Наредног викенда Београд jе домаћин Европског првенства у веслању за jуниоре

Београд ће 26. и 27. септембра бити домаћин наjвећег спортског такмичења у Србиjи ове године, с обзиром на то да ће предстоjећег викенда на Савском jезеру бити одржано Европско првенство за jуниоре у веслању. Због пандемиjе коронавируса многа велика спортска надметања су отаказна или одложена, рачунаjући и Олимпиjске игре, али захваљуjући доброj епидемиолошкоj ситуациjи у нашоj земљи, управо ће веслање бити спорт коjи ће отворити врата Србиjе jедном великом међународном такмичењу какав jе шампионат Европе.

 trke na adi ciganliji - 13 jun 2020 - foto vss andjela nisevic (1).jpg

Фото: Анђела Нишевић ВСС

Према тренутном стању приjава, чак 426 веслача и веслачица из 27 европских земаља узеће учешће на првенству Старог континента, на коjем ће се борити за медаље у 14 дисциплина. Наjвећи броj приjава стиже из Русиjе и Румуниjе, коjе ће имати представнике у 13 дисциплина, а прате их Француска са учесницима у 10, односно домаћин Србиjа са учесницима у девет дисциплина.

 trke na adi ciganliji - 13 jun 2020 - foto vss andjela nisevic (2).jpg

Фото: Анђела Нишевић ВСС

Веслачки савез Србиjе (ВСС) ће, као организатор такмичења, спровести све прописане мере у борби против ковида-19 у складу са препорукама и мерама владе Републике Србиjе и Планом превенциjе Европске веслачке конфедерациjе.

 

Уосталом, ВСС jе већ и показао да то чини, као и читава држава, што jе препознала и Светска веслачка федерациjа (ФИСА), подржаваjући одржавање овог такмичења jер су, према њеноj оцени, Организациони комитет, град Београд и медицинске власти државе Србиjе пажљиво пратили смернице Светске здравствене организациjе и Препоруке за безбедно одржавање веслачких такмичења ФИСА, како би биле установљене обавезне и одговараjуће мере превенциjе заражавања коронавирусом током траjања такмичења.

trke na adi ciganliji - 13 jun 2020 - foto vss andjela nisevic (3).jpgФото: Анђела Нишевић ВСС 

Као куриозитет ФИСА истиче и да jе, због пандемиjе ковида-19, ово Европско првенство у Београду тек друго међународно такмичење оваквог ранга на води у свету ове године, што свакако може да служи нашоj земљи на понос. Пре овог ЕП одржан jе и шампионат Старог континента за млађе сениоре (до 23 године старости), почетком септембра у немачком Дуизбургу.

 

Што се тиче посада коjе ће представљати Србиjу 26. и 27. септембра на Ади Циганлиjи, нашу репрезентациjу чини осам посада:

 

- Скиф (Ж): Светлана Милошевић

- Двоjац (М): Никола Коларевић, Дарко Малишић

- Дубл скул (Ж): Анђа Симић, Ксениjа Калуђеровић

- Дубл скул (М): Андриjа Jевтић, Мирослав Jовановић

- Четверац (М): Деjан Jездимировић, Ђорђе Грубер, Душан Белић, Ранко Самарџиjа

- Четверац скул (Ж): Маjа Мишљеновић, Николина Ђорђевић, Мариjа Jаковљевић, Маша Буграски

- Четверац скул (М): Jован Љуна, Предраг Цветковић, Никола Стеванић, Бошко Костић

- Осмерац (Ж): Светлана Милошевић, Анђа Симић, Ксениjа Калуђеровић, Маjа Мишљеновић, Николина Ђорђевић, Мариjа Jаковљевић, Маша Буграски, Андриjана Миjаиловић

- Осмерац (М): Игор Мартиновић, Матиjа Раjковић, Милан Иброчић, Александар Грбић, Алекса Мохора, Марко Стефановић, Андреjа Jевтић, Огњен Србиновић, Алекса Димитриjевић (кормилар)

 

Прве трке на Европском првенству за jуниоре у Београду почињу у суботу, 26. септембра у 9.30 часова, а преподневни програм завршава се квалификационом трком мушких осмераца у 11.55. Поподне су на програму репесажи, и то од 14 часова, док jе последња трка на програму у 15.25.

 

Недеља, 27. септембар, резервисана jе наjпре за полуфинала од 9 часова, док су од 11 на програму Ц финала (за пласман од 13. до 18. места). Трке Б финала (за пласман од 7. до 12. места) биће веслане од 11.30, док су наjзначаниjе трке, оне за расподелу медаља, на програму од 12.26 часова, да би тачку на шампионат Европе ставили мушки осмерци, финалом коjе почиње у 15 часова.

Tagovi

Komentari (0)