СТРЕЉАШТВО: Андреа Арсовић - Олимпиjска искуства су ми помогла да пребродим кризе

Прве медаље на Олимпиjским играма се, по традициjи, деле у стрељаштву. У Токиjу ће бити настављена пракса да прво финале ОИ буде надметање жена ваздушном пушком, коjе jе на програму 24.jула.

 Andrea_Arsovic.jpg

За финале ће се борити 49 такмичарки из 37 земаља. Међу њима биће и jедна од перjаница српског олимпиjског тима Андреа Арсовић, коjу касниjе очекуjу и такмичења у миксу (са Милутином Стефановићем) и у гађању МК пушком из тростава

Арсовићева jе на Олимпиjским играма дебитовала 2012, а учествовала jе и у Риjу 2016.

–Прва два учешћа на Олимпиjским играма памтим по стицању великог искуства. У Лондон сам отишла млада и неиксусна. Нисам знала шта ме тамо очекуjе, нисам имала неког ко би ме усмерио и скренуо пажњу. Први пут сам се срела са новом врстом притиска. За Рио сам била више него спремна, али последња фаза припема, систем тренинга коjи jе тада имала репрезентациjа, ми ниjе приjао. Нисам остварила оно што сам желела, па сам после Риjа била врло разочарана. Требало ми jе више од годину дана да се повратим. И поред тог разочарења, Игре су ми много значиле у наставку кариjере. Искуства са Олимпиjских игара су ми помогла да пребродим многе кризе, коjе прате сваког спортисту. 

Андреа Арсовић jе квоту испунила осваjањем бронзане медаље на Европском првенству ваздушним оружjем у Вроцлаву 2020.године. Испунила jе два циља - после две године без одличjа на великим такмичењима вратила се на постоље и освоjила олимпиjску визу. Криза jе постала прошлост, а Андреа добила нове мотиве.

–Квота jе дошла у прави час. Добро се се сећам датума, када сам jе изборила – 29.фебруара, а 16.марта jе код нас кренуло све да се затвара. Широм света jе почела сериjа отказивања и одлагања спортских такмичења, између осталог и Олимпиjских игара. Почео jе период велике неизвесности за све на свету. И тек тада сам схватила колико добру ствар сам урадила у Вроцлаву. Да тада нисам испунила квоту, имала бих jош само jедну шансу, на Европском првенству у Осиjеку, коjу бих чекала више од годину дана. Заиста сам поносна на постигнуто у Вроцлаву. Показала сам самоj себи да сам превазишла све кризе. И данас црпим снагу и енергиjу из оног што сам остварила на Европском првенству прошле године.

Andrea Arsovic.jpg 

Арсовићева jе задовољна формом.

–Припреме по програму мог тренера Драгана Доневића су ми одговарале, све jе било подређено мом ритму рада и задовољна сам нивоом резултата коjи сам достигла на тренинзима и како сам темпирала форму. 

Наша репрезентативка признаjе да jе трема незаобилазни фактор сваког учешћа на Олимпиjским играма.

–Свако такмичење носи одређену врсту притиска, треме, стреса. Овогодишње Олимпиjске игре су посебне, jер чекамо их пет година, а у последњих годину дана смо се припремали колико смо могли, у отежаним условима, проузрокованим пандемиjом и без великих такмичења. Ипак, имали смо срећу да пред Токио учествуjемо на два велика такмичења – Европском првенству и Светском купу у Осиjеку. Не жалимо се, и ми спортисти морамо да се прилагодимо на тренутну ситуациjу. Срећни смо што можемо да учествуjемо на Олимпиjским играма, надам се да нам специjалне мере, коjе ће током такмичења бити примењиване, неће сметати.

Tagovi

Komentari (0)