Посматрање звезда у Филхармониjи - тромбон у улози телескопа

Београдска филхармониjа позива публику на музичко гледање звезда заjедно са шефом-диригентом Габриjелом Фелцом и тромбонистом Питером Муром, у петак 27. маjа на Коларцу 20ч. У композициjи „Посматрач звезда“, солиста ће своjим тромбоном имитирати телескоп, а концерт идеалан за заљубљенике у свемир затвара величанствена симфониjа бр. 2 Рахмањинова.

 Peter-Moore-2-credit-Kaupo-Kikkas-640x480.jpg

Ако се у филхармониjском програму нађу називи као што су „Потрага за ноћним небом“, „Сазвежђа, „Велики и Мали медвед“, „Орион, Пегаз“, „Млечни пут“, jасно jе да jе свемир инспирисао композитора Џонатана Доува да компонуjе дело „Посматрач звезда“. Композициjа прати jедног сањара коjи разгледа космос и тромбоном уместо телескопа прати различита сазвежђа, а ставове ове свемирске фантазиjе повезуjе тема познате дечиjе песмица „Сиjаj, сиjаj звездо мала“. Своjе „астрономске“ бравуре на тромбону показаће млади Питер Мур коjи jе привукао пажњу публике када jе са само дванаест година постао наjмлађи победник у историjи Би-Би-Си-jевог такмичења Млади музичар. Са осамнаест година постао jе наjмлађи члан Лондонског симфониjског оркестра у његовоj историjи, а предаjе и на чувеноj Кралјевскоj музичкоj академиjи и Школи за музику и драму Гилдхол.

 gabrijel felc, bgf.JPG

Претпоследњи концерт у филхармониjскоj сезони затвара раскошна, величанствена и емотивна Симфониjа броj 2, Рахмањинова. Велики клуб љубитеља Габриjела Фелца, шефа-диригента Београдске филхармониjе, посебно ће уживати у извођењу овог дела, будући да jе Фелц „специjалиста“ за Рахмањинова и добитник награде за интерпретациjу циклуса концерата са музиком овог композитора. Симфониjа броj 2 jе превазишла оквире класичне музике, па се такође налази у чувеном филму “Човек птица”, Алехандра Гонзалеса Ињаритуа, а инспирисала jе и поп певаче коjи су позаjамљивали њене мелодиjе за своjе песме. Улазнице за концерт су у продаjи на филхармониjскоj благаjни као и онлине.

 

 

Jелена Милашиновић

Tagovi

Komentari (0)