Нови ударац за INTEL - престанак сарадње са Apple-ом

 1_1_dragan.jpg

 

 

 

 

 

 

Аутор текста: Драган Милошевић

 

intel-apple-min.jpg

И као да није довољно удараца у последњих пар година доживео Интел, пре свега од стране његовог највећег конкурента АMD-а, сада је, на све то, и Аpple најавио престанак сарадње са овим најпознатијим произвођачем процесора на свету. Пре тачно 15 година Стив Џобс је најавио прелазак на Интелове процесоре.

 apple-ceo-tim-cook-wwdc-min.jpg

Према новом извештају, Apple ће обележити нову годишњицу новом променом. Компанија се годинама труди да њихов Mac ради на домаћим процесорима базираним на архитектури ARM. На основу изузетно брзих A чипова у iPhone-u и iPad-u, процесори би могли да донесу предности које Apple последњих година није добио од компаније Интел: брзину, бољу графику и већу ефикасност чипова уопште.

 5c3bbf7324-mac-pro-2019-100798173-large (1)-min.jpg

Марк Гурман је рекао да Apple "планира на крају пребацити у целу Mac линију своје нове процесоре базиране на ARM-u, укључујући и најскупље high-end десктоп рачунаре." Раније се веровало да би се Apple морао држати Интела за своје врхунске машине, пре свега за радне станице, због проблема са компатибилношћу, међутим, сада и ту предстоји промена. Извештај такође напомиње да ће машине и даље радити на macOS оперативном систему. За Apple, ово би био трећи прелаз по реду, када су процесори у питању. 1994. Apple је прoдавао Mac рачунаре са PowerPC процесором и то након деценије коришћења Мotorolinih 68000 чипова. 10 година касније, Аpple се пребацио на Intel x86 процесоре које и данас користи.

 apple_intel-min.png

Није јасно шта би ARM транзиција значила за програмере и девелопере, али очигледно да ће морати да дође до битних промена и десктоп апликација.  Прелазак на нове процесоре вероватно неће почети озбиљно пре 2021 године. Има много примера који говоре томе у прилог, рецимо први Интел-ов Mac, 15-инчни МacBook Pro, стигао је тек у јануару 2006. године, и било је потребно годину дана да сваки Mac, у новој серији, добије Интел процесор. Аpple није престао да подржава PowerPC Mac у својим оперативним системима све до 2011. године. Дакле, они који купе MacBook Pro, не морају да брину да ће он постати застарео у скорије време.

 

image-min.jpgTестови нових Мac-ова са чиповима заснованим на ARM-u показали су знатна побољшања у односу на верзије са Интеловим системом, посебно у графичким перформансама и апликацијама које користе вештачку интелигенцију уопште. А нови чип ће вероватно значити и нови дизајн, са тањим и лакшим кућиштима захваљујући напредној технологији.

 5e6bafbb84159f375449f298-min.jpg

Аpple-ова 31. светска конференција за програмере и девелопере, биће потпуно дигитални догађај, без физичког окупљања због спречавања ширења корона вируса у свету. Виртуелни WWDC догађај отпочеће 22. јуна и биће бесплатан за све.

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести