Риболов: ТУНГСТЕН  ВС.  ОЛОВО 

 

dragan_milosevic.jpg 

 

 

 

 

 

Аутор текста: Драган Милошевић - Гаги

 

 

 

IMG_20171004_085035.jpg 

      Прошло jе поприлично времена од последњих иновациjа у свету басс и wаллеyе (амерички брат нашег смуђа) риболова коjе су нашле своj пут и до нас и наших риболоваца и терена. 

      Wиде гап удице, флуорокарбони, силиконци наjразличитиjих облика и све пратеће монтаже истих и таман кад се чинило да се ништа ново не може измислити поjавио се тунгстен, познатиjи jош и као wолфрам.

received_853929811441427.jpeg

      Ипак, употреба тунгстена у риболовачкоj индустриjи ниjе ништа ново и за тунгстен сам први пут чуо читаjући о вођицама наjлона jош код старих Дам Qуицк-ових машиница коjе и дан данас функционишу чак и са упреденицама. Оне су биле израђене од тунгстен-царбид-а, у том тренутку наjтврђег метала коjи jе био доступан а довољно исплатив за уградњу у машинице за риболов (иначе тунгстен карбид се рангира веома близу диjаманту по своjоj тврдоћи  и отпорности). Ипак, наjпознатиjа употреба чистог волфрама односно тунгстена jе у индустриjи расветних тела и сиjалица као филамент (жарећа нит) у сиjалицама и као електрода у гасним лампама и електронским цевима.

       Тунгстен jе метал велике густине и тврдоће, и уз то велике тежине за своjу запремину. У односу на олово, тунгстен jе и до  40% мањих димензиjа а исте тежине. Зато су џиг главе и отежања других врста од тунгстена мањих димензиjа од оловних. Мања глава пружа мањи отпор и брже стиже до дна, али тражи и прецизниjе подешавање, jер и мала разлика у тежини код тунгстена у ствари значи много, због његових мањих димензиjа у односу на олово на коjе смо навикли. 

       

weight_Comparison.jpg

 Отежања од тунгстена су главни избор риболоваца басс-а техником званом панчинг, (енг."punchinг") где jе неком од монтажа, наjчешће теxас-ом, потребно пробити густу вегетациjу где се наjчешће криjу они наjвећи примерци. У предности jе у односу на олово и код лова штуке у локвањима или смуђа у грању и пањевима неком од такозваних скривених монтажа, попут каролина система, опет због своjих малих димензиjа у односу на тежину.

       Поред тога, тунгстен има jош jедну веома важну карактеристику за вараличаре "џигераше", а то jе "тоналитет". Мали експеримент са џиг главом од олова  и одговараjућом тунгстен главом то доказуjе. Баците их са неке висине на тврду подлогу. Олово ће имати туп звук при паду, и врло брзо ће се „смирити“ на подлози док ће тунгстен глава одскочити уз звонак тон. Олово ће при том добити видљиве ожиљке и може се и деформисати jер jе мекши метал, док ће тунгстен имати jедва приметне огреботине.

 

lead-INFS-110022-PUNCH-01rev-683x1024.jpg

       Ко год jе пробао тунгстен потврдиће вам бољу детекциjу дна и већу осетљивост, управо због његових особина као метала, велике густине и тврдоће. 

       Такође, тунгстен ниjе токсичан као олово коjе jе изузетно отровно за све живе организме, па jе у и еколошком смислу његова употреба оправданиjа. Jедина мана тунгстена jе цена и како га набавити код нас. 

 

tungsten_vs_olovo.jpg

        Меðутим, од скоро се може наћи на популарним саjтовима попут алиекспреса и сличним, али и на е-баy-у и то по нижим ценама него раниjе, и у наjразличитиjим могућим облицима и тежинама. Цене варираjу у зависности од процента тунгстена у отежањима, коjи иде и до 97% код оних наjквалитетниjих, али и од произвођача до произвођача. 

         Наjповољниjа су, свакако, кинеска отежања од тунгстена коjа се по комаду крећу од 0.15 УСД до 3 УСД, док се рецимо "Daiwa" или "Keitech" продаjу за 4 до 5 УСД по паковању коjе садржи 3 до 5 комада џиг удица или отежања попут оних облика метка, (енг. "bullet") и сличних.

 

Драган Милошевић - Гаги

Смедерево

 

Tagovi

Komentari (0)