НАJДУЖА ТРИМ СТАЗА СРБИJЕ JЕ НОВИ БИСЕР ФРУШКЕ ГОРЕ

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, заjедно са делегациjом Српског атлетског савеза, обишли су Фрушку гору на коjоj се гради наjвећа Трим стаза у Србиjи.

Стаза ће бити дугачка 5.500 километара, грађена jе од природних материjала, и оно што jе свакако наjспецифичниjе, jесте чињеница да приликом изградње стазе ниjедно дрво ниjе посечено.

 trim-staza-fruska-gora-foto-milena-djordjevic57-830x0-1.jpg

Колико ће ова стаза значити грађанима Новог Сада и околине, као и свим љубитељима природе, говори податак да jе иста поприлично пуна шетача и родитеља са децом коjи су одушевљени због “поклона” коjи ће ускоро добити.

Први човек Новог Сада, Милош Вучевић поносан jе што Фрушка гора добиjа овакву Трим стазу, захвалио jе Српском атлетском савезу на инициjативи да се изведе jедан овакав проjекат, коjи ће Фрушку гору учинити додатно приступачниjом и атрактивниjом за све посетиоце.

– Фантастично jе провести леп и сунчан новембарски дан на Фрушкоj гори. Jош jе лепше видети људе да већ користе стазу, ово што смо заjедно осмислили са Српским атлетским савезом и Националним парком Фрушка гора, град jе ту наравно да помогне. Мислим да ће ово бити jедно од наjатрактивниjих места на Фрушкоj гори. Већ сада људи користе стазу, а када урадимо све до краjа, биће фантастично.

– Хвала Српском атлетском савезу на струци, инициjативи, као и Националном парку што су дозволили да се све ово уради на Фрушкоj гори. Веруjем да ће, не само Новосађани, већ и сви грађани из других краjева Србиjе, коjи долазе на Фрушку гору, долазити овде да проведу лепо време. Стаза jе већ сада употребљива у овом делу, све jе рађено од природних материjала, све jе сачувано што jе требало да се сачува од постоjећег дрвећа и зеленила, а употребљен jе искључиво природни материjал. Jа сам презадовољан, а нарочито када чуjем како грађани оцењуjу, када видим да дечиjа колица пролазе.

Председник Српског атлетског савеза, Веселин Jевросимовић, истакао jе да jе поносан што Фрушка гора добиjа овакву стазу, коjа ће се користити за рекреациjу, као и за одржавање крос такмичења и за планинско трчање.

– Утисак jе више него фантастичан, ово ће бити наjдужа Трим стаза у Србиjи. Поред рекреациjе, стаза ће бити намењена за одржавање крос такмичења, као и за планинска трчања. Стаза се гради у организациjи Српског атлетског савеза Србиjе, овом приликом бих се захвалио свима коjи су омогућили да се изгради jедна оваква стаза, какву Фрушка гора заслужуjе.

– Оно што желим jош да додам, jесте да jе стаза урађена сто посто од природних материjала, гледали смо да очувамо максимално природу у коjоj се налазимо, ниjедно дрво ниjе посечено, ово ће бити право задовољство не само за грађане Новог Сада и околине, већ и за целу Србиjу. Стаза ће привући не само рекреативце и тркаче, већ и све тркаче из целог региона и Европе – поручио jе веселин jевросмовић

Слободан Бранковић сматра да ће се на Трим стази у Фрушкоj гори организовати и међународна такмичења у кросу.

– Видели сте да се ради о jединственоj стази у Србиjи, наjлепшоj и наjдужоj и по свим аспектима наjбољоj Трим стази коjу смо успели да направимо. У фази смо завршетка, извођачи раде невероватан посао, раде и по ружном времену, напредуjу веома брзо.

– Српски атлетски савез ће у наредноj години сигурно организовати озбиљне кросеве, као и такмичења у планинском трчању. Надам се да ћемо 2023. године овде организовати и међународна такмичења.

Подсетио jе Бранковић и колико jе урађено на пољу инфраструктуре у последњих 7-8 година у организациjи Српског атлетског савеза.

Ми се трудимо, последњих 7-8 година смо урадили много проjеката, желимо да будемо на сваком месту у Србиjи, jер локалним самоуправама jе лакше када дођемо са готовим проjектима, онда они лакше могу да определе своjа средства и да аплицираjу за њих.

– Последњих 7-8 година jе чињеница да смо изградили и реконструисали преко 20 атлетских обjеката. И пре тога смо изградили неколико стаза широм Србиjе, али овакву нисмо нигде. Тренутно jе у изградњи неколико стадиона, ради се и стаза у Београду, не стаjемо док сваки град у Србиjи не буде имао макар тренажну атлетску стазу – поручио jе Слободан Бранковић.

Стазу jе испробао и Горан Чегар, председник Атлетског клуба Апатин и тренер у Спортскоj jединици Воjске Србиjе.

– Одлична jе стаза. Jош 15. септембра када jе први ашов стављен у земљу, видело се да ће ово бити jедан леп проjекат. Два месеца смо овде, одличан амбиjент, Фрушка гора jе велики изазов и са овом стазом ћемо добити свакако сви, од рекреативаца и тркача до људи коjи ходаjу. Ова стаза може да има пун капацитет, имаће и стазе на коjима ће моћи да се вежба. Близу jе Новог Сада, ово jе позитиван пример како сви треба да се понашамо, трудили смо се да стаза води природним путем, како jе природа одредила. Надамо се да ће све бити готово за месец дана, када ћемо позвати све рекреативце из региона да отворимо ову лепу стазу. Осамдесет одсто посла jе урађено, остали су jош ти финални радови – рекао jе Горан Чегар.

 

Tagovi

Komentari (0)