0-KOSARKASICE-SRB_68.jpg

– Kада смо се пласирале на Светско првенство, рекла сам вам да ћемо имати сјајне идеје за лето. Увек размишљам много унапред, пре свега о будућности женске кошарке у нашој земљи и пресрећна сам што имамо прилику да спојимо два тима, да имамо више девојака на броју које раде заједно. Kод сениорске репрезентације, у овом моменту су са нама и нека добро позната лица, али је акценат на оним млађима које треба да носе нашу игру у Аустралији. Хоћемо да проверимо да ли оне то могу. У фебруару су започеле причу, показале карактер и одређени квалитет, а сада хоћемо да прођемо са њима кроз све детаље. Оно што је мени изузетно важно је да свака репрезентативка Србије треба добро да зна како ће се понашати на терену и ван њега – истакла је селекторка Марина Маљковић.

Она је представила и стручни штаб у коме су Филип Бенчић, па од новембра Љубица Дрљача, која је за кратко време унела много позитивних ствари, као и Душан Џан Назли, њен сарадник у Фенербахчеу, који ће много помоћи у раду са младим играчицама.

– Бојана Јанковића већ познајете и ово је његов повратак у репрезентацију. Он већ дуго година ради у Америци. Имао је времена овог лета и пожелео је да поново помогне. Поред васпитања и продукције играчица у сваком моменту једна од битнијих ставки у мом раду је и производња квалитетних тренера. Ту су моје бивше играчице, освајачице медаља, које су се паралелно школовале и училе тренерском послу. Мислим да ће ово бити једна веома озбиљна прича за будућност женске кошарке у Србији – закључила је Марина Маљковић.

Бојан Јанковић ће бити главни тренер У20 репрезентације Србије која ће играти Европски шампионат у Мађарској. Он гради своју каријеру у америчкој колеџ кошарци, где ће у наредној сезони бити помоћни тренер Ole Miss-a, после три године рада на Лујзијана Теку, три године у Вајомонгу и пет сезона у Орал Робертсу. Јанковић је био члан Марининог стручног штаба када су освојени злато на ЕП у Мађарској и бронза на ОИ у Рију.

– Пре свега бих хтео да се захвалим Марини на поверењу и на тим годинама када смо радили заједно. То је било огромно искуство за мене. Дало ми је базу за неки мој будући рад на колеџу и пресрећан сам што сам добио могућност да радим са У20 репрезентацијом. То је будућност наше кошарке. По Маринином програму радимо заједно, како би ове играчице једног дана донеле неке нове успехе нашој земљи. Ово је мој сан и даћемо све од себе да направимо добар резултат – каже Јанковић.

Први пут је ситуација да две доскорашње играчице практично директно из патика ускачу у тренерско одело и улазе у добро познати систем, где ће њихово велико искуство бити од огромног значаја за младе кошаркашице. Обе су још у току играчких каријера показале афинитет према тренерском послу и школовале се и припремале за нови позив. Дајана Бутулија је прослављена репрезентативка Србије и освајачица свих трофеја у претходних седам година. Са друге стране ту је Данијел Пејџ, која је препознатљиво певала из свег гласа српску химну када су освојени европско злато у Мађарској и олимпијска бронза у Бразилу.  Пејџ је претходне четири сезоне радила у стручном штабу Универзитета Толедо. Њих две ће бити помоћни тренери У20 репрезентације.

– Мени је неописива част што сам део стручног штаба и што сам у репрезентеацији. Одазвала сам се позиву Марине Маљковић која ми је 20 година била тренер и чији кошаркашки стил познајем и волим. Нисам отишла са терена, само сам тренутно ту у неком другом облику. Велика ми је част што ћу са Бојаном Јанковићем и Данијел Пејџ моћи да водим тренинге и размењујем мишљења – истакла је Дајана Бутулија.

– У потпуно другачијој сам улози сада у српској репрезентацији. Узбуђена сам што сам овде и велику част ми представља чињеница да ме је Марина одабрала за овај посао, да се вратим и помогнем У20 репрезентацији. Србија ми је толико дала и имам жељу да то вратим овим младим играчицама – каже Данијел Пејџ.

Светско првенство игра се од 22. септембра до 1. октобра у Сиднеју, док ће се У20 репрезентација током јула у Мађарској борити на Европском шампионату.