С КРАЈА НА КРАЈ ИМПЕРИЈЕ - ПУТ РИМСКОГ ВИТЕЗА

У четвртак 11 априла у 18 часова, Народни музеј Србије отвара изложбу С краја на крај Империје. Пут римског витеза, посвећену епиграфском споменику који сведочи о богатој цивилној и војној каријери римског витеза Марка Улпија из  друге половине II века.

Аутори изложбе др Адам Црнобрња и мр Веселинка Нинковић, музејски саветници, уз студиозне увиде прате значења трагова историје које крије овај јединствени почасни натпис на простору Србије.

 1.png

Фотограф: Вељко Илић

Споменик је случајно откривен у лето 2020. године уз пут ка депонији „Винча“, на подручју археолошког налазишта Ошљане, Украден и убрзо потом пронађен, пренет је у Народни музеј Србије. Пре овог важног открића, мермерни блок је имао три живота. Први пут је коришћен током I века као база за статуу, крајем II века је на његовој доњој страни уклесан натпис на латинском језику, а током друге половине III века послужио је као грађевински материјал. Почасни натпис говори о каријери Марка Улпија, који је вероватно био пореклом из Беневентума у ​​Италији. Служио је као коњички официр у римској војсци и одликован је за храброст у походима императора Марка Аурелија и Луција Вера. Након завршетка војне службе, Улпије је постао царски службеник високог ранга - прокуратор провинције Дакије Апуленсис.

Претпоставка аутора изложбе да је Марко Улпије службу наставио и као прокуратор у суседној провинцији Горњој Мезији, пружа један од могућих одговора на питање: зашто је овај јавни споменик, подигнут за његова живота и у његову част, откривен у Винчи, на територији римског Сингидунума?

Сви заинтересовани посетиоци ће моћи да погледају изложбу у Малој галерији до 12. маја 2024. године.

 

Tagovi

Komentari (0)