ПЕДАЛОМ ДО МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

На бициклу се људи осећаjу: ”боље, ведриjе, расположениjе, мирниjе, здравиjе, виталниjе, слободниjе, срећниjе, оптимистичниjе” (кажу они коjи возе бицикл). Зато смо одлучили да 132. Критичну масу посветимо засигурно jедноj од наjважниjих тема и горућих проблема у животу свих нас - нашем психичком здрављу.

foto Bogdan Spasojevic 2.jpg

Свака трећа особа у Србиjи може се сматрати психолошки угроженом, кажу наjновиjа истраживања (ПИН, 2022), а код сваког шестог становника Србиjе (15,2%) присутне су сметње коjе заслужуjу пажњу психиjатра у том тренутку (Цов2Соул, 2021). Све чешће нам се jављаjу депресивне и анксиозне реакциjе на различите животнеситуациjе коjе произилазе из данашњег стила живота и свакодневног стреса.

С друге стране, анкета коjу jе спровео Цyцлеплан jе показала да jе око 75% људи осетило побољшање свог менталног здравља од када су почели да возе бицикл. И баш зато што се ређе прича о предностима коjе вожња бицикла има по наше ментално, у односу на физичко здравље, одлучили смо да скренемо пажњу jавности,али и институциjа и стручњака колико jе бицикл jефтин, лако доступан и врло ефекисан начин да сами учинимо нешто за себе и своjе здравље.

 foto Bogdan Spasojevic 3.jpg 

Како бицикл утиче на наше ментално здравље?

-  Утиче на боље расположење! Вожња бицикла повећава концентрациjу кисеоника у организму и утиче на лучење ендорфина и серотонина, хормона коjи су задужени за осећаj доброг расположења и среће.

-   Смањуjе вероватноћу поjаве анксиозности и депресиjе! Бициклизам подстиче мозак да лучи допамин коjи смањуjе осећаj умора и безвољности.

-  Вожња бициклом утиче на смањење негативних мисли тиме што фокусира пажњу на jедну приjатну физичкуактивност.

-  Смањуjе стрес! Вожња бицикла балансира ниво кортизола и адреналина у организму и помаже да се изборимо са стресним ситуациjама, не само на послу и приватно, већ и у саобраћаjу. Самим избегавањем гужве, већ сте корак даље од стресирања.

-  Утиче на самопоуздање, на боље памћење и сан, социjализациjу, а због бицикла ћете такође провести вишевремена напољу. Поред свега лако jе уклопити га у свакодневни део живота.

 

Зато Удружење грађана ”Улице за бициклисте” у сарадњи са ”Покретом за ментално здравље” и ”Грађанскиминициjативама” организуjе КРИТИЧНУ МАСУ - ”ПЕДАЛОМ ДО МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА” .

Покрет за ментално здравље окупља организациjе цивилног друштва коjе се активно баве темом менталног здравља у нашоj земљи. Оснивачи Покрета за ментално здравље су мрежа удружења корисника психиjатриjскихуслуга Наум, Царитас Србиjе, ПИН, Инициjатива за тебе #вазноjе и удружење Простор.

Октобарска 132. Критична маса jедан jе од догађаjа у оквиру Другог Београдског Фестивала менталногздравља. Оваj догађаj организуjе се у циљу подизања свести jавности на тему менталног здравља, као изначаjа вожње бицикла у превенциjи и лакшем излажењу на краj са броjним проблемима нашег менталног здравља.

Зато се видимо 29.10.2022. у 14:30х на Тргу Николе Пашића да покажемо да jе бицикл и физички и психички, и телесно и душевно здраво, срећно и лако решење за кретање кроз град и наше савремене животе!

  

Смиљана Попов

Tagovi

Komentari (0)