НЕКИ ТО ВОЛЕ ВРУЋЕ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА ПО ОЦЕНИ ПУБЛИКЕ

Доделом награда лауреатима и извоћењем премијере представе зајечарског театра  „Електра“,  спуштена је завеса на 31. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића“.

Ниш.JPG

Најбоља представа по избору публике на 31. Фестивалу „Дани Зорана Радмиловића“ је мјузикл „Неки то воле вруће“ Народног позоришта Ниш, са оценом 9,91.

Награду је као представник нишког позоришта примио глумац  Урош Милојевић, који је у представи глумио једну од три главне улоге. Уручујући му награду директор зајечарског театра рекао да је могао да добије „Зоранов брк“ равноправно са добитником ове награде, да је било два брка.

Урош Милојевић је захвалио организаторима фестивала и пре свега публици што су глумци уживали на сцени играјући мјузикл који веома воле.

„Ова награда је наравно награда нишког позоришта, али помало и награда редитеља представе, помало „Контра денс студија“, оркестра, технике, драматурга представе Бранислава Недића, а  мало је и моја“, истакао је Милојевић.

С обзиром на то да су организатори, Народно позориште Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“, спојили два фестивала, Фестивал малих позоришних форми и „Дане Зорана Радмиловића“ у протеклих 14 дана зајечарска публика могла је видети 18 представа из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, односно Муслиманско-хрватске федерације и Републике Српске, Црне Горе, Северне Македоније и Мађарске.

„Жири 31. Фестивала „Дани Зорана Радмиловића“ у саставу: др Мирослав Радоњић, председник,Тања Бошковић и  др Душко Љуштина , чланови, већином гласова је донео одлуку да Награду за најбоље глумачко остварење на Фестивалу додели Вањи Ејдус за за улогу Алексије Рајчић у представи „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Косића, у режији Југа Ђорђевића, копродукција Народног позоришта Београд, Стеријиног позорја Нови Сад и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“. У образложењу жирија се наводи:

 „Вања Ејдус је у представи која промовише узбудљив искорак у домену позоришног израза и на жанровско-стилском плану, остварила комплексну улогу Алексије Рајчић, служећи се убедљивом глумачком експресијом, одмереном емоцијом и суптилним поступком психолошке карактеризације.“

 Жири у истом саставу донео је једногласну одлуку да Награду за визуелни идентитет „Крстомир Миловановић“ додели представи „Трамвај звани жеља“, по тексту Тенеси Вилијамса, у режији Ленке Удовички, копродукција Београдског драмског позоришта, БЕЛЕФ-а и KAZALIŠTA ULYSSES, Загреб. Сценограф Зорана Петров и костимограф Бјанка Аџић Урсулов креирале су маштовиту, ефектну и аутентичну визуелну компоненту у одличној представи „Трамвај звани жеља“.

Новинарски жири који је радио у саставу: Татјана Њежић („Блиц“), Оливера Милошевић (РТС) и Борка Голубовић Требјешанин ( „Политика“) већином гласова донео је  одлуку да награду за  најбољег младог глумца на 31. „Данима Зорана Радмиловића“ додели: Марку Грабежу за улогу Тима у представи „Пристанак“ Нине Рејн, у режији Небојше Брадића и продукцији Атељеа 212.

У образложењу жирија се каже:

„Играјући младог, пожељног Тима, на свој начин распетог у колоплету компликованих односа међу ликовима у представи  „Пристанак” Марко Грабеж је глумачки пунокрвно, слојевито, сведено, а снажно изнедрио питање (не) пристајања. И последице које то (не) доноси, бивајући темељни део ове савремене и свевремене сценске приче, односно, хвале вредне представе Атељеа 212.“

На синоћњој свечаности додељене су и награде лауреатима 5. Фестивала малих позоришних форми. Стручни жири 5. Фестивала малих позоришних форми, Зајечар 11 - 15.октобрa 2022. године, у саставу: Снежана Удицки, редитељка, члан, Бранислав Недић, драматург, члан, и Спасоје Ж. Миловановић, театролог, председник, након одгледаних шест такмичарских представа, донео је одлуку да за најбољу представу у целини прогласи „Kњигу о Милутину“, по роману Данка Поповића, у извођењу Ненада Јездића, режија Егон Савин, продукција Звездара театар.

Tagovi

Komentari (0)