Премијера опере Кармен

Чувено дело Жоржа Бизеа, опера Кармен, премијерно ће бити изведена пред нишком публиком у Народном позоришту Ниш у 20.00  два пута– 14. јуна , под диригентском палицом Дејана Савића и 17. јуна под диригентском палицом Дијане Цветковић. Кармен у режији Ивана Вуковића је уједно и последња премијера у овој позоришној сезони. У ова два премијерна извођења имаћемо прилике да видимо и две извођачке поделе.

Karmen plakat.jpg

Опера Кармен представља заједнички пројекат Нишког симфонијског оркестра, Факултета уметности у Нишу и Народног позоришта Ниш. Покровитељ је град Ниш.

Поред  диригената Дејана Савића и Дијане Цветковић и редитеља Ивана Вуковића, остатак ауторске екипе чине  и сарадник диригента Зоран Андрић; концерт-мајстори Сања Јовић и Станислава Алађозовски; корепетитори Мина Красић и Анита Здравковић; диригент хора Ивана Мировић. Костимограф је Дејан Гоцић, сценограф је Катарина Павловић, кореограф Ана Казимић, а за сценски покрет задужен је Марко Павловски.

У опери играју:

Александра Ристић (Кармен, циганка); Саша Арсенков (Дон Хосе, наредник); Марко Милисављевић/Никола Микић (Ескамиљо, тореадор); Катарина С. Иванковић/Миона Вукадиновић (Микаела, девојка са села); Лазар Лазаревић/Емил Верзио (Моралес, наредник страже); Јелена Јовановић/Ема Ћоћић (Фраскита, другарица Кармен); Нена Ђурић/Милица Ракић (Мерцедес, другарица Кармен); Емил Верзио /Марко Милисављевић (Зунига, капетан), Лазар Лазаревић  (Данкаиро, кријумчар); Никола Стаменковић/Дамјан Мишић  (Ремендадо, кријумчар); Маестрини – Хор Факултета уметности у Нишу (Народ, војници, кријумчари).

Опера ће бити изведена и 27. јуна под отвореним небом Летње позорнице у Тврђави.

Најпознатије Бизеово дело је свакако опера Кармен настала 1875. године, према истоименом комаду Проспера Меримеа. Премијера ове опере била је потпуни неуспех. Ненавикнута на овакав садржај и на необичну оркестрацију, публика се у почетку досађивала, а касније чак и звиждала и гласно негодовала. Ову катастрофу употпуниле су и лоше критике, које су изашле у штампи следећег дана. Оперу су, међутим, похвалили прави познаваоци музике – Дебиси, Сен-Санс, Чајковски и Брамс, који је одгледао оперу двадесет пута и тврдио да је то најбоља опера икад написана.

Кармен је касније заиста и постигла незапамћен успех и постала најпознатија опера икада, али Бизе то није доживео. Напор који је уложио у настанак и припрему опере, као и велико разочарање због њене пропасти на премијери, били су превелики ударац за њега. Умро је 3. јуна 1875. године, у 36. години, од срчаног удара, само пар месеци после трагичне премијере.

Tagovi

Komentari (0)