ПАРАГЛАЈДИНГ - ЕВРОПА У НИШУ

Од 25.јула до 6.августа Ниш је центар европског параглајдинга јер је овај крај угостио 132 пилота параглајдера из 30 држава, који се такмиче на 16. ФАИ Европском првенству у параглајдингу у дисциплини прелет. Организатор овог великог међународног такмичења је Ваздухопловни савез Србије уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и Града Ниша.

 296598292_10159228662749191_1134400415439942574_n.jpg

Фото: Дејан Валек

Са нишких параглајдинг полетишта Коритник и Вишеград изнад села Ореовац ових дана полећу пилоти из 23 европске државе и из 7 гостујућих држава – Кубе, Новог Зеланда, Еквадора, Индије, Јужноафричке Републике, Јапана и Бразила, извршавајући такмичарске задатке прелета од 100 и више километара безмоторним летелицама у правцима ка Књажевцу и Зајечару, Лесковцу и Врању, Пироту и Димитровграду, где су циљеви задатака и места где најуспешнији пилоти слећу на крају дана. Дневни задаци трају по неколико сати, лети се и до 2500 метара висине, а временски услови диктирају правце летења и извођење својеврсне „трке“ у ваздушном простору. Наравно, безбедност је на првом месту, те се у данима када су неповољни услови и јачи ветар, такмичење тренутно стопира и пилоти одмарају, до првог наредног повољног дана.

Такмичење је званично отворено 25.јула од стране председника Ваздухопловног савеза Србије Лабуда Булатовића и званичника Светске ваздухопловне федерације – председника жирија такмичења Енди Ковлија. Такмичење је започело 27.јула и траје до 5.августа, а за 6.август је планирано проглашење победника – првака Европе у појединачној, женској и екипној конкуренцији.

До сада су успешно реализована два такмичарска дана – 27.јула и 29.јула. Након лошијег времена у претходним данима, данас је наставак. Трке уживо се могу пратити путем сајта: https://lt.flymaster.net/bs.php?grp=4609#. Данас је пред пилотима задатак од преко 70 километара прелета у правцу ка Лесковцу.

Тренутно су водеће репрезентације Француске, Немачке и Италије, али и репрезентација Србије заузима високо пето место. Репрезентација Србије наступа у саставу: Марко Милутиновић, Милан Стевић, Предраг Дудић, Срђан Ристановић, Срђан Кесић, Владимир Бачанин и Зоран Петровић.

Tagovi

Komentari (0)