Палић центар европског универзитетског веслања

Evropsko univerzitetsko prvenstvo u   veslanju_Logo.jpg

 

 

ПРЕД ЕВРОПСКО УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО (ПАЛИЋ, 14-16. JУЛ 2017)

 

Палић центар европског универзитетског веслања

 

Палићко jезеро ће од петка до недеље бити домаћин 10. европског универзитетског првенства у веслању на коjем ће се за медаље борити 466 веслача и веслачица из 81 унивезитета 20 европских земаља. – Србиjу на овом такмичењу представљаjу скифискиња Милица Водогаз са Београдског унверзитета и четверац скул Озрен Галовић, Милош Башић, Иван Грубор, Урош Ненадић на Новосадског универзитета

 

Палић ће од 14. до 16. jула 2017. бити центар европског универзитетског веслања. На регатноj стази на Палићком jезеру, под окриљем Европске универзитетске спортске асоциjациjе (ЕУСА) и Универзитетског спортског савеза Србиjе, биће одржано 10, jубиларно, Европско универзитетско првенство у веслању на коjем ће се за одличjа борити представници 81 универзитета из 20 земаља Старог континента. Организациони аспект целог догађаjа препуштен jе техничким организаторима, веслачким клубовима Данубиусу 1885 и Палићу, Веслачком савезу Воjводине и Граду Суботици, коjима jе логистичку подршку пружио Веслачки савез Србиjе. По речима Петра Иброчића, члана Организационог одбора Европског уноверзитетског првенства, Палић спремно дочекуjе jош jедно велико такмичење коjе ће бити одржано свега две недеље након 55. интернационалне регате “Воjводина Опен”.

– У односу на регату “Воjводина Опен”, коjа jе била своjеврсна генерална проба за Европско универзитетско првенство, побољшали смо многе сегменте организациjе и веруjем да ће све бити на нивоу коjи заслужуjе овако велико такмичење. Свечано отварање jе заказано за четвртак у 18 часова, а сат времена касниjе биће одржан жреб. У петак су на програму квалификационе трке, дан касниjе репесажи и полуфинала, а у недељу Б и А финала. На “мениjу” ће бити све веслачке дисциплине што гарантуjе изузетно богат веслачки програм, а наjзанимљивиjе окршаjе очекуjемо у мушком осмерцу и скифу и женском дубл скулу у коjима jе приjављено 11, 24, односно 12 чамаца. Посебно смо поносни на броjност овог шампионата, тим пре што се датум овог догађаjа, на жалост, готово поклопио са Светским првенством за сениоре до 23 године, коjе почиње свега три дана након завшетка регате на Палићу. Учествоваће 466 студената што jе изузетно велики броj, а драго нам jе да ће представнике имати неки од наjjачих европских универзитета као што су Оксфорд, Хаjделберг, универзитети из Беча, Берлина, Карлсруеа… – истакао jе Иброчић.

Наша земља ће на овом такмичењу наступити са два чамца. У женском скифу огледаће се Милица Водогаз са Факултета спорта и физичког васпитања Београдског универзитета, док ће Озрен Галовић, Милош Башић, Иван Грубор и Урош Ненадић са Факултета техничких наука Новосадског универзитета веслати у четверац скулу.

– Очекуjемо да се оба наша чамца боре за одличjа на Палићу, а овом приликом се захваљуjем њиховим тренерима, Петру Иброчићу из Данубиуса 1885, коjи води мушки четверац скул, и Стевану Стоjановићу из Графичара, коjи тренира Милицу Водогаз у женском скифу. Њих двоjица су припремали наше студентске репрезентативце за ово такмичење и свакако да ће бити наjзаслужниjи за, надамо се, добре резултате на Палићком jезеру – казао jе координатор универзитетске репрезентациjе Србиjе Иван Браjтигам и додао – Чврсто веруjем да ће Европско универзитетско првенство у нашоj земљи допринети афирмациjи и популаризациjи овог, врло, значаjног сегмента веслања, коjи децениjама успешно живи у многим земљама широм света. Студентско веслање jе иначе од ове године први пут увршћено у стретегиjу развоjа Веслачког савеза Србиjе и одмах jе дошло до помака. За почетак евидентирали смо готово 150 студената са српских универзитета коjи се више-мање активно баве веслањем, а жао ми jе што нисмо шампионат на Палићу искористили да наступимо у броjниjем саставу. Наиме, имали смо могућност да оформимо много више од два чамца, али стицаjем околности нисмо успели у томе. Упркос томе надам се да смо 2017. коначно са мртве тачке покренули ствари у студентском веслању и да ћемо у годинама коjе следе почети, када jе оваj сегмент веслања у питању, да се приближавамо поjединим земљама у региону.

Београд, 12. jул 2017.                                           Прес служба Веслачког савеза Србиjе

Фото галерија

Detalj sa takmicenja na jezeru   Palic Foto Subotica Info (2).jpg
Detalj sa takmicenja na jezeru   Palic Foto Subotica Info (1).jpg

Komentari (0)