ПРЕМИJЕРА ПРЕДСТАВЕ НЕВИДЉИВА ДЕЦА У НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ

У Новосадском позоришту/Újvidéki Színház ће 25. маjа бити изведена трећа премиjера у текућоj сезони – Невидљива деца. Рађена jе по тексту воjвођанске списатељице Ане Терек, а на сцену jе поставља редитељ Роберт Ленард.

 Nevidljjiva deca, Aleksandar Milutinovic.jpg

Ана Терек jе оваj текст – коjи се бави одрастањем, у фокус ставља адолесценте, њихове проблеме и однос са одраслима – написала ексклузивно за Новосадско позориште.

„Деца уче од нас – одраслих. У складу са тим, одрасли носе већу одговорност. И на само ношење одговорности смо дужни да их научимо. Ако у околини детета постоjи одрасла особа добре намере коjа може да пази, да слуша, ако га интересуjе шта дете мисли, осећа, какви су му планови, коjе су његове тегобе, на шта може да буде поносан, ако постоjи неко ко га схвата озбиљно и воли га, онда ће дете теже да се изгуби на путу ка одрастању. А многи осећаjу да су им живот, мисли, личност и мишљење безначаjни. Не можемо да спречимо да у свету постоjе криминал и опасност, али можемо спречити лоше кретање детета љубављу и пажњом“, испричала jе ауторка текста Ана Терек.

За редитеља Роберта Ленарда ’Невидљива деца’ су „на почетку еп о слободи где се ситни реализам песка и блата претвори у поезиjу, али између лепих стихова jасно се види свет у коjем не можемо говорити нити о лепоти нити о слободи, само о неком трулежу. Све се врти, све се враћа: дрога, недостатак интимне сфере, безнадежно чување тела и душе, бег и проналажење. Тако у круг.“

Куриозитет jе да се премиjера представе одржава на Међународни дан нестале деце: „Ово апсолутно ниjе било планирано... Био сам у благоj неверици и, морам признати, помало застрашен када сам дошао до податка да jе дан планиран за премиjеру уjедно и Међународни дан нестале деце. Претпоставимо да нам jе космос послао неку латентну поруку“, додао jе редитељ Ленард.

У представи играjу: Фани Дупак, Роланд Ласло, Бенце Салаи, Шара Хаjду, Бланка Хорват, Иштван Кереши, Терезиа Фигура, Агота Ференц и Едит Фараго.

Представа ће се изводити у малоj сали, а почетак jе заказан за 19 часова.

Tagovi

Komentari (0)