Преглед резултата шаховског клуба Карађорђе

Шахисткиње и шахисти “Карађорђа” из Тополе у 2021. години остварили су фантастичне резултате. Женска екипа је пета у Србији, док је мушки тим освојио Лигу Централне Србије – група Север.

 sah3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Даме Шаховског клуба из Тополе, који је основан пре две године, су због промена у календару такмичења изазваних вирусом ковид 19, два пута наступале у само 4 месеца. Прво су освајањем првог места у Првој лиги Централне Србије (у конкуренцији екипа из Параћина, Прокупља, Шапца, Ниша и Костолца), која је крајем маја одржана у Параћину, стекле право учешћа у елитном рангу српског шаха. У Првој лиги Србије која је играна у септембру, у Врњачкој Бањи, тим из нашег места је изненадио многе фаворите и на крају заузео изванредно пето место у конкуренцији 11 екипа из Београда, Ниша, Сремске Митровице, Каћа, Нове Вароши, Новог Сада и Горачића. Сложну екипу из Тополе предводила је Александра Малцевскаја, 19-огодишња Рускиња, омладинска светска првакиња и носилац титуле женског велемајстора, која је у Врњачкој Бањи била најуспешнија Прва табла целе лиге са освојених 7 поена из 11 партија, без пораза. У екипи из Тополе, поред Малцевскаје, наступале су и Радмила Ковачевић, Катарина Остојић, Марија Марчетић и Марија Петровић. Интересантно је да је Московљанка Александра Малцевскаја само неколико дана после великог успеха са ШК “Карађорђе” успела да освоји Куп европских шампиона са својим матичним клубом “Јужни Урал” из Русије.

sah1.jpg

Мушки тим ШК “Карађорђе” је за три сезоне успео да освоји 3 пехара, победи у 3 лиге и стигне до трећег ранга српског шаха – Друге лиге Централне Србије, у којој ће наступати следеће године. На недавно завршеној Лиги Централне Србије – група Север, наши момци су освојили прво место у конкуренцији 12 екипа. У мечу за титулу и пласман у виши ранг, победили су екипу “Брњице” из Кнића резултатом 3,5:2,5. Тим који је без пораза стигао до пехара чинили су Михајло Матовић, Бојан Подинић, Зоран Аврамовић, Милош Николић, Бобан Милошевић, Марко Максимовић, Зоран Доронтић, Горан Илић, Ненад Тодоровић, Зоран Радосављевић, Владимир Стајчић и Владимир Васиљевић. И у овом такмичењу наша екипа је имала најуспешнијег играча лиге. Милош Николић је на четвртој табли освојио 10 поена из 11 партија!

Иначе, Шаховски клуб “Карађорђе” основан је 1965. године на иницијативу просветних радника Милана Илића, Александра Александровића и Милана Лукића. Годинама се борио међуопштинским и регионалним лигама. Мушка екипа је највећи успех постигла 1997. године освајањем трећег места у Квалитетној лиги Србије (трећи ранг у шаховским лигама СРЈ). Тада су за екипу из Тополе играли и велемајстори Драган Барлов и Станимир Николић. У нашу варошицу радо су свраћали најбољи шахисти из наше земље, посебно током наступа на меморијалном турниру Милутин Мика Стевановић. Поводом 200 година од подизања Првог српског устанка, у Тополи је 2004. године одржан најјачи шаховски турнир који је те године организован у земљи, на коме су, поред српских шахиста, наступили и репрезентативци околних земаља. Актуелно руководство клуба има у плану покретање шаховске школе за најмлађе и организацију домаћих и међународних турнира са циљем даље афирмације шаха, шахиста и општине Топола.

У прилогу су фотографије мушке и женске екипе, Александре Малцевскаје и Зорана Доронтића најстаријег члана клуба који је у њему од оснивања 1965. године.

Tagovi

Komentari (0)