Помоћ општине предвиђена за старе суграђане који живе сами

За време ванредног стања општина Мали Зворник пружиће подршку старим суграђанима који живе сами и немају никог ко би им доставио храну и лекове 

sala 01.jpg 

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник Зоран Јевтић и његов заменик Милош Радојчић састали су се данас са председницима месних заједница и повереницима цивилне заштите на подручју општине, који су претходног дана од Штаба добили наређење да, сваки на својој територији, евидентирају најугроженије старе суграђане, који због опасности од Корона вируса имају забрану изласка из својих станова и окућница, како би им локална самоуправа, за време ванредног стања, преко мобилних оперативних тимова, пружила неопходну помоћ и подршку, у виду доставе основних животних намирница и лекова.

На састанку је утврђено да су креирани спискови предимензионирани, односно да се на њима налази велики број оних суграђана који имају млађе чланове породице који могу да их снабдевају неопходним намирницама и лековима и наведено да чланови мобилних оперативних тимова на терену неће бити упућивани на такве адресе.

 

Закључено је да ће општина Мали Зворник пружити неопходну помоћ и подршку само самачким старачким домаћинствима на подручју општине, односно старима, од 65 и више година, који живе сами и немају никог ко би за њих обавио набавку хране и лекова.

У складу са овим закључком, председницима месних заједница и повереницима цивилне заштите наложено је да ревидирају достављене спискове и у најкраћем року доставе нове евиденције, са именима, адресама и контакт телефонима најугроженијих старих суграђана.

За пријем позива грађана којима је потребна достава намирница, лекова и друга помоћ, општина Мали Зворник формирала је call центар и увела посебну телефонску линију, која је грађанима доступна свакодневно, и викендом, од 07 до 15 часова.

У оквиру call центра Општинске управе, за сада функционише један телефонски број, 015/7-195-196, а уколико буде потребе, у наредном периоду, предвиђено је активирање више телефонских бројева.

Помоћ локалне самоуправе, преко call центра Општинске управе, у протекла два дана затражили су бројни старији суграђани, које су након тога обишли чланови мобилних оперативних тимова на терену и уместо њих обавили неопходне набавке.

Љиљана Ристановић

sala 02.jpg

Tagovi

Komentari (0)