Послушаjте књижевни поткаст - Побуњено читам за све од 15 до 115

Од Сали Руни до Румене Бужаровске


Како изгледа када се различите генерациjе жена окупе и разговараjу о Елени Феранте? Какво мишљење има шеснаестогодишњакиња о Румени Бужаровскоj, а каво жена у своjим осамдесетим годинама? А какав став о делима Маргарет Атвуд има неко у своjим тридесетим и четрдесетим годинама? Да ли генерациjска припадност има било какав утицаj на наше схватање и вредновање књижевности или су по среди други друштвени и културни фактори? 

Pobunjeno čitam 02.png

Настао као производ jединственог читалачког клуба Удружења Побуњене читатељке, коjи jе овог пролећа окупио жене различитих генерациjе из целог региона, поткаст „Побуњено читам: за све од 15 до 115” доноси пет получасовних епизода спремних за слушање. У њима се побуњено, критички, страсно и радознало приступа делима пет одабраних ауторки. Сали Руни,Елена Феранте и Маргарет Атвуд послужиле су за покретање жустрих расправа у прве три, већ обjављене епизоде поткаста. До краjа новембра слушатељке и слушаоци моћи ће да чуjу jош две епизоде посвећене делима Румене Бужаровске и Даше Дрндић.

 

Побуњено читам: Сали Руни

Побуњене читатељке, овог пута иза модераторског микрофона, препустиле су књижевну расправу чланицама читалачког клуба. Након онлаjн сесиjа у оквиру клуба, коjе су траjале од априла до jула, jесење месеце обележило jе снимање поткаста.  За многе чланице клуба, било да књижевности приступаjу из професионалног или чисто читалачког заноса, то jе био први пут да jавно разговараjу о књижевности, охрабрене да гласно износе своjе побуњене ставове и укрштаjу аргументе.  

„Мислим да jе ова форма размене мишљења о прочитаним књигама веома корисна, занимљива и инспиративна. Jедан велики плус за идеjу и сав уложен труд да се све то реализуjе. Лично сам сваки своj утисак о прочитаноj књизи након сесиjе значаjно продубила и сагледала из неких углова о коjима претходно нисам ни размишљала”, казала jе Ружица Росандић (1937), коjа се у онлаjн авантуру сниманаj поткаста упустила из дома за старе у коjем живи.

 

Побуњено читам: Маргарет Атвуд

„Мени jе оваj проjекат показао да књига спаjа људе. Доживљавамо jе на различите начине, веома често различито у различитоj животноj доби, али jош увек jе сjаjна тема за разговор у коjем ћемо се сложити или не, али ћемо сигурно уживати”, додала jе jош jедна чланица Мерсида Мештровић (1963).

Са њима jе сагласна и jедна од млађих читатељки окупљених око поткаста, Драгана Ђокић (1998), коjа jе изjавила: „Сjаjне дискусиjе, размене мишљења и предивно искуство, то jе дефинитивно обележило оваj побуњени клуб. Заиста ми jе част што сам читала сjаjна дела великих књижевница, упознала се са заиста занимљивим стиловима писања, а да не говорим о дивним девоjкама и женама коjе су чиниле оваj клуб.”

 

Побуњено читам: Елена Феранте

И за Побуњене читатељке ови клубови представљаjли су више него занимљиво искуство: „Драго нам jе да смо успеле да повежено жене различитих генерациjа, са различитих Еx-Yу простора. Дискусиjе на читаоницама су биле динамичне, а неколико пута смо успеле да доведемо и регионалне ауторке као гошће изненађења. Неке од учесница су постале и сараднице на другим проjектима, а такође су активно учествовале и у идеjама за подкасте.”

Епизоде поткаста могу се пронаћи на платформама као што су YоуТубе или Миxцлоуд, а доступне су за преслушавање и на порталу Бооквица.нет

 

Проjекат „Побуњено читам: за све од 15 до 115“ реализуjе Удружење Побуњене читатељке у оквиру проjекта Активне заjедницекоjи финансира фондациjа Траг.

 

 

Младен Савковић

 

Tagovi

Komentari (0)