КО ТО ТАМО ПЕВА ОТВАРА БАЛЕТСКУ СЕЗОНУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

Култном представом „Ко то тамо пева“, која је на репертоару Велике сцене у уторак 11. октобра (19,30), биће отворена балетска сезона Народног позоришта у Београду.

Овај савремени балет, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића и на музику Вокија Костића, у кореографији и режији Сташе Зуровца, премијерно је изведен 22. децембра 2004. године и до сада је одигран 202 пута.

 SIF_1046.jpg

На отварању балетске сезоне наступиће Јовица Бјегојев, Рандол Бетанкоурт, Никола Бјанко, Рафаеле Дилиђенте, Милош Живановић, Милош Кецман, Бранко Сарић, Михајло Стефановић, Теодора Спасић...

Представа је, већ, у самом старту добро уздрмала културну јавност. Међутим, одмах после премијерног извођења, све сумње биле су отклоњене.

Поклоници балетске уметности одушевљено су је прихватили, а наклоност су јој исказали не само новинари и критичари, него и многи који до тада уопште нису посећивали балетске представе.

Критичар „Политике“ Петар Волк, оценио је у свом осврту, неколико дана после премијере: „Када се сложи сјајна музика Војислава Костића, изражајна кореографија интенционалних ритмова и унутарњег значења са којом су играчи надахнути, ствара се представа изразитих вредности. Филм је остао оно што јесте, а балет ће се памтити“.

Саво Поповић из „Вечерњих новости“, у чланку под насловом „Хит из аутобуса”, између осталог, је истакао да је овде „досегнут онај стандард који се одавно примењује у балетским представама на западу: нема главних и споредних улога – сви су солисти“.

Критичар загребачког „Јутарњег листа“ Бранимир Пофук приметио је да комплетан ансамбл Народног позоришта био изврсно уигран, подједнако уверљив не само у грубој гротески, него и у нежној лирици и да због тога заслужује сваку похвалу.

Захваљујући својој универзалној нити, представу је разумела и заволела и публика на многобројним гостовањима широм света Богота (Колумбија), Рим (Италија), Торонто и Отава (Канада), Каиро (Египат), Будва и Тиват (Црна Гора), Бањалука (Република Српска), Скопље (Македонија), Темишвар (Румунија) и Сарајево (Босна и Херцеговина). 

Представу је видела и публика у Панчеву, Обреновцу, Неготину, Руми, Чачку, Крушевцу, Ужицу, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Пожаревцу, Лазаревцу, Сомбору, Земуну и Лесковцу.

Балет је добио Годишњу награду Народног позоришта за најбољу представу у сезони 2004/2005, Априлску награду Града Београда и Награду Удружења балетских уметника „Димитрије Парлић“. 

„Ко то тамо пева" била је прва плесна представа, у новије време, која је изведена у оквиру престижног Међународног позоришног фестивала „Битеф“ (2005). 

Костимограф је Катарина Галић, а сценограф Жорж Драушник.

Интересовање гледалаца за ову представу је несмањено, а многи су је одгледали и више пута.

 

 МАРКЕТИНГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Tagovi

Komentari (0)