ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН 13. ОКТОБАР ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КОСТОЛЦА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У Костолцу је свечано обележен Дан ослобођења у Другом светском рату, 13. октобар. Окупљени пред Спомен обележјем палим борцима у Селу Костолцу, представници Војске Србије, локалне самоуправе и привредних субјеката, положили су венце и одали почаст храбрим ослободиоцима.

 

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је указао на значај жртве коју су наши ослободиоци поднели као залог будућности:

"Пре више од седам деценија, 13. октобра, Костолац и околна насеља ослобођени су у Другом светском рату, за шта слава припада палим борцима, чији су животи, како тада, тако и данас, залог наше слободе, живота нас наших породица. На нама је да негујемо патриотизам и Дан ослобођења нашег града. Овај датум не смемо да заборавимо јер представља део наше слободарске и антифашистичке традиције. Зато данас на достојанствен начин одајемо почаст палим борцима и жртвама у Другом светском  рату.", поручио је Крстаноски.

Председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек je том приликом истакла:

"Тринаести октобар нас изнова подсећа на погинуле родољубе који су нам у аманет оставили слободу, да је чувамо и бранимо. Данас прослављамо годишњицу ослобођења нашег града од идеологије утемељене на мржњи и злочину. Одајемо дужно поштовање свим ослободиоцима Kостолца у Другом светском рату. Њихово јунаштво не сме никада бити заборављено. Будућност припада онима који се сећају прошлости, онима који се не одричу своје слободарске традиције. Kостолац је град који има своју историју, али има и своју будућност. Зато данас, када говоримо, мислимо и радујемо се слободном Kостолцу, морамо се сетити и оних без којих те слободе не би ни било. А, цена те слободе свакако није била мала. Много је живота положено за њу. Сећајући се на све њих, наша је обавеза да негујемо мир и да своју државу и друштво развијамо и унапређујемо. Јачањем привреде, школства, здравства, војске идемо напред, храбро, баш као што су чинили и наши славни преци. На нама је да чувамо успомену на наше славне борце и да будемо достојни њихове успомене и величине. Зато се данас поново захваљујемо свим ослободиоцима Kостолца у Другом светском рату, на прилици да данас слободно живимо и стварамо."

Фото галерија

1.jpg
6.jpg
13.jpg
16.jpg

Komentari (0)