Србија победила Кореју у првом мечу квалификационог турнира за СП

КОРЕЈА – СРБИЈА 62:65 (15:13, 15:22, 16:19, 16:11)

У првом мечу на А квалификационом туниру за Светско првенство 2022. у Аустралији, који се одржава у новобеоградској „Хали спортова Ранко Жеравица“, женска сениорска репрезентација Србије у лепој атмосфери савладала је после велике борбе Кореју и забележила први тријумф на путу ка Светском првенству.

SRB_vs_KOR_80.jpg

Прва четвртина протекла је у изузетно изједначеној игри, екипе су се смењивале у минималном вођству, да би Кореанке отишле на први одмор са 15:13.

Србија је боље почела другу деоницу и после тројке Чађо у 14. минуту повела 22:15. Стегао је наш тим одбрану, подигла је Андресон на 24:15, па су ривалке морале да затраже тајм-аут. Настављено је у истом ритму, да би Крајишник у 18. минуту повећала на 29:19. Ипак, искористиле су Кореанке две грешке нашег тима и брзо смаљиле на 23:29. На велики одмор изавранице Марине Маљковић отишле су са пет поена вишка – 35:30.

Ништа се није променило на старту треће четвртине, наше девојке су имале предност од три до шест поена, а Кореанке су и даље биле врло чврст ривал. Повећела је Црвендакић у 28. минуту са четири везана поена на 49:40, и поново донела Србији „плус девет“, да би Ногић минут касније донела прву двоцифрену предност на мечу – 52:41, па Топузовић подигла на 54:41.

Вратила се Кореја у игру мини серијом 6:0 (47:54) на крају треће и почетку четврте деонице, наш тим је поново дигао предност, али се Кореанке нису дале и у 35. минуту су смањиле на 55:59. Судије су свирале фаул у нападу Тини Крајишник, што јој је био пети прекршај четири и по минуте пре краја, што је ривал искористио да дође на „минус два“ – 57:59. Изгубио је наш тим лопту, да би Чо убацила тројку за предност Кореје – 60:59. Узвратила је Андерсон за 61:60, нисмо искористили следећи напад, а Парк је после два слободна бацања поново донела мин ималну предност Кореји – 62:61 на минут и по пре краја. Фаулирана је Станковић на полагању, али судије то нису виделе, ипак смо изборили нови напад, да би управо Станковић погодила за 63:62 на 39 секунди пре последње сирене. Погрешила је Парк и на улазу повредила Драгану Станковић, која је морала ван терена. Нису противнице искористиле напад, а нашим девојкама је остало 23.7 секунди за последњи напад. Фаулирана је Андерсон 6.8 секунди пре краја и погодила је оба пенала за 65:62. Покушала је Парк за тројку и продужетак, али је њен шут блокирала Чађо и почело је славље Србије.

Србија сутра има слободан дан, у суботу од 21.00 игра против Аустралије, а у недељу у истом термину против Бразила. Пласман на Светско првенство оствариће две репрезентације поред Аустралије, која је као домаћин аутоматски обезбедила учешће.

Марина Маљковић селекторка Србије:
– Ова екипа се окупила по први пут. Много јаче земље од нас имају много мука када дођу у ову ситуацију. Желим стварно да девојкама честитам на енергији са којом су ушле у меч. Схватиле су шта је то што треба да се ради када се игра за Србију. Утакмица је била врло тешка, тачно онаква  какву смо и очекивали. Кореја је одличан тим, те девојке су велики борци. Мучиле су нас и у Токију, мучиле су нас и данас. Зато сам заиста срећна што је мој нови, млади тим победио. Надам се да ћемо моћи овако и да наставимо.

Селекторка Маљковић је сигурна у једно
– Време, треба нам време, а то је оно што немамо и то је једино што овом тиму треба. После три или четири дана тренинга, не могу да кажем да нисам срећна, упркос великом броју промашених полагања. Али, нисмо имали времена да тренирамо ни да се спремамо. Овој групи фали само времена, надам се да ћемо имати снаге да се пласирамо на Светско првенство, што би била огромна ствар за ову генерацију.

О повреди Драгане Станковић, није могла да понуди више информација.
– Не знамо, чекамо да видимо шта се дешава. Повредила је колено.

Саша Чађо:
– Заиста сам захвална што сам део овог сјајног тима и што радим са Марином. Поносна сам на све. Први циљ је био да се боримо, јер је то наша игра, да се боримо сваког секунда. Дале смо све од себе и победиле. Увек сам веровала у то како мој тим ради. Наставићу да верујем, јер ове девојке имају енергију и желе да ураде шта треба за земљу. Надам се да ћемо наставити све што је радила претходна генерација. Одувек нас краси та наша велика борбеност и оно што бих рекла свака девојка која добије прилику да игра за овај тим, игра срцем. Не размишљаш, дајеш све од себе јер желиш да даш све од себе за свој тим.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/sr/womensbasketballworldcup/2022/QT/Serbia/game/1002/Korea-Serbia#tab=boxscore

# Женску кошаркашку репрезентацију Србије против Кореје су бодрили председник КСС Предраг Даниловић, потпредседница за женску кошарку Ана Јоковић и генерални секретар КСС Златко Болић, као и државни секретар за спорт Милан Савић и помоћник министра за спорт Дарко Удовичић.

# Испред светске и европске кошаркашке федерације, утакмицама првог дана квалификационог турнира присуствовали су председник ФИБА Европа Тургај Демирел, генерални секретар ФИБА Андреaс Загклис, извршни директор ФИБА Европа Камил Новак, директор ФИБА за националне федерације и спортски директор Зоран Радовић, извршни директор ФИБА Африка Алфонс Биле и члан Борда и извршног одбора ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса.

Tagovi

Komentari (0)