишњем ЕП у Талину су у експедициjи, коjа jе проширена са неколико нових имена.

И у свакоj jуниорскоj дисциплини наjвише троjица/три репрезентативке из исте земље могу да се надмећу у финалу, али ограничења су другачиjа.

-Национални савез може да има до шест представника по дисциплини у омладинскоj конкуренциjи, али бар два такмичара мораjу да буду млађи од 18 година- обjашнава Марковић

Сви jуниорски стрелци у квалификациjама имаjу исти статус, боре се за медаље. С обзиром да jедна земља не може да има више од троjицу представника у финалу, уколико се четири члана исте репрезентациjе пласира међу првих осам у квалификациjама, четврти од њих ће „уступити место“ деветопласираном.

Jуниорска такмичења ће бити одржана од 24. до 28, а сениорска од 29. фебруара до 2. марта. 

Србиjа ће више од три представника имати у такмичењима сениора, сениорки и jуниорки пушком и у надметањима сениорки и jуниорки пиштољем.

 Kvalifikacije_puska.jpg

Састав Србиjе на ЕП у Ђеру

Пушка, сениори: Милутин Стефановић („Чика Мата“), Лазар Ковачевић (Jагодина 92), Миленко Себић (Нови Сад 1790), Стеван Jовановић („Чика Мата“), Душан Стоjадиновић (Нови Сад 1790).

Пушка, сениорке: Андреа Арсовић (Партизан), Теодора Вукоjевић („Чика Мата“), Ивана Анђушић Максимовић („Академиjа Максимовић“), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790).

Пиштољ, сениори: Дамир Микец (Полицаjац), Димитриjе Гргић (Академац), Душко Петров (Кикинда)

Пиштољ, сениорке: Зорана Аруновић (Олимпик 011), Бранкица Зарић (Нови Сад 1790), Jована Тодоровић (Нови Београд Ушће), Jелена Тодоровић (Олимпик 011).

Пушка, jуниорке: Александра Хавран (Jединство Стара Пазова), Емилиjа Поњавић (Трстеник 1893), Љиљана Цветковић (Ниш 1881), Ања Кнежевић (Нови Београд-Ушће), Ива Ракоњац (Панчево 1813).

Пушка, jуниори: Урош Алексић („Чика Мата“), Алекса Ракоњац (Панчево 1813), Петар Ердеи (Нови Сад 1790)

Пиштољ, jуниори: Лука Милошевић (Академац), Марко Нинковић (Панчево 1813), Урош Гаjић (Ниш 1881)

Пиштољ, jуниорке: Елеонора Радуловић (Олимпик 011), Нађа Мартиновић (Партизан), Кристина Пеjовић (Нови Београд Ушће), Теа Микец (Полицаjац).

За екипни пласман ће се рачунати збир резултата по три стрелца по дисциплини, али у Ђеру ће у склопу ЕП бити одржано и посебно екипно такмичење „Трио изазов“ са посебним квалификациjама и мечевима за медаље. Наjуспешниjи ће осим одличjа добити и новчане награде коjе обезбеђуjу спонзори. 

У стручном штабу су спортски директор Драган Марковић, затим селектори Драган Доневић (пушка), Jасна Шекарић (пиштољ), Саша Икер, Иван Маноjловић (чланови стручног штаба задужени за jуниорске селекциjе пушком), Стефан Вишекруна (члан стручног штаба задужен за jуниорске селекцие пиштољем) и лични тренери по предлогу селектора: Jелена Аруновић, Горан Микец, Петар Николић, Стеван Плетикосић, Алина Себић, Милан Армуш, Дарко Jовановић, Горан Стоjадиновић, Лидиjа Михаjловић, Љубиша Ракоњац.

 

Две олимпиjске квоте по дисциплини

Европско првенство у Ђеру ће бити jедно од три овогодишња квалификациона такмичења за Олимпиjске игре. 

У свакоj сениорскоj поjединачноj дисциплини делиће се по две квоте.

Стрелци ће шансу да изборе визе за Париз имати и на Европском првенству малокалибарским оружjем у Осиjеку и Светском квалификационом турниру у Рио де Жанеиру. И на ова два такмичења, коjа су на програму у априлу, ће у свакоj дисциплини на располагању бити по две квоте.

Србиjа за сада има два места на олимпиjском стрељачком турниру, коjа су изборили Зорана Аруновић и Дамир Микец.

 

Заjедничке припреме jуниора

У Новом Саду су одржане осмодневне припреме jуниорских репрезентативаца, коjе су завршене учешћем на Воjводина купу. 

Стрељачки савез Србиjе, по традициjи, уочи сваког Европског првенства организуjе заjеднчике припреме jуниорских стрелаца. Минуле недеље на окупу jе, сем репрезентативаца одабраних да представљаjу земљу у Ђеру, било и неколико кандидата за национални тим за учешће у квалификациjама Европске лиге младих у Осиjеку у априлу - двоjе стрелаца пушком Стефан Аговић, Анђелиjа Стевановић (обоjе „Драган Jевтић Шкепо“) и такмичар пиштољем Матеjа Трипковић.

Припремама jе руководио Иван Маноjловић, а у раду су учествовали тренери репрезентациjе Саша Икер и Стефан Вишекруна, као и лични тренери Љубиша Ракоњац, Деjан Баjкић, Никола Божић и Горан Стоjадиновић.

Тренери су похвалили залагање младих стрелаца током тренинга у Новом Саду. Многи су постигли вредне резултате на Воjводина купу, што jе била потврда успешног рада.

Tagovi

Komentari (0)