Представљен програм 14. Европске ноћи истраживача

На стотине програма у 24 града широм Србиjе очекуjу посетиоце у оквиру 14. Европске ноћи истраживача, наjважниjе и наjмасовниjе научне манифестациjе у земљи. 

ENI 2023 kzš FOTO Marija Konjikušić.jpg

Загревање jе већ почело у неколико градова у оквиру промотивних активности, Недеља истраживача креће 25. септембра, а велика завршница биће одржана 29. и 30. септембра од 16 до 22 сата.

Свечано отварање биће организовано у Београду, 29. септембра у 16 сати у Музеjу науке и технике.

У главном граду посетиоце, већ традиционално, чека лов на благо, са стартном позициjом на платоу испред Народног музеjа, затим велика научна авантура и отворена лабораториjа на Факултету за физичку хемиjу где ће моћи да заврте научну вртешку и завире у уређаjе коjи покрећу свет, те да направе гориво будућности. Програми ће бити одржани и у Научном клубу Центра за промоциjу науке, платоу испред Природно-математичког факултета, у Луки Београд и тржним центрима Ушће и БИГ.

На данашњоj конференциjи за медиjе, одржаноj у ЕУ Инфо центру, сазнали смо да између 300 и 500 научника сваке године учествуjе у припреми овог догађаjа коjи се истовремено одржава и у целоj Европи.

Програм Европске ноћи истраживача представиле су Александра Дивац Ранков, испред Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Даниjела Вучићевић испред Центра за промоциjу науке.

- У сусрет Ноћи истраживача очекуjу нас броjни промотвини садржаjи, неки већ сутра, као што jе дружење са  ученицима и наставницима ОШ „Jован Поповић” коjи ће, у оквиру Соларне школе, показати каква енергиjа  покреће младе ученике да се баве науком и истражуjу и више од онога што добиjаjу у школи - истакла jе Александра Дивац Ранков.

ENI 2023 (3) FOTO Marija Konjikušić.jpg

Она jе поменула да ће ван Београда jедан од главних центара дешавања бити Поморавље, „од вртића до гимназиjа и даље”.

- Целе следеће недеље тамо имамо активности. У Параћину можете да сазнате какву моћ има струjа, колико jе jака паукова мрежа, док ћете у Рековцу моћи да учествуjете у трци кроз Њутнове законе. У Ћуприjи ћете открити како да победите у стоном фудбалу, направите космичке капсуле или сопствену дугу, да jе увек имате поред себе. У Деспотовцу можете да видите како фунцкионише људско око, а у Свилаjнцу како настаjу фосили и живе мрави - навела jе Александра Дивац Ранков само неке од броjних садржаjа припремљених у оквиру проjекта СциенцесЦоол.

Даниjела Вучићевић из Центра за промоциjу науке представила jе проjекат РеФоцус Арт коjи се одржава већ другу годину.

- Центар за промоциjу науке jе током целе године радио на припреми и осмишљавању овог програма. Са одабраним школама радили смо на конкурсима „Ствараjмо заjедно” и „Зелени дневник”. Оне ће на Ноћи истраживача представити своjе производе и прототипове засноване на СТЕАМ-у - изjавила jе Даниjела Вучићевић.

Програм почиње у недељу, 24. септембра од 17 до 20 сати у београдском БИГ фешн тржном центру, где ће Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић” направити загревање и кроз разне активности нам показати „зашто су наука и уметност блиске и како у уметности видимо спас за науку jер, када укључите уметност остаjе машта, правила се бришу а границе за истраживање постаjу безграничне”.

У научним клубовима широм Србиjе, почев од понедељка, 25. септембра, биће одржане активности за публику различитог узраста у оквиру Недеље истраживача. У Шапцу ће, помоћу оригами активности, моћи да се врате у ледено доба и упознаjу омиљене диносаурусе, а у уторак почиње са радом научни кафе у Крагуjевцу коjи ће, на веома jедноставан начин, приближити науку свима.

- Од ове године имамо два нова научна клуба у Новом Саду и Заjечару коjа су допринела децентрализациjи науке. Морамо да изађемо из Београда и повежемо се на нивоу локала и заjедно са сарадницима  радимо на битним стварима - истакла jе Даниjела Вучићевић

Као мали увод у оно што нас чека у 14. Европскоj ноћи истраживача, присуствовали смо експриментима из поставке „Кућна хемиjа“ Отворене лабораториjе Факултета за физичку хемиjу. Сазнали смо како, помоћу супстанци коjе имамо у кући, можемо да надувамо балон без даха или да направимо хемиjског камелеона у посуди.

Европска ноћ истраживача организована jе уз подршку Европске униjе са циљем да на занимљив начин афирмише истраживаче и науку, а у Србиjи се реализуjе кроз два поменута проjекта: РеФоцус Арт и СциенцесЦоол. 

Координатор проjекта РеФоцуС Арт (Роад то Фридаy оф Сциенце анд Арт) jе Центар за промоциjу науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ - Институтом од националног значаjа за Републику Србиjу, Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагуjевац.

Координатор проjекта СциенцесЦоол (Сциенце он тхе мове - фром лаб то стреетс & сцхоол) jе Факултет за физичку хемиjу Универзитета у Београду у партнерству са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Проjекти су финансирани из програма „ХОРИЗОН ЕУРОПЕ“, наjвећег програма Европске униjе за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Мариjа Склодовска-Кири”.

Више информациjа о садржаjима, локациjама и сатници 14. Европске ноћи истраживача можете наћи на званичном саjту: ноцистразиваца.рс

 

Аутор фотографиjа: Мариjа Коњикушић

 

Tagovi

Komentari (0)