Српски доктор хорора - др Дејан Огњановић

 profile.png

 

 

 

 

 

 

 

Aутор текста: Драган Милошевић

Дејан Огњановић је писац, филмски и књижевни критичар, преводилац и есејиста. Рођен је у Нишу 30.01.1973 године. Магистрирао на Филозофском факултету у Нишу са темом "Готски мотиви у делу Е. А. Поа" (2009); докторирао на Филолошком факултету у Београду са темом "Историјска поетика хорор жанра у англо-америчкој књижевности" (2012).

 2.jpg

Кратке приче објављивао у часописима Градина (Ниш), Улазница (Зрењанин), Политикин забавник (Београд), Балкански књижевни гласник (Београд), Pressing (Ниш), Trash (Ниш), као и у антологијама Градске приче 3: фантастика (Албос, Крушевац, 2008), Алиса у земљи прича: Најлепша остварења са В конкурса за најкраћу кратку причу (Алма, Београд, 2006), Изван коридора - Вранац, Најбоља кратка прича 2010 (Карвер, Подгорица, 2010), Бели шум (Паладин, Београд, 2008), Истините лажи (Паладин, Београд, 2009), Апокалипса јуче, данас, сутра (Паладин, Београд, 2011) и Тајанствени путник (НКЦ, Ниш, 2012). Објавио роман Наживо (Просвета, Ниш, 2003; друго издање самостално, 2010). Објављивао радове на теме књижевности и филма, књижевне и филмске критике и преводе са енглеског у часописима Књижевна историја, Летопис Матице Српске, Пхилологиа, Зборник ФДУ, Пхилологиа Медиана, Поља, Градина, Свеске, Плима плус, Улазница, Нишки аналитичар,као и у културним додацима дневних листова Политика, Вечерње новости и Данас. Заменик је главног и одговорног уредника филмског часописа Филаж.

Његови радови на филмске теме објављени су и у низу књига у САД и Енглеској (најновији у антологији: Speaking of Monsters: A Teratological Anthology, Palgrave Macmillan, 2012). Стални је сарадник филмских часописа Екран (Словенија) и Руе Моргуе (Канада). Објавио студије Фаустовски екран: ђаво на филму (Светозар Марковић, Зајечар, 2006), У брдима, хорори: српски филм страве (Нишки Културни Центар, Ниш, 2007) и збирку есеја Студија страве (Мали Немо, Панчево, 2008). Приредио збирку прича Х. Ф. Лавкрафта, Некрономикон (Еверест Медиа, Београд, 2008; друго, допуњено издање 2012) и зборник Нови кадрови: скрајнуте вредности српског филма (са И. Велисављевићем; Цлио, Београд, 2008). Приредио темате о америчким писцима Емброузу Бирсу (Градина бр. 25, 2008), Хауарду Ф. Лавкрафту (Градац бр. 171-172, Чачак, 2009) и Вилијаму Бароузу (Градац, 173-174, 2010), као и избор српских прича фантастике (Pressing бр. 47, Ниш, 2005) и темат о Демонологији (Градина бр.16, 2006). Добио неколико награда за књижевну критику и есејистику: 1. награда за књижевну критику (Градина, Ниш, 2004); 3. награда за есеј (Улазница, Зрењанин, 2005), 1. награда за есеј (Улазница 2006), и награда на конкурсу за необјављену есејистичку књигу за едицију Исток-Запад (Зајечар, 2006). Приказе књига и филмова на енглеском писао и пише за неколико иностраних сајтова.

Уредник је блога на српском језику The Cult of Ghoul као и блога на енглеском The Temple of Ghoul. Роман “Наживо” доноси причу егзистенцијалне страве, смештену у време напетости и крвавих ратних сукоба на тлу бивше Југославије, у време потпуне декаденције друштва, дезоријентације појединца и његовог суочавања са потпуним безнађем. Након што случајно дође у посед интригантног тајног снимка бруталног ритуалног обреда на коме успева да уочи и нешто што другима не полази за руком, радник једног опскурног видео клуба из Ниша креће у своју потрагу за животном истином, свесно улазећи у свет крајње бестијалности који коегзистира паралелно са нашим.

 1.jpg

Роман “Проклетије” је својеврстан наставак романа “Наживо” иако се апсолутно може читати и као засебна књига. Крај 1990-их на просторима бивше Југославије: једно ратиште се гаси, друго полако почиње да тиња… Иза приземне кланице обичних пљачкаша и убица вребају црне сенке невидљивих управљача и монструозних актера, са далекосежнијим плановима и намерама…Након велике личне трагедије Јован, ветеран окултног рата у Босни, повлачи се из борбе.Годину дана касније, његов пријатељ и саборац Младен шаље га у Топоницу, у психијатријску болницу близу Ниша, да испита низ необичних смрти које би могле имати везе са Црним Братством.Оно што Јован сазна на месту где се сусрећу Разум и Лудило, и оно што Младен доживи на Косову, у борбеној акцији где се сударају Људи и Звери, одвешће обојицу, заједно са мањом групом специјалаца, у срце планинског венца Проклетије – тамо где се граниче Црна Гора, Србија (Косово) и Албанија – тамо где се прожимају Људско, Подљудско и Надљудско…Тамо где се сусрећу геније и лудило… Човек и натчовек… Еволуција и деволуција… Телесно и душевно… Прадревно и савремено… Национално и наднационално… Најприземније и најузвишеније… Судар супротности у жестоком ковитлацу крви, који води иза крви, иза меса… Ка Новим/Старим Боговима, или – у Ништавило, остаје на читаоцу да сам процени.                                                                   

Блогови аутора :

http://cultofghoul.blogspot.com/

http://templeofghoul.blogspot.com/

 

Tagovi

Komentari (0)