СНП - Гостовање представе Макбет

У Српском народном позоришту одржана је данас, 7. октобра 2021. конференција за медије поводом најаве гостовања представе Макбет, у режији Алесандра Сере, у извођењу Sardegna Teatro / Compagnia TEATROPERSONA из Италије у СНП-у, у оквиру Шекспир фестивала и потписивања Протокола о сарадњи између Шекспир фестивала и Српског народног позоришта.

 PBL_2101.jpg

фото: Срђан Дорошки

На конференцији су учествовали: Никита Миливојевић, директор и оснивач Шекспир фестивала, Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта.

Шекспиров Макбет у Сериној режији прожет је древним традицијама Сардиније, изведен на сардинском језику и, према елизабетанској традицији – у извођењу мушког глумачког ансамбла. https://www.snp.org.rs/?p=25335 

PBL_2109.jpg

фото: Срђан Дорошки

Према речима Никите Миливојевића ово својеврсно извођење Макбета захтевало је и технички и уметнички да буде одиграно на затвореној сцени, а не као што је уобичајено у Чортановцима, у вили „Станковић“, на отвореном. Сходно томе представа се изводи у суботу, 16октобра 2021, на сцени Јован Ђорђевић“ у 20.00 часова.

Према плановима Шекспир фестивал би у будуће требало да се изводи у два термина – крајем јуна, односно почетком јула, као што је уобичајено, али и с почетка позоришне сезоне, највероватније током октобра. 

Улазнице за представу Макбет су у продаји на Билетарници СНП-а, а на овом линку налази се списак свих продајних места TICKETS-a:https://www.tickets.rs/partners где се улазнице такође могу купити.

Обезбеђен је организован превоз за публику из Београда. Повратна карта се може купити на свим продајним местима Tickets-а по цени од 300 динара. 

 PBL_2120.jpg

фото: Срђан Дорошки

У оквиру потписаног Протокола о сарадњи између Шекспир фестивала и СНП-а, било је речи, не само о подршци коју Фестивал има од СНП-а, него је најављена и копродукција која треба да буде реализована следеће године, а у питању је Шекспирова трагедија Магбет коју ће режирати Никита Миливојевић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, истакла је да је Покрајина, као оснивач многих културних институција, незаобилазна подршка и Шекспир фестивалу, али и свим кулурним остварењима и сарадњама, будући да култура представља неисцрпну благотворну моћ друштва.


Покровитељи Шекспир фестивала су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, општина Инђија, Министарство културе и информисања, Град Нови Сад, Uniqa осигурање. 

Партнери Шекспир фестивала су, осим Српског народног позоришта, Академија уметности Нови Сад, ArtFrakcija (Инђија), Европски покрет у Србији, Фондација Балканкулт, TradeUnique Инђија, Атеље вина „Шапат“ (Стари Сланкамен).

 

 

Јелена Лагатор 

 

ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ

Интернационални позоришни фестивал основан 2014. године.

Програм фестивала чине савремене светске продукциjе Шекспирових дела. Фестивал се одржава сваке године у jуну, у аутентичном амбиjенту, налик средњовековном, резиденциjе Вила Станковић (Чортановци, општина Инђиjа).

Идеjа фестивала, jединственог у нашоj земљи, jе да негуjе дела наjвећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како jе то било и у Шекспирово време.

Оснивање Шекспир фестивала у Србиjи иницирао jе редитељ Никита Миливоjевић након премиjере његове представе „Хенри ВИ” у чувеном Глоб театру у Лондону у маjу 2012. године. Поред жеље да нам откриjе Шекспира на нов начин, Никита Миливоjевић jе био вођен идеjом да се Вила Станковић - изузетан простор затворен за jавност, учини атрактивним културно-туристичким местом.

 

  1. Шекспир фестивал jе према листи Агенциjе Бета проглашен за jедан од десет наjзначаjниjих

          догађаjа у култури Србиjе.

  1. фестивал постаjе део Европске мреже Шекспир фестивала (European Shakespeare FestivalNetwork).
  2. 2016.фестивал отвара Шекспиров Глоб из Лондона представом Два витеза из Вероне и писмом jедног од наjзначаjниjих редитеља 20. века Питера Брука коjе jе упућено фестивалу.
  1. одлуком међународног жириjа Европске асоциjациjе фестивала (Еуропеан Фестивал Ассоциатион), Шекспир фестивал добитник jе признања за изузетне уметничке фестивале у Европи – EFFE Label 2019 / 2020.

 

Гости Шекспир фестивала у Србиjи била су позоришта из Велике Британиjе, САД, Кине, Француске, Немачке, Шваjцарске, Грчке, Грузиjе, Белорусиjе, Ирана, Индиjе, Португала, Македониjе, Словениjе, Хрватске, Финске ...

 

Покровитељи Шекспир фестивала су Покраjински секретариjат за културу и jавно инфор­мисање, општина Инђиjа, Министарство културе и информисања, Град Нови Сад, Uniqa osiguranje.

 

Партнери Шекспир фестивала су Српско народно позориште (Нови Сад), Академиjа уметности Нови Сад, АртФракциjа (Инђиjа), Европски покрет у Србиjи, Фондациjа Балканкулт, TradeUnique Inđija, Атеље вина Шапат (Стари Сланкамен) …

 

Tagovi

Komentari (0)