КОШАРКА - Србија победила Мали и пласирала се у четвртфинале СП

СРБИЈА – МАЛИ 81:68 (25:25, 18:14, 19:11, 19:20)

Женска репрезентација Србије остварила је другу победу у такмичењу по групама на Светском првенству у Сиднеју. У претпоследњем колу наш тим савладао је Мали, a пошто је Аустралија нешто касније победила Канаду, наше најбоље кошаркашице су се и теоретски пласирале у четвртфинале.

 Srbija-Mali-20.jpeg

У последњем колу – сутра од 9,30 по средњеевропском времену – наше девојке играју против Фрацуске.

После врло изједначеног првог полувремена, изабранице Марине Маљковић су већ у уводним минутима наставка успеле да зауставе Мали и крену ка победи.

Почело је сасвим добро. Тина Крајишник је доминирала под обручима, Саша Чађо била сигурна у шуту споља – у првих 10 минута убацила је три тројке. Ипак, Мали је успевао да одржи прикључак, чак и у неколико наврата преведе резултат на своју страну.

Већ је финиш првог полувремена наговаштавао да би наш тим коначно могао да се ослободи притиска ривала. Поенима капитена на велики одмор отишло се са четири поена предности за наш тим – 43:39.

По повратку из свлачионице, све се окренуло у нашу корист. Тина и Ивон су добиле подршку, пре свих Јоване Ногић која је овај део игре отворила тројком и дала ветар у леђа нашем тиму. Ван линије ограничења погодила је Чађо, а њеним новим поенима наш тим је отишао и на 12 разлике – 55:43, пет минута пре краја треће четвртине.

Сада су наше девојке некако много лакше долазиле до противничког коша и држале одстојање. Саша Чађо је наставила да погађа са дистанце, њеном новом тројком, шестом, – Србија је половином последњег периода отишла на 76:58, да би Ивон Андерсон повисила и на плус 20 – 78:58. Иако је био остало још више од три минута до краја, било је јасно да ће српске кошаркашице уписати нову победу.

Подсећамо, парове четвртфинала одредиће жреб, сутра одмах након последње утакмице такмичења по групама.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womensbasketballworldcup/2022/game/2609/Serbia-Mali#tab=boxscore

Марина Маљковић, селекторка Србије:

– Веома захтевна утакмица. Први пут смо играли овакву врсту утакмице, са оволиком количном притиска. На крају смо успели да победимо. Али, било је веома тешко. Од почетка девојке знају да имају моје пуно поверење. И то ћу увек понаваљати. Рекла сам и после Аустралије, претходно после Јапана или Канаде. Оне увек имају моје пуно поверење. Сви имамо нека очекивања, али важно је бити стрпљив. Не могу да кажем да ме нешто изненадило. Позитвно или негативно. Ово је све процес учења. Значило би нам да то иде мало брже. Али то је тако. Чека нас утакмица против Француске, да поново то докажемо. И то против тима који је као и ми у новој ситуацији. Ово је први пут да играмо у овим саставима. Оба тима су доста променила тимове. То ће бити потпуно другачија утакмица од неких које смо раније играли, рецимо прошле године у финалу Евробаскета у  Валенсији или у утакмици за бронзу на Олимпијским играма у Токију. Баш ме занима да видим како ће то да изгледа, каква ће да буде реакција мог тима, против неке нове генерације Француске. Да видимо где смо, имајући на уму да оне играју у веома јакој француској лиги, а да ми имамо наш проблем са квалитетом домаћег такмичења. Али, ако је нешто што у мом систему не може да се уради, то је да седнемо и плачемо. И биће веома занимљиво видети реакцију ове нове генерације.

Јована Ногић:

– После тешког пораза од Аустралије, било је важно да се подигнемо и узвратимо. Драго ми је да смо у томе успеле.

Photo by FIBA

Tagovi

Komentari (0)