РУКОМЕТ - Србија боља од Алжира

Рукометаши Србије убедљиво су савладали екипу Алжира резултатом 36:27 (16:13) у првом колу Светског првенства које се одржава у Пољској и Шведској.

Тони Ђерона почео је утакмицу са Владимиром Цупаром на голу, капитен Немања Илић на левом крилу, Богдан Радивојевић са супротне стране, Лазар Кукић на позицији централног бека док су Петар Ђорђић и Предраг Вејин били на позицији левог односно десног бека, уз Драгана Пешмалбека на црти. 

 Naslovna_vs_Alzir.png

Сусрет у Катовицама није изгледао онако како се очекивало, али је евидентан притисак почетка шампионата учинио своје. Стегнутост у нападу довела је до тога да Алжир у неколико наврата буде и у резултатском егалу, али је чувар мреже српског тима Цупара са девет одбрана у првом делу игре омогућио да не дође до преокрета. 

Играч утакмице у редовима Србије, Петар Ђорђић отворио је дуел првим голом и најавио сјајну партију и уписаних осам голова. До краја утакмице, гол више постигао је Мијајло Марсенић.

Одмах по отварању голгетерске серије, испратио је и капитен Немања Илић одличном контром, али су на исти начин узвраћали Алжирци, постигавши на самом почетку четири од шест голова из контри и полуконтри. 

Резултатски егал натерао је искусног Шпанца на клупи Србије да убрзо мења, и највећи допринос донела је свежина дебитанта на средњем беку, младог Стефана ДодићаМилош Орбовић и Урош Борзаш одлично су одиграли своју улогу до краја полувремена, док је ротација на пивоту била стандардно ефикасна. 

Забрињавајући фактор била су два пута по два минута за Драгана Пешмалбека у првих пола сата, али је пивот успео да заврши утакмицу без искључења. Ипак, оно што је више уплашило све присутне у хали јесте повреда скочног зглоба храброг пивота, међутим после интервенције медицинског тима вратио се на терен и одиграо одличну партију до краја утакмце.  

У наставку је на терен истрчао измењен састав. Прву линију одбране чинили су Вања Илић и Вукашин Воркапић на крилним позицијама, бекови Илија АбутовићМарко Милосављевић и Предраг Вејин са Драганом Пешмалбеком на позицији пивота.

Одбрана на челу са Илијом Абутовићем натерала је Алжир на већи број техничких грешака у других 30 минута чиме је уз голгетерско вече Петра Ђорђића и Мијајла Марсенића први сусрет завршен са гол разликом од плус девет. 

Поред још две одбране Владимира Цупаре који је до краја утакмице дошао до броја од укупно 12 интервенција и Милан Бомаштар у статистику је додао две, после пенала. Репрезентацији Србије за читаву утакмицу није свиран ниједан седмерац, док су по једно искључење имали Мијајло Марсенић и Марко Милосављевић.

 Играч утакмице из редова српског тима, Петар Ђорђић није крио задовољство због остварене победе.

”Утакмица је била очекивано специфична, знали смо да неће бити лако играти против Аажира који изузетно поштујем. Показали смо да верујемо у нас, да нас краси заједништво и да не одустајемо свих 60 минута. То је наша снага и тога треба да се држимо. Заслужили смо победу, али ову утакмицу морамо да заборавимо и окренемо се наредном противнику.”

Селектор Србије истакао је важност што је велики број играча добио минутажу и није пуно забринут због спорног почетка, посебно у одбрани.

”Честитао бих екипи Алжира на изузетној партији коју су пружили вечерас. Није било ни мало лако играти против Алжира вечерас, доказали су зашто им је место на Светском првенству. Већину ствари које смо ми као тим договорили, момци су испоштовали. Неким играчима ово је била прва утакмица на шампионату и било је важно да што више играча добије своју прилку да осети терен и атмосферу. Нико није повређен, уписали смо два важна бода и сада се окрећемо припреми наредне утакмице.”

 

Србију после дана паузе очекује на папиру најтежи противник групне фазе, селекција Немачке, која је у првој утакмици савладала Катар резултатом 31:27.

Photo credits: Rafał Oleksiewicz

 

Tagovi

Komentari (0)