МУЗИКОМ КРОЗ МУЗЕЈ - КОНЦЕРТ АНСАМБЛА РЕНЕСАНС

Историјски музеј Србије и удружење „UNICA ART” имају задовољство да Вас позову да у суботу  15. маја у 19 часова присуствујете једанаестом у низу бесплатних онлајн концерата класичне и популарне музике у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, чију реализацију је помогла „Banca Intesa”.

Ansambl Renesans 5.jpg

Концерт ансамбла „Ренесанс” се одржава поводом Европске ноћи музеја у оквиру манифестације „Музеји за 10”, а заинтересовани грађани ће бити у прилици да га прате на ју-тјуб каналу и фејсбук страни Историјског музеја Србије.

Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Имајући у виду да овогодишња манифестација „Музеји за 10” има као тему „Будућност музеја – Нове идеје, нове праксе” желели смо да, користећи савремене технологије, на епидемиолошки безбедан начин поклонимо што већем броју заинтересованих грађана јединствени доживљај концерта реномираног ансамбла „Ренесанс”, најстаријег ансамбла за рану и традиционалну музику, не само на подручју бивше Југославије, него у читавој Европи.

 

Ансамбл „Ренесанс” чине Катарина Божић, сопран, Срђан Станић, фидел, Андрија Сагић, удараљке и Љубомир Димитријевић, фрула, дудук, двојнице, крављи рог и гајде.

На програму је музика старе Србије: „Путничка мелодија, ноћу” (источна Србија), „Високо дрво лад нема”, „Гајдица”, „Шарено оро”, „Тројанац”, „Шушкавац” (централна Србија), „Садила мома лојзе”, „Циганчица”, „Стара Врањанка”, „Заврзлама”, „Маријо де ли бела кумријо” (Косово и Метохија), „Гора јечи, „Градином цвеће цветало” (јужна Србија) и „Скомрашка игра”.

Особеност концерта у оквиру циклуса „Музиком кроз музеј”, је и извођење по једне нумере изненађења од српских композитора из музичке архивске грађе Историјског музеја Србије.

 

Манифестација „Музеји за 10” траје од 12. до 18. маја и обухвата низ бесплатних садржаја у Историјском музеју Србије и другим установама културе, о чему више можете сазнати на сајту манифестације www.muzejisrbije.rs .

 

 

Ненад Бељинац

Tagovi

Komentari (0)