Србија убедљива против Хрватске у Забоку

ХРВАТСКА – СРБИЈА 66:84 (21:24, 14:31, 16:7, 15:22)

Наша женска репрезентација је у првом мечу квалификација за Европско првенство 2023. убедљиво савладала Хрватску као гост у Забоку – 84:66 и приказала врло добру партију! Сјајна је била Александра Црвендакић, која је са 33 поена водила наш национални тим до важног тријумфа.

 košarka_repr._seniorke.jpeg

Србија је добро отворила меч и после поена расположене Црвендакић у 5. минуту повела 13:5. Држао је ривал активан резултат, серијом 11:5 у 9. минуту вратио се у меч – 19:20, али је наш тим до краја прве деонице подигао предност на 24:21.

На старту друге четвртине сјајна Црвендакић је везала седам поена и повећала на 31:25, И даље се Хрватице нису дале, али смо после тројке Андресон и двојке Црвендакић дошли до прве двоцифрене предности – 38:28. Донела је одлична Крајишник, нови капитен, и „плус 12“, па још једном тројком Црвендакић и Јанковић великих „плус 17“ у 19. минуту – 52:35. До одласка на велики одмор Чађо је погодила тројку, за 55:35.

На старту трећег периода игре, Хрватска је искористила кратак пост у нападу Србије и у 26. минуту смањила на 46:57 серијом 11:2. Међутим, узвратиле су изабранице Марине Маљковић са два успешна напада, а на последњу паузу отишло се при резултату 51:62.

Пришле су Хрватице на почетку последње деонице на „минус осам“ – 54:62, али је Србија поново отишла на двоцифрен вишак – 71:59 у 34. минуту. Држала је Хрватска прикључак, који је пореметила Чађо тројком, па Крајишник двојоком у 37. минуту за 76:62, када је коначни исход већ био известан.

На крају, наш тим је славио са убедљивих 84:66 и остварио први тријумф у квалификацијама за Европско првенство 2023.

До краја квалификација играће се још два прозора – у новембру 2022. и фебруару 2023. године, када Србију очекује двомеч са Бугарском, односно дуел са Хрватском у Србији.

Чак 38 репрезентација бори се за 14 места на Еуробаскету 2023. године где ће се наћи поред домаћина Израела и Словеније. Пласман ће из квалификација обезбедити десет репрезентација – победника група, као и још четири најбоље другопласиране екипе.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2023/qualifiers/game/1411/Croatia-Serbia#tab=boxscore

#Уз нашу репрезентацију у Забоку је била и потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић, као и дугогодишњи капитен нашег националног тима Јелена Брукс, која је са синчићем Матеом дошла да бодри бивше саиграчице са којима је освојила бројне медаље.

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селекторка Србије

– Желим да честитам Хрватској на одличној борби. Ништа нас нису изненадиле, биле смо спремне за то. Знамо да је Хрватска група јако талентованих кошаркашица. Желим да се захвалим свима на дивном гостопримству. Заиста су нас примили одлично овде. У хали је амбијент био фантастичан. То стварно мислим и желим то да напоменем. Наша одбрана је била много лоша, то није одбрана која лични на наш тим, на мој тим. Са друге стране, имамо тоталну промену, потпуно нов тим, тако да је то донекле и логично. Девојке немају искуство овог нивоа. Већина њих! Најважнија је победа на крају. Али, морамо много ствари да поправимо за даље. Црвендакић је сада урадила посао који је требало да уради. То се подразумева и то се очекивало од ње. Имали смо нешто дуже припреме јер нисмо играле прву утакмицу, па смо кренули да радимо у недељу. Трудила сам се да спремим тим као што сам га спремала када сам 2011, дошла на ово место. Све испочетка. Са некима које су већ прошле цео систем, али ово је нов тим. И ту нема ко је старији, а ко млађи. Тога нема. Ово је сад нов тим за себе. Трудила сам се да и у нападу и у одбрани урадимо неке нове ствари, неке задатке. Утакмица сигурно није била лепа. Оне немају искуства. Већина њих тек почиње да гради каријере по иностранству, јер, нажалост, немамо добру лигу у Србији. То је случај, мање-више и у Хрватској. Јако је тешко. Видећемо шта ће време показати.

Александра Црвендакић

– Свакако да нам није било лако. Знале смо да је Хрватска јако талентована и млада екипа, оне су као и ми, на почетку. И ми крећемо са неком новом причом. Имале смо доста проблема, нисмо нашле нашу игру, али смо успеле агресивном одбраном да то поправимо…

Tagovi

Komentari (0)