Летњи Гала Концерт: Наjвећи хитови класике и Холивуда

Симфониjски оркестар "Макрис", под диригентском палицом Предрага Госте (САД/Србиjа) са Тамаром Рађеновић, сопраном (УК/Црна Гора) и солисткињама Амалиом Милер (гитара), Ањом Петковић и Леном Лончар (виолине) одржаће Летњи гала концерт “Наjвећи хитови класике и Холивуда” у новосадскоj Синагоги 4. септембра и Великоj дворани Коларчеве задужбине 5. септембра 2021. Оба концерта почињу у 20 часова.

 Baner-1200x800.jpg

У две концертне вечери публику у Београду и Новом Саду очекуjе узбудљив и динамичан програм са одабраним нумерама класичне и оперске музике, а магиjу летњих ноћи употпуниће хитови из холивудских филмова "Север и jуг", "Десет заповести", "Да Винчиjев код", "Гладиjатор" и "Повратак у будућност".

Београд поново дочекуjе младу диву, сопранисткињу Тамару Рађеновић, коjа jе на концерту “Аморе пер семпре” у априлу 2021. у Коларчевоj задужбини испраћена овациjама, са чак три биса и импресивним критикама угледних београдских критичара.

 IMG_3647.jpg

Тамара Рађеновић jе на Коларцу на наjбољи начин оправдала речи велике Монсерат Кабаље, коjа jоj jе предвидела планетарну кариjеру лирског сопрана. Чувена дива jе са Тамаром Рађеновић радила до краjа свог живота, а многоброjни Тамарини наступи у великим светским дворанама преносе емоциjе и љубав уткане у вишегодишњи рад са шпанском дивом. 

На Летњем гала концерту “Наjвећи хитови класике и Холивуда” Рађеновић ће извести ариjе из опера Шарла Гуноа “Ромео и Jулиjа” и “Фауст”, Пучиниjеве “Ла Боем”, те Гуаставинову прелепу ариjу “La rosa y el sauce”.

 Orkestar MAKRIS - fotograf Stefan Momirov.jpg

Фото: Стефан Момиров

Музичком спектаклу допринеће Симфониjски оркестар “Макрис”, добитник награде “Оркестар године” од часописа “Музика класика”, са преко 60 музичара, коjим ће дириговати чувени диригент богате музичке кариjере Предраг Госта, такође миљеник београдске, али и новосадске публике.

 

Гостини концерти остављаjу веома снажан утисак на публику, а његов таленат и енергиjу наjбоље jе описао Кристиjан Берзинс, jедан од наjважниjих шваjцарских музичких критичара коjи jе његов недавниоперски наступ у Шваjцарскоj оценио са пет звездица и написао "Госта диригуjе толико добро да не можете а да не пожелите да и сами уђете у оркестарску групу". 

Магиjа првог дела Летњег гала концерта биће употпуњена бисерима класичног оркестарског реперотара уз гитаристкињу Амалиу Милер и виолинисткиње Ању Петковић и Лену Лончар, док ће у другом делу оркестар “Макрис” свирати музику из наjвећих холивудских филмова коjи се jош нису изводили код нас.

 

Улазнице су у продаjи на билетарници Коларца и преко саjта tickets.rs

 

ПРОГРАМ:

 

Хитови оперске музике: 

  1. Gounod: Je veux vivre, Julijina arija iz opere "Roméo et Juliette"
  2. Puccini : Quando m'en vo' soletta, Muzetina arija iz opere "La Bohème"
  3. Gounod-Jewel Song ("Ah, je ris de me voir") , Margaritina arija iz opere "Faust"
  4. Guastavino: "La rosa y el sauce"

Хитови класике:

  1. Rodrigo: "Concierto de Aranjuez"

Čajkovski: "Labudovo jezero"

Massenet: Meditacija iz opere "Thais"

Elgar: "Nimrod" iz "Enigma Variacija"

 

Хитови Холивуда:

  1. Conti: "Sever i jug"
  2. Bernstein: "Deset zapovesti"
  3. Zimmer: "Da Vinci Code" i "Gladiator"
  4. Silvestri: "Povratak u budućnost"

 

БИОГРАФИJЕ УМЕТНИКА:

 

ТАМАРА РАЂЕНОВИЋ, сопран, своjим гласом задивила jе оперску легенду мадам Монсерат Кабаљекад jе имала само 19 година. Чувена дива jоj jе предвидела велику кариjеру лирског сопрана и дала jоj прилику да пева на њеним гала концертима у Шпаниjи. Радила jе са младом уметницом до краjа свог живота и пренела jоj много емоциjа и љубави за ову дивну професиjу.

 Tamara Rađenović.JPG

Тамара Рађеновић дипломирала jе соло певање на престижном музичком конзерваториjуму “Royal College of Music” у Лондону где jе награђена и стипендиjом за мастер студиjе.

Млада уметница се недавно представила београдскоj публици заjедно са реномираним уметницима Давидом Бижићем и Ђорђем Нешићем где jе добила импресивне критике од угледних београдских критичара:

“Уз све похвале за њен фино обликован лирски глас, аутентичну лепоту стаса и лица, респектабилну вокалну школу, прецизност у певању … несумњиво се ради о уметници коjоj се смеши обећаваjућа кариjера” (Дневник).

До сада jе наступила у 13 земаља света, између осталих у Шпаниjи, Италиjи, САД, Аустриjи, Немачкоj и Великоj Британиjи. 2018. године jе имала наступ у њуjоршком Карнеги холу коjи jе потом поновила и 2019. године. Своj оперски деби имала jе у Италиjи у оквиру Медитеранског опера фестивала у опери “Ла Бохèме” као Мими, под диригентском палицом Леонарда Каталанота. Наступала jе у Britten Theatre у Лондону у улогама Ане (Merry Wives of Windsor), Хелен (Сан летње ноћи) и Ромилде (Серсе), те као Грофица у Фигаровоj женидби. За више информациjа посетите tamararadjenovic.com

 

 

СИМФОНИJСКИ ОРКЕСТАР “МАКРИС” први концерт приредио jе у Београду 31. jануара 2015. године и од тада редовно наступа по неколико пута годишње и у Београду и у Новом Саду. Окупља првенствено млађе талентоване музичаре, а носи име америчког композитора грчког порекла Андреаса Макриса (1930-2005), те делуjе под покровитељством Фондациjе Макрис из САД. Ова фондациjа, чиjе jе седиште у Вашингтону, ради на очувању музичке заоставштине Андреаса Макриса и помаже развоj младих талената. Уметнички директор и диригент оркестра jе Предраг Госта.

 Orkestar MAKRIS - fotograf Stefan Momirov.jpg

Фото: Стефан Момиров

Оркестар jе од стране музичког часописа “Музика класика” добио признање “Оркестар године” за 2015. годину. Солисти коjи су наступали са оркестром “Макрис” до сада укључуjу међународне звезде као што су Наташа Вељковић, Марк Копеj, Евелин Березовски, Срђан Вукашиновић и други. Поред своjе редовне сезоне, 2019. године оркестар организуjе и међународно такмичење за диригенте. Добитник jе награде “Оркестар године” од часописа “Музика класика”. Наступао jе у Србиjи али и у Италиjи на престижном фестивалу “Музика Рива” у Рива дел Гарди. Оркестар jе до сада обjавио и три компакт диска. За више информациjа посетите makrisorchestra.com

 

 

ПРЕДРАГ ГОСТА, диригент, рођен jе у Београду где jе завршио нижу и средњу музичку школу. Студиjе jе завршио на Тринити колеџу за музику у Лондону, а мастер студиjе соло певања, хорског и оркестарског дириговања на Државном универзитету Џорџиjе у Атланти, САД. Усавршавао се у Великоj Британиjи, Русиjи и Европи, а тренутно ради и докторат на оперскоj музици са краjа 18. века на Christ Church колеџу Универзитета у Оксфорду.

 Predrag Gosta.jpg

Дириговао jе оркестрима као што су Лондонски симфониjски оркестар, Оркестар државне капеле “Глинка” у Петрограду, Руски државни оркестар у Москви, Национална филхармониjа у Вашингтону, Београдска филхармониjа, оркестар Гwиннетт Баллет Тхеатре у Атланти, у оперским кућама у Шваjцарскоj, Немачкоj, Бугарскоj као и код нас у Народном позоришту и Опери-театру “Мадлениjанум” са коjим jе остварио низ значаjних и успешних проjеката.

Добитник jе броjних награда и признања, међу коjима jе и Годишња награда УМУС-а (Удружења музичких уметника Србиjе) за наjбољи концерт у 2017. години. Наступао jе у САД, Русиjи, Европи и Мексику. Уметнички jе директор и оснивач Нове београдске опере, Београдске барокне академиjе, Фестивала ране музике, као и познатог ансамбла за рану музику New Trinity Baroque. Обjавио jе петнаестак дискова међу коjима десет са НТБ-ом и по три са Лондонским симфониjским оркестром и Симфониjским оркестром “Макрис”. За више информациjа посетите predraggosta.com

Tagovi

Komentari (0)