МАНИФЕСТАЦИЈА МУЗЕЈИ ЗА 10 – МОЋ МУЗЕЈА

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“ – МОЋ МУЗЕЈA  од 14-20. МАЈ 2022.

 

И ове године, Народни музеј Србије придружио се манифестацији „МУЗЕЈИ ЗА 10“ која се у 54 града и на 159 локација одржава од 14. до 20. маја. Овогодишњи слоган МОЋ МУЗЕЈА инспирисао нас је у креирању богатог програма међу којим ће суграђани, али и сви посетиоци моћи да пронађу нешто за себе.

Narodni muzej Moć muzeja 1.jpg

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по осми пут, а са жељом да се током 7 дана бесплатних музејских програма обележе три важна датума  - Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја.

На дан почетка манифестације, у суботу 14. маја Народни музеј бити отворен од 12 до 22 часа обележавајући Европску ноћ музеја, а улаз у Музеј је током свих дана трајања манифестације бесплатан.

 Narodni muzej Moć muzeja 2.jpg

Програми Народног музеја 

14.05. У 12ч Тематско вођење Ко је био Несмин? Прича о мумији староегипатског свештеника Несмина коју је 1888. године купио у Луксору Хаџи Павле племенити Риђички из Мокрина и поклонио је Народном музеју део је наших сталних програма. Поред приче о Несмину, имаћете прилику да чујете причу и о осталим предметима из староегипатске збирке изложеним у сталној поставци: о ковчегу Нефер – Ренепет, ушабти фигурама, скарабејима, привесцима божанстава Тот и Таурет, уџад оку, џед стубовима, и фигуринама Изиде и Хоруса.

14.05. у 13ч Радионица Играмо се, али не на телефону за децу узраста 7-10 година. Готово да само заборавили да, осим игрица на телефону и компјутеру, постоје и лепе и забавне игре које су играли наши родитељи, баке, деке, па и даљи преци. Дођите у Музеј Вука и Доситеја да се заједно подсетимо игара које је Вук Караџић забележио и описао, да се поиграмо, научимо понешто, а све то уз музику и песму. Пријављивање је обавезно на мејл адресу: radionice@narodnimuzej.rs

14.05. у 17ч Тематско вођење Моћ крунисања. Којим поводом је настала и какве све тајне крије монументална историјска композиција Крунисање цара Душана Паје Јовановића, зашто је знамо још и под називом Проглашење Душановог законика и ко су ликови који су на њој представљени сазнајте на нашем тематском вођењу. 

14.05. у 18ч Ауторско вођење Један век југословенског сликарства: село, град и модерност Бојане Маричић. Уз богату Збирку југословенског сликарства присетићемо се неких од најзначајнијих дела која су обележила развој модерне уметности на подручју некадашње Краљевине Југославије.  Посматраћемо слике настале у време које је било обележено смењивањем рата и мира, развојем грађанског живота, јачањем Београда као престонице културе и модерности, и прилагођавањем народа на промене које су пратиле како политичку, тако и социјалну и културну сферу.

15.05. у 12ч Концерт Моћ музике. Програм концерта представља мешавину композиција епохе романтизма и импресионизма, попут дела Фредерика Шопена, Сергеја Рахмањинова, Едварда Грига и Клода Дебисија. Имаћете прилику да чујете и ауторска дела Ане Стефановић, воклално инструменталне композиције, романсе и песме из мјузикла "Звуци музике", Р. Роџерса, као и из "Успаване лепотице", П. И Чајковског.

Извођачи су: Ана Стефановић (клавир и вокал), Дејан Јаношевић (вокал), а специјални гост биће дечји хор који чине Магдалена Турудић, Мила Вељковић, Ема Милошић и Нина Милошић.

15.05. у 12ч Представа Досије Доситеј у Музеју Вука и Доситеја. Лик Доситеја Обрадовића оживљава глумац Владимир Цвејић чија интерпретација у првом лицу посетиоце упознаје са епохом у којој је Доситеј живео, личностима с којима се сусретао и атмосфером у којој се рађала српска независност током Првог српског устанка. Овај занимљив програм одржава се у аутентичном амбијенту Музеја Вука и Доситеја, у згради у којој је од 1809. до 1813. године радила Велика школа, прва српска просветна установа намењена вишем образовању. У оснивању школе  учествовао је  и  Доситеј Обрадовић, који се на њеном отварању 30. августа 1808. године ђацима, родитељима и угледницима обратио својим говором „О должном почитанију к наукам“. Спајањем Доситејеве биографије и простора у коме се театар одвија у потпуности долази до изражаја интерпретативна моћ театра и његове сценографије, оживљавајући познату историјску личност чији живот и рад је на одређени начин повезан са зградом у којој се данас налази Музеј Вука и Доситеја. Програм, обогаћен приказивањем документарног материјала, Доситејевих писама, портрета и тактовима одабраних музичких нумера, дочарава време о коме Доситеј приповеда, а савремени аудио-визелни ефекти оживљавају сталну музејску поставку. 

16.05. у 11ч Шетња Лица Доситејевог лицеја кроз споменичко наслеђе Београда кустоскиње Елиане Гавриловић. Подручје око Доситејевог лицеја, а данашњег Музеја Вука и Доситеја красе многа историјска здања која се налазе дуж дела улице Змаја од Ноћаја, Вишњићеве и њеног укрштања са Господар Јевремовом улицом. Током шетње која сумира читаву ову историјску и споменичку целину осврнућемо се на значајне објекте који се налазе у границама овог подручја (Капетан Мишино здање, Чукур чесма), али и на здања којих данас више нема: Доситејева кућа, Ванлијћева кућа, Управа града Београда, џамије, чесме… Окупљање заинтересованих биће у дворишту Музеја Вука и Доситеја.

17.05. у 13ч Ауторско вођење Импресија рађања модерне уметности у Србији кустоскиње Иване Јанковић. Како су то Ђорђе Крстић и Бета Вукомановић утабали пут за Надежду Петровић, Вељка Петровића и наше најпознатије сликаре? Како се то модерна уметност развијала у Србији и шта је то што је чини посебном у односу на уметност великих европских центара уметности? Придружите нам се у у Народном музеју. 

18.05. у 16ч Разговори О Лукијану Мушицком као Доситејевом и Вуковом савременику са кустосом Миодрагом Томићем у Музеју Вука и Доситеја. Изузетна личност Мушицког инспирисала је да се кроз разговор осврнемо на још једног изузетног писца. Баш као и Доситеј, и Мушицки је био испред свог доба у погледу образовања и превазилажењу оквира свештеничког клера. Као Вуков пријатељ, Лукијан Мушкицки допринео је језичким реформама и настојањима да се народни језик уврсти у књижевност. 

18.05. у 18ч Поводом обележавања манифестације Међународни дан музеја Народни музеј у Београду отвара изложбу Исходиште слике – Цртежи Саве Шумановића из Збирке Народног музеја у Београду, ауторке Драгане Љубеновић. Том приликом публици ће бити представљене две литографије и 78 цртежа овог знаменитог уметника, насталих углавном у оквиру припрема, студија као и прецизних предложака за касније реализоване слике у уљу. Према броју примерака, хронолошком опсегу, разноврсности материјала у документарном   смислу, а на појединим примерима и изузетној ликовној вредности, експонати на   репрезентативан начин представљају Шумановићев цртачки опус. Посматрани у   међусобној вези са подударним сликама пружају драгоцену прилику за студиозно сагледавање Шумановићевог опуса, доводећи нас ближе славном мајстору из Шида.

19.05. у 18ч Разговори Да ли су музејске манифестације аут? Са нашим саговорницима дискутоваћемо на тему да ли су културне манифестације и даље у тренду или су превазиђене. Постављајући питања да ли су овакви програми аут и да ли и даље има публике која је спремна да узме активно учешће у њима надамо се да ћемо успети заједно да направимо план за будући развој музејских програма али и да се забавимо. 

20.05. у 15ч Ауторско вођење Моћна стална поставка кустоскиње Дене Бабајић. У неуобичајеном термину, а као део пратећег програма манифестације Музеји за 10 ово ауторско вођење на енглеском језику намењено је првенствено страним посетиоцима Београда и Народног музеја. Наши страни гости ће моћи да се упознају са делом сталне поставкеи сазнају како се у праисторији, антици и током првих векова хришћанства концпирала и приказивала моћ. Кроз причу о томе шта је све моћ и како је она утицала на стварање света у каквом данас живимо, пажњу ћемо посветити помало несвакидашњем тумачењу предмета који потичу са територије данашње Србије.

Наше најмлађе посетиоце од 14. до 20. маја током радног времена изложбеног простора Народног музеја и Музеја Вука и Доситеја чекају самосталне радионице, током којих ће моћи да обоје и украсе фес, бркове, круне, бодеже и споје тачкице како би открили предмете на сталној поставци Музеја Вука и Доситеја.

Такође, под слоганом Музеји за све од 16. до 20. маја у току изложбеног радног времена у Народном музеју, за унапред заказане групе, одвијаће се радионице намењене деци и младима са аутизмом и другим развојним потешкоћама. Наставници и васпитачи могу да одаберу неку од понуђених радионица: То дивно воће; Мој јунак; Додирни, осети; Пронађи сенку; Коцка, коцкица; Које је боје срећа.

Изложба која је у Великој сали Народног музеја отворена 10. маја, FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA. Жена на Балкану у античком добу биће бесплатна за све посетиоце. На изложби ће бити представљено 179 експоната из античких колекција Народног музеја, од времена Хеленизма, преко римског Принципата, све до периода Константина I (од 1. до средине 4. века).

Посебном концепцијом и интерпретацијом изложених предмета покушаћемо да одговоримо на нека  питања о значају и улози жене из тог времена.

Уз ове програме, на Међународни дан музеја 18. маја очекује нас и отварањe изложбе радова Саве Шумановића под називом  Исходиште слике – Цртежи Саве Шумановића из Збирке Народног музеја у Београду, ауторке Драгане Љубеновић. Публици ће бити представљене две литографије и 78 цртежа овог знаменитог уметника, насталих углавном у оквиру припрема, студија као и прецизних предложака закасније   реализоване слике у уљу. Према броју примерака, хронолошком опсегу, разноврсности   материјала у документарном смислу, а на појединим примерима и изузетној ликовној вредности, експонати на репрезентативан начин представљају Шумановићев цртачки опус. Посматрани у међусобној вези са подударним сликамап ружају драгоцену прилику за студиозно сагледавање  Шумановићевог опуса,  доводећи нас ближе славном мајстору из Шида.

Придружите нам се и откријте невероватну моћ музеја Србије!

 

Марија Јовичић

Tagovi

Komentari (0)