Мали Зворник почиње реализацију пројеката који ће бити плаћени новцем добијеним из наградног фонда Владе Швајцарске

Швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“ и општина Мали Зворник усагласили су све детаље око трошења новца добијеног кроз такмичење за најбољу општину у области наплате пореза на имовину. Износ од 400.000 франака биће потрошен на проширење смештајних капацитета предшколског објекта и обезбеђивање простора за канцеларију месне заједнице у Доњем насељу, затим надоградњу учионице у предшколском објекту „Црвенкапа“ у месној заједници Центар, изградиће се и седам нових дечијих игралишта, а део новца ићи ће и на означавање имена улица, насеља и нумерисање кућних бројева.

reforma poreza na imovinu.jpg

„Сада нам је свима приоритет сачувати здравље, али када се све ово заврши желели смо да и ми и Мали Зворник будемо спремни и одмах крећемо у реализацију ових пројеката. Тренутно се ради припрема техничке документације, и по плану би све требало да буде завршено идуће године“, рекао је Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Општина Мали Зворник била је најбоља у прикупљању пореза на имовину и ажурирању базе података о некретнинама, у конкуренцији од 44 општине из целе Србије. Пројекти који ће бити реализовани изабрани су у договору са грађанима ове општине.  

„Порез на имовину је најзначајнији сопствени приход општине, и у просеку чини преко 50 одсто удела у свим приходима које наплаћује општина. Новац наплаћен од пореза на имовину остаје у буџету општине, и његова основна намена је финансирање локалних потреба становништва, као што су комунално уређење, школе, вртићи, локални путеви“, каже Александер Грунауер, директор швајцарског програма „Реформа пореза на имовину“.

Програм Швајцарске владе „Реформа пореза на имовину“ спроводио се заједнички са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина. Осим Малог Зворника, који је добио прву награду, новац су добили и Горњи Милановац, Апатин, Љубовија и Бор, у укупном износу од милион швајцарских франака.

aleksander grunauer.jpg

Tagovi

Komentari (0)