РАНЧИЋЕВА КУЋА: НОЋНА ИСТОРИЈА БЕОГРАДА 1945-1963.

У Ранчићевој кући онлајн „Београд за почетнике“ у диван-епизоди:

НОЋНА ИСТОРИЈА БЕОГРАДА 1945-1963.

Центар за културу Гроцка - you tube канал и ФБ страна

петак, 26. фебруар у 19 часова

 

 

Онлајн-диван „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, галерији и седишту Центра за културу Гроцка, наставља се историјском епизодом о томе како је након Другог светског рата зачет заводљиви београдски ноћни живот „игранки до зоре”, које су између два козарачка кола биле гарниране џезом, свингом, буги-вугијем, уз понеку руску романсу.

 NOCNA ISTORIJA BG onlajn divan u Rančićevoj kući.png

О феномену, култури и субкултури београдских игранки од 1945-1963, када оне полако уступају место дискотекама, гитаријадама и фестивалима, причамо на новом онлајн-дивану са Иваном Лучић-Тодосић, научницом која је ову тему истраживала у својој магистарској тези „ОД ТРОKИНГА ДО ТВИСТА – Игранке у Београду 1945-1963”.

 

Гошћа: Ивана Лучић-Тодосић, етнолошкиња

Домаћица: СМИЉАНА ПОПОВ, ауторка и уредница тв серијала „Београд за почетнике”

Петак, 26. фебруар у 19 часова

Центар за културу Гроцка - You tube канал и ФБ страна

Организатори: Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике”

Техничка платформа: “OCOLO” студио за дигиталне технологије

Подршка: ГО Гроцка

 

Забрањен у току окупације, џез постаје музика слободе. У сваком смислу. Уз коло, у сред рушевина и дима, обнове и изградње, рецитација и говора партијских комесара, танцовао се и танго, валцер, фокстрот, слоуфокс и – чувени трокинг. Међутим, до краја 1945. америчка музика добија етикету капиталистичке забаве која „квари нашу омладину и води је у сексуалну и сваку другу патологију”. Трокинг или трескавац је, као плес који подрива дисциплину и јавни морал, почетком 1946. и званично забрањен. Године 1951. вођен је пропагандни рат против „буги-вугија”, који је окарактерисан као „ексцентричан, вулгаран и декадентан”, а 1952. пак на снази је кампања против џеза. НИН упозорава: „Џез утиче на анимална осећања”...

Уместо у студију, овај иновативни концепт онлајн дивана одржава се у Ранчићевој кући, заштићеном културном добру из 19. века, од великог значаја за нашу земљу, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома српске куће из 19. века.

Зато је Ранчићева кућа савршена позорница за дивањење узбудљивих прича из наше националне повести, а због епидемиолошке ситуације, прихваћен је формат онлине-дивана, док не буде безбедно да се приповедање настави и уживо са публиком у овом чаробном простору.

 

Добро дошли онлајн!

 

Зорица Атић

Tagovi

Komentari (0)