СТРЕЉАШТВО - Србиjа са 14 стрелаца на Гран приjу у Словениjи

БЕОГРАД, 11.jануар (ССС) – Прво званично међународно стрељачко такмичење по новим правилима, коjа важе од 1. jануара, на програму jе предстоjећег викенда у Словениjи.

 Takmicenje Ruse 2020 Foto SD Prvi pohorski bataljon (2).jpg

У Рушама ће од петка до недеље бити одржан традиционални jануарски турнир ваздушним оружjем у организациjи Стрељачке дружине Први похорски батаљон, покренут пре скоро три децениjе. Међутим, ове године митинг jе део нове сериjе Гран при турнира Светске стрељачке федерациjе (ИССФ) и бодоваће се за светске ранг листе.

 Takmicenje Ruse 2020 Foto SD Prvi pohorski bataljon (1).jpg

Категориjа Гран при турнира Светске стрељачке федерациjе jе установљена 2020, али такмичења заказана за 2021. су отказана због пандемиjе коронавируса, па jе митинг у Рушама не само прво велико такмичење по новим правилима, већ и први Гран при ИССФ у историjи.

Стручни штаб ССС jе одредио састав репрезентациjе за такмичење у Рушама. Србиjу ће представљати 14 стрелаца. Наша селекциjа у Словениjу иде у наjjачем саставу.

У екипи jе свих 12 репрезентативаца коjи су лане учествовали на Европском сениорском првенству ваздушним оружjем, предвођени осваjачима олимпиjских медаља Дамиром Микецом и Миленком Себићем, затим финалистима ОИ Зораном Аруновић и Андреом Арсовић... Уз учеснике ЕП, у тиму су и актуелни jуниорски вицешампион Европе ваздушном пушком Марко Ивановић и Мариjа Малић, коjа jе освоjила бронзу истим оружjем на последњим Олимпиjским играма младих.

 

Састав Србиjе за турнир у Рушама

Ваздушна пушка, мушкарци: Милутин Стефановић („Чика Мата“), Миленко Себић (Нови Сад 1790), Лазар Ковачевић (Jагодина 92), Марко Ивановић („Чика Мата“).

Ваздушна пушка, жене: Андреа Арсовић (Партизан), Теодора Вукоjевић („Чика Мата“), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790), Мариjа Малић (Jединство).

Ваздушни пиштољ, мушкарци: Дамир Микец (Полицаjац), Димитриjе Гргић (Академац), Душко Петров (Кикинда).

Ваздушни пиштољ, жене: Зорана Аруновић (Олимпик 011), Бранкица Зарић (Нови Сад 1790), Jасмина Миловановић (Академац).

Мешовити парови – пушка: Ковачевић/Арсовић и Стефановић/Вукашиновић, пиштољ: Микец/Аруновић и  Гргић/Миловановић.

Вођа пута српске делегациjе у Осиjеку jе спортски директор ССС Драган Марковић. Уз њега и шефа стручног штаба ССС Драгана Доневића, у тренерском тиму су Саша Икер, Иван Маноjловић, Горан Микец, Jелена Аруновић, Митjа Гргић, Стеван Плетикосић, Алина Себић и Дарко Jовановић.

 

Од поjединачног до екипног такмичења

На програму Гран при турнира ваздушним оружjем су, сем поjединачних и микс дисциплина, и екипна такмичења.

Кад jе о новим правилима реч, подсетимо да jе у поjединачним дисциплинама ваздушним оружjем битна новина да осам наjбољих из квалификациjа не пролазе у финале, већ ће такмичење наставити подељени у у две полуфиналне групе. Првопласирани и другопласирани из сваког полуфинала пролазе у финалну групу. Наjбоља двоjица такмичара из финалне групе ће се суочити у мечу за злато.

Друга суштинска промена jе да се у полуфиналу,финалу и дуелу за злато не рачунаjу кругови, већ се погоци претвараjу у поене. У свакоj фази се креће од нуле, поени из претходне фазе се не преносе.

Правила микс парова су слична, с тим што победници полуфиналних група иду директно у дуел за злато, а оба тима коjи заузму друга места у полуфиналима осваjаjу бронзу.

Екипна такмичења ће бити одржана по истом моделу по ком су организована на претходних неколико европских првенстава и прошлогодишњем Светском купу.

  

Наредни турнир у Осиjеку

Други Гран при турнир ИССФ у 2022. на програму jе од 20. до 22.jануара, такође ваздушним оружjем, у Осиjеку. Србиjа ће учествовати и на овом такмичењу, у истом саставу као и у Рушама. 

Главни град Индонезиjе Џакарта ће бити домаћин Гран приjа ваздушним и малокалибарским оружjем (8 – 18. фебруар), а за маj jе заказан Гран при у свим дисциплинама у Гранади (Шпаниjа). У оквиру сериjе jе и неколико турнира у гађању глинених голубова.

Tagovi

Komentari (0)