КОШАРКА: Сениори без пласмана на ОИ у Токију

Мушка сениорска репрезентација Србије поражена је у финалу Олимпијског квалификационог турнира у Београду од Италије и тако остала без пласмана на Олимпијске игре у Токију.

 image.jpg

Финале је, према очекивањима, кренуло врло тврдо и нервозно на обе стране. После четири минута игре било је 7:7, али су Италијани серијом 9:0 за минут стигли до 16:7. Прекинуо их је Петрушев, па Мицић и Добрић тројкама (серија 8:0), све то за мање од минут – 15:16… Искористили су ривали неколико неуспешних напада нашег тима, новом серијом 7:0 поново повели 23:15 у 8. минуту. Погодили су скоро све Италијани, па су на први одмор отишли у плусу – 28:22.

Лоше је почела друга четвртина за наш тим, нисмо имали решења у нападу, али је добра одбрана отворила контранападе и после тројке Анђушића донела серију 9:2 и прво вођство Србије – 31:30. Везао је сјајни Анђушић и трећу тројку заредом, па онда и два пенала (11 везаних поена) и донео нам 36:32 у 14. минуту. Поново је противник имао одговор и серијом 8:0 повео 40:36 у 17. минуту. И даље су Италијани погађали тројке и држали три до осам поена предности, а после тројки Полонаре и Пајоле на полувреме отишли са највећих „плус 12“– 57:45.

Погодио је Мели тројку на старту треће деонице, онда и Полонара за огромних 63:45. Ништа није ишло од руке изабраницима селектора Игора Кокошкова, покушавали су Бјелица, Калинић, Петрушев, Аврамовић, али без успеха, а ривал је имао највећих 73:49 у 26. минуту. Покушавала је Србија да ухвати прикључак, што нашем тиму никако није полазило за руком. Погодио је две тројке заредом Анђушић и у 28. минуту вратио наду, онда и два пенала Добрић за „минус 16“ – 61:77. На последњу паузу, отишло се при резултату 80:63 за Италију.

Отворио је Добрић последњу четвртину са „2+1“, али су после техничке Анђушићу и лошег напада Србије ривали поново подигли на недостижних 85:66. Нову наду у чудо донела је тројка Добрића (71:87) у 33. минуту, али су Италијани и даље погађали. Смањио је Петрушев на 79:93 у 35. минуту, Анђушић промашио једну, а Теодосић две тројке, а када је на четири минута до краја Полонара поново погодио за три (96:79) исход је могао да се наслути. Још једном је погодио Анђушић и смањио на 88:98 на 1:18 пре краја, онда и Петрушев за два (90:98), али није било времена за потпуни преокрет па су Италијани могли да славе пласман на Олимпијске игре у Токију.

Игор Кокошков: Бољи тим је победио вечерас. Тежак пораз за нас. Ја сам веома разочаран резултатом на турниру, који нисмо одиграли добро. Читав турнир смо покушали да се уиграмо са брзином, ритмом, ротацијама… Бројне лоше околности су нас снашле овог лета, али нисмо спремни као тим који би жртвовао много. Били смо овде, али мораш да даш 100 одсто. Имена не играју утакмице. Нисмо заслужили да победимо. Без обзира на то каква имена имамо, као тим, нисмо играли довољно добро да бисмо заслужили Олимпијске игре. Морамо да учимо из овога и морате да будете потпуно посвећени у супротном, то су само имена.

Немања Бјелица:  Мало је рећи неуспех, ово је катастрофа! Од нас се очекује да се пласирамо. Желели смо да усрећимо наш народ, извињавам се и преузећу одговорност као један од најискуснијих играча. Не бежим од одговорности. Са оваквом игром и приступом не заслужујемо да одемо. Изгубили смо од боље екипе. Нисам могао на крају да играм, због својих разлога… Играли смо јако лоше и како онда да кажем да је требало да узмемо визу за Токио… Бољи тим је прошао. Играње за репрезентацију је други ниво кошарке. Нећу да причам о притиску, јер ако ниси овде у тиму са сто одсто себе, онда то не ваља. Наше понашање мора да се поправи и само ако научимо нешто… Заправо, драго ми је што сам био део овог тима, као и оног пре две године. Људи, за пет година ћемо нестати ако се нешто не промени. Морамо много боље, другачије, да бисмо нешто направили. Имаћемо дуга лета да се спремимо за наредне клупске сезоне. Људи, ако нам Милош Теодосић игра пресинг преко целог терена у 40. минуту, онда нешто гадно не ваља. Не знам шта је разлог имали смо доста неких повреда, али не иде сад да тражимо изговоре. Таква је сезона била. Неки играчи су дошли касније… На неке ствари једноставно не можемо да утичемо. Ми старији играчи – првенствено полазим од себе – спремамо се као за сваку утакмицу. Једноставно нешто не штима. Са оваквом игром нисмо ни заслужили да прођемо даље. Једноставно, боља екипа је победила. Могао бих да причам сат времена, али не вреди… Морамо да будемо пример на терену. Мала смо земља, морамо да будемо пример целој нацији, а вечерас нисмо били тим. Ово није шала, играње за репрезентацију није шала али очигледно нешто не штима. Репрезентација је нешто другачије и сада је најлакше причати о томе. Честитам Италији, извињавам се нацији због овог, али морамо да будемо у тиму са сто одсто себе. Велика срамота како смо изгубили овај меч. Није до тренера и стручног штаба, већ до нас играча.

 

Tagovi

Komentari (0)