ПРЕМИJЕРА ПРЕДСТАВЕ ИДИОТ 12. JАНУАРА

Нови Сад, 10. 01. 2022. – У Новосадском позоришту/Újvidéki Színház одржана jе конференциjа за медиjе, на коjоj jе наjављена премиjера представе Идиот, по роману руског писца Фjодора М. Достоjевског, коjу на сцену поставља редитељ Андреj Цветановски. Прво извођење заказано jе за 12. jануар, на великоj позоришноj сцени, док ће прва реприза бити одржана 27. овог месеца.

 Konferencija.jpg

Предстоjећу премиjеру наjавили су редитељ Андреj Цветановски, директор Новосадског позоришта Валентин Венцел, драматург Роберт Ленард, као и глумци Габор Понго, Роберт Ожвар и Jудит Ласло.

„Наjпре бих желео да се захвалим Новосадском позоришту, jер ми jе пружена прилика да радим са jедним од наjбољих ансамбала на Балкану. Пробни процес са њима ме jе научио многим стварима и искрено се надам да ће се сарадња продужити и поновити што пре. Што се тиче Идиота, нашао сам се пред огромним задатком, али сам се водио тиме да jедино велики ризици за собом носе и велике успехе. Кроз двомесечну борбу са овом темом и са Достоjевским, дошли смо до неких важних ствари, поставили комплексна питања, а по мом мишљењу циљ позоришта jесте управо да поставља тешка питања... Људски дух jе jедна од специjалности великог Достоjевског, па jе контраст између светла и таме – односно његова идеjа да кроз наjмрачниjе догађаjе и расположења, кроз понор бездана, тражимо светлост – нешто на чему смо засновали нашу причу и нашу представу“, истакао jе редитељ Цветановски.

Чувени роман Достоjевског у центар ставља лик Кнеза Мишкина – оличење чистоте и искрености – и његову борбу са несавршеностима коjе друштво, недвосмислено, са собом носи.

Улога Кнеза Мишкина припала jе Габору Понгу, коjи jе издвоjио да jе читав оваj процес за њега био jако емотиван и да га jе доста тешко доживео: „Сматрам да у данашње време човек постаjе чудан и смешан оног момента када почне да прича о своjим емоциjама. Искреност, отвореност духа, срца и ума не цене се довољно, или се не цене уопште... Тумачење лика Кнеза Мишкина jе у мени пробудило неку врсту хиперсензибилности и сматрам да ће ми помоћи да у даљем животу увек тежим ка томе да будем jош бољи човек!“

У улози Настасjе Филиповне нашла Габриела Црнковић, Рогожина игра Роберт Ожвар, а улогу Аглаjе понела jе Jудит Ласло. Поред њих су се у подели нашли Атила Немет, Силвиа Крижан, Агота Ференц, Даниел Гомбош, Иштван Кереши, Ливиа Банка, Атила Гириц, Атила Мађар, Даниел Хуста, Бенце Салаи, Терезиа Фигура и Мелинда Шимон. У интерпретациjу представе укључени су и студенти са Академиjе уметности у Новом Саду: Роланд Ласло, Даниел Тот, Фани Дупак, Регина Сабо, Даниел Дудаш и Бланка Хорват.

Адаптациjу романа су заjедничким снагама радили Андреj Цветановски, Роберт Ленард и Габор Понго. Сценографиjу jе осмислио Сергеj Светозарев, за костиме jе задужен Благоj Мицевски, оригиналну музику компоновао jе Димитар Андоновски, док jе сценски покрет радила Jована Ракић.

 

Tagovi

Komentari (0)