Квалитетан филмски садржаj стиже у jош тридесетак места у Србиjи

Од 18. марта, када jе започела проjекциjама у Опову, 18. Турнеjа Слободне зоне до сада jе обишла двадесетак општина и градова широм Србиjе, а до њеног завршетка, краjем jуна, у jош тридесетак места публика ће моћи бесплатно да погледа седам наjзапажениjих филмова са прошлогодишњег, 19. издања фестивала.

 

Crveno nebo FOTO Christian Schulz Schramm Film.jpg

Фото: Christian Schulz Schramm Film

Ада, Заjечар, Осечина, Кучево, Лазаревац, Ивањица, Jагодина, Крупањ, Пожаревац и Уб само су нека од места до коjих су већ стигла играна и документарна остварења наjразличитиjе тематике, од борбе за очување природе до разних моралних, егзистенциjалних и љубавних дилема са коjима се суочаваjу филмски jунаци.

  1. Турнеjа Слободне зоне - Промо треjлер: https://youtu.be/LXlZswPBjbE

Место одакле jе кренула овогодишња турнеjа, Општинска народна библиотека Опово (Културни центар Опово) другу годину заредом учествуjе у овоj манифестациjи.

 Neizbrisiva sećanja FOTO Slobodna zona Promo.jpg

Фото: Slobodna zona Promo

– Турнеjа Слободне зоне jе несумњиво обогатила културни садржаj наше установе и пружила публици могућност да упозна ауторски филм и ужива у занимљивим остварењима. У времену презасићености и општег конзумеризма, гледаоци су били одушевљени, наизглед, обичним филмским причама с коjима су могли да се поистовете и о коjима су желели да разговараjу. На наше велико одушевљење, они су, из недеље у недељу, остаjали после проjекциjа и дискутовали о филмовима. Драгоценост ових догађаjа jе управо то – проjекциjе су биле много више од гледања, омогућиле су директну интеракциjу. Захваљуjемо се организаторима и фестивалу на прилици да учествуjемо у овом дивном проjекту и надамо се и будућоj сарадњи! – истакла jе Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке Опово.

И у школи страних jезика „Пенгуин инглиш” (Енглисх) у Jагодини атмосфера jе била сjаjна.

– Фестивал Слободна зона одувек jе представљао освежење за наш град. Занимљиве, несвакидашње теме одабраних ауторских остварења и ове године су привукле публику коjа жели да гледа филмове коjи постављаjу питања, шире хоризонте и не остављаjу никога равнодушним. Овогодишња проjекциjа филмова оставила jе сjаjан утисак на публику, посебно документарни филм „Неизбрисива сећања” – казала jе Даниjела Вељковић, директорка школе.

„Неизбрисива сећања” – треjлер: https://youtu.be/JdFMy_frxQw

Сем „Неизбрисивих сећања” Маите Алберди, на репертоару 18. турнеjе су jош четири играна и  два документарна филма: „Зло не постоjи” Рjусукеа Хамагучиjа, „Црвено небо” Кристиjана Пецолда, „Рана оклевања” Селмана Наџара, „Соколово jезеро” Шарлот ле Бон, „Џоан Баез: Jа сам бука” Мири Наваски, Меjв О'Боjл и Карен О'Конор и „Драга Фиона” Фионе Тан.

Турнеjа Слободне зоне jедан jе од наjамбициозниjих подухвата децентрализациjе филмског садржаjа у земљи. Мисиjа организатора jе стварање и неговање филмске публике и ван већих културних средина, обезбеђивањем бесплатних проjекциjа врхунских остварења на великом платну и у наjскровитиjим краjевима Србиjе.

Више о свим местима и распореду проjекциjа можете пронаћи на овом линку.

Турнеjу Слободне зоне jе подржало Министарство културе Републике Србиjе.

 

Миона Ковачевић

 

Tagovi

Komentari (0)