Почиње загревање за 14. Ноћ истраживача

Већ од овог викенда очекуjу вас научне журке, дружења, шетње  и jош много забавних активности коjе ће вам помоћи да наоштрите виjуге и стекнете кондициjу пред велико финале заказано за 29. и 30. септембар у 24 града широм Србиjе.

Промотивни програм у Београду почиње већ у суботу, 16. септембра у 12 сати у МТС дворани, где ће сарадници са Факултета за физичку хемиjу приредити праву научну журку.

ENI FOTO Tanja Drobnjak (2).jpg

Ученици ОШ „Jован Поповић” позиваjу на научно дружење 22. септембра на коме ће вам показати шта jе пХ и како се одређуjе, али и друге занимљиве експерименте.

У недељу, 24. септембра од 17 до 20 сати у Тржном центру БИГ сазнаћете шта се деси кад астроном, математичар и физичар одлуче да направе траjни запис, да ли се гвожђем могу израђивати фотографиjе и како сунце ствара уметност на платну или папиру. Обавезно понесите комад беле тканине да њоме повежете науку и уметност.

Научни клубови широм Србиjе спремили су такође атрактивне садржаjе у Недељи истраживача коjа почиње 25. септембра и траjе целе седмице, закључно са великом завршницом у Ноћи истраживача.

ENI FOTO Tanja Drobnjak (3).jpg

Из Музеjа Терра у Кикинди позиваjу на узбудљиу истраживачку авантуру где ћете морати да пронађете 15 скулптура и на свакоj QР код коjи ће вам откључати нова сазнања.

Научници из Крушевца ће, кроз комуникациjу на матерњем и страном jезику, те изражавање кроз ликовно стваралаштво, покрет и плес, славити учење и jачати математичке и научне способности посетилаца.

Крагуjевац ће кроз сет интерактивних радионица пробудити машту ученика и њихово интересовање за науку, те одговорити на питања шта повезуjе науку и уметност, шта ради истраживач и да ли jе наука резервисана само за научнике.

Истраживачи у Лесковцу ће откривати таjне галаксиjа и опробати се у сликању ласером, истраживању боjа и стварању уметничких дела помоћу мехурића и коцкица леда.

Интерактивна радионица о конзервациjи уметничких дела, научно-уметничка шетња „у ципелама” Стевана Сремца и презентациjа о људима обдареним вишеструким талентима попут Самjуела Морзеа, Беатрикс Потер, Хеди Ламар, Александра Бородина или Владимира Набокова само су део богатог програма у Нишу.

Заjечарци су мислили на наjмлађе, па ће група гимназиjалаца посетити предшколце у ПУ „Ђулићи” и демонстрирати им разне експерименте са конфетама, балонима и магнетима, а у Монтесори школи клинцима ће представити причу о води и чулима, ствараjући, тако, нову генерациjу истраживача. Они стариjи моћи ће да се приjаве за супер узбудљиву потрагу за благом по целом граду.

У Рановцу ће бити одржана радионица на тему (зло)употребе фотографиjа на интернету, представљена метода коjом пингвини премазуjу перjе да би било отпорно на воду, откривене предности и мане Гугл преводиоца и организована изложба мекушаца са морског дна.

Како хемиjа помаже у чишћењу уметничких слика и коjа jе таjна у оку Мона Лизе сазнаће посетиоци у Новом Саду, док ће Шапчани моћи да праве уникатне слике помоћу ебру технике сликања на води и врате се у времена древних цивилизациjа. 

Европска ноћ истраживача биће одржана 29. и 30. септембра између 16 и 22 сата у Београду, Чачку, Крагуjевцу, Трстенику, Нишу, Лесковцу, Рановцу, Рековцу, Заjечару, Неготину, Новом Саду, Шапцу, Кикинди, Крушевцу, Приjепољу, Прибоjу, Новоj Вароши, Параћину, Jагодини, Свилаjнцу, Деспотовцу, Пироту, Инђиjи и Ћуприjи. У исто време одржаће се широм Старог континента.

Ова манифестациjа, организована се уз подршку Европске униjе са циљем да на занимљив начин афирмише истраживаче и науку, у Србиjи се реализуjе кроз два проjекта: РеФоцус Арт и СциенцесЦоол.

Координатор проjекта СциенцесЦоол  jе Факултет за физичку хемиjу Универзитета у Београду у партнерству са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

Координатор проjекта РеФоцуС Арт (Роад то Фридаy оф Сциенце анд Арт) jе Центар за промоциjу науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ - Институтом од националног значаjа за Републику Србиjу, Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагуjевац.

Проjекти су финансирани из програма „ХОРИЗОН ЕУРОПЕ“, наjвећег програма Европске униjе за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Мариjа Склодовска-Кири”.

Више информациjа о садржаjима, локациjама и сатници 14. Европске ноћи истраживача можете наћи на званичном саjту: ноцистразиваца.рс.

Tagovi

Komentari (0)