КУГЛАЊЕ: ЧЕТВРТИ ДАН У КЛУЖУ

Аутор текста: Бранимир Васић

b vasic.jpg 

 

 

 

КЛУЖ, 19. мај (Инфо центар).- Фантастичан дан за српско куглање  на Шампионату света у Клужу: освојене су две златне и једна бронзана медаља па је тако колекција у прва четири дана импозантна, шест трофеја, три златна, сребрни и два бронзана.

cetvrti dan svi zajedno.jpg

Злато је четвртог дана освојио микс тандем Хермина Лукач – Бојан Кличарић и Милорад Војновић у спринту, док је бронза у истој дисциплини припала Оливери Чикош.

cetvrti dan osvajaci medalja.jpg

- Пресрећан сам због нових трофеја. Због два златна, овај дан  ће се дуго памтити снови су се остварили – коментар је селектора Војка Павловића.- И они који су испали добро су играли, посебно Чаба Заварко који је до четвртфинала почистио ривале са по 2:0. Идемо даље имамо лепих шанси у појединачном делу и за комбинацију!

cetvrti dan samiponi sa slektorom.jpg

Јулијана Вукадиновић, селектор омладинки била је на врућој секундантској столици иза Оливере Чикош:

- Играла је одлично, док је није стигао умор. За њу је ова бронзана медаља  у ствари од чистог злата. Борила се као лавица, њен хитац није за ове стазе. О игри Хермине Лукач у микс тандему  не треба трошити речи, била је  најбоља када је  требало. Ангела Золнаи је подлегла атмосфери, имала је трему и испала је  јер је у три додатне кугле била потпуно деконцентрисана...

Дан је почео  изванредно, у јутарњим часовима микс тандем Хермина Лукач и Бојан Кличарић на „златне кугле“ дошао је до – злата! У свим мечевима су доигравали и - излазили као победници!

У изузетно узбудљивом финалу победили су словеначки микс Ања Форштнарич – Тими Јуранчич.

cetvrti dan vojnovic i dragojlovic.jpg

Финале је било за – инфаркт, или како рече председник КСС Урош Драгојловић, „ни Хичког га не би боље режирао“. У сетовима је било 1:1 (први добили Словенци 147:175- три „деветке“ у „чишћењу“, други српски микс 161:148) и одлучивале су по две додатне кугле.

Словенац Тими Јуранчич је играо први и оборио „седмицу“. Бојан Кличарић је одговорио - “седмицом“. Одлучивале су – даме. Ања Форштнарич је срушила „деветку“, али је и Хермина Лукач сјајно одиграла и – пала је „деветка“. Пошто је било 16:16 промењене су стазе и сада је први играо Кличарић оборивши седам чуњева. Јуранчич је парирао – „седмицом“. Тада је Хермина Лукач постала јунакиња финала: оборила је опет „деветку“ и ставила Ању Форштнарич на муке. Задрхтала је рука и Словенка је  срушила „четворку“ за злато Србије 16:11.

 cetvrti dan klicaric i lukac.jpg

- Никада нисам играо са Хермином Лукач у миксу, али смо се брзо уклопили. Најтежи меч био ми је са Словенцима који су играли у високом ритму цело првенство и да смо изгубили не би ми било криво, јер су заста добри. Није било лако доћи до титуле, јер смо све мечеве добили на „златне кугле“  које су и рулет и где грешке скупо коштају. Наше злато дошло је на том таласу „златних кугли“-  рекао је Бојан Кличарић који  има два екипна злата (Новиград 2016. и Клуж 2018)  сребро у тандему са Игором Ковачићем уз светски рекорд  и бронзу у спринту  од пре две године. Недостају му само медаље  у појединалном делу и за комбинацију...

Хермина Лукач је сада комплетирала светске златне медаље у миксу у две категорије – са Марком Антићем  на кадетском првенству света  2015. и сада са Кличарићем у јуниорској конкуренцији. Има сребро у миксу са Антићем са пионирског Светског купа 2010.  Као кадеткиња била је шампион света 2015. појединачно –класик и трећа за комбинацију. Кадетско екипно сребро освојила је 2015, а бронзу 2013. Овде у Клужу била је најбољи играч „бронзане“ селекције Србије.

cetvrti dan cikos i lukc.jpg

- Нисам била сигурна на почетку, имала сам мале осцилације у игри, али када смо савладали најјачи тандем Хрватске, све је дошло на своје место и из меча у меч смо подизали ритам. Велико је оптерећење играти стално “златне кугле“. Код  „деветке“ у финалу, бацила сам куглу, видела сам да је добра, почела да поскакујем, да „навијам“ и затворила сам очи. Тек када је загрмело из публике знала сам да су сви чуњеви пали – сећа се Хермина Лукач.- Никада нисам играла као друга, али ми је данас то одговарало...

Веома узбудљив био је и полуфинални меч против чешког микс тандема Павелкова – Котал. Иако су имали две деветке у „чишћењу“ у првом сету (Лукач у 16, Кличарић у 29. хицу), српски представници су изгубили први сет 139:145. Пресудио је лош резултат у пуне, само 80 чуњева. У другом сету победа од 148:137 и одлучила  је „деветка“ Кличарића у 18. хицу. У две додатне кугле,  први су играли Чеси, Котал је срушио само четири чуња, Кличарић – пет. Потом је Павелкова оборила „седмицу“  тако да је и Хермини Лукач било потребно седам чуњева и – оборила их је за победу 12:11.

У другом колу ривали српском миксу били су репрезентативци Аустрије, брат и сестра Чачковић. Први сет је српски микс добио и то у великом стилу 169:159 (у пуне 106 чуњева, „деветка“ Кличарића у 20. хицу). У другом,  победа тандема из Аустрије 126:140. У доигравању, прво је играо  Матијас Чачковић и оборио три чуња. Кличарић је срушио „седмицу“. Марија Чачковић је оборила шест „дрва“, Хермина Лукач седам и победа Србије 14:9.

У првом, колу Лукач и Кличарић елиминисали су фаворите Ану Јамбровић и Луку Пожегу (Храватска).  Први сет добили су Хрвати 132:135 иако је Хермина Лукач почела „чишћење“ са „деветком“. У другом сету велика борба и тријумф српског микс тандема са високим резултатом 169:168. Кличарић је овог пута почео чишћење– „деветком“.  Први су у доигравању „бацали“ представници Хрватске, Пожега је оборио „деветку“, Кличарић је послао „бомбу“ али је пала – „осмица“. Ана Јамбровић, која је до тада сјајно играла, оборила је пет чуњева, а Хермина Лукач „деветку“ за пролаз 17:14!

cetvrti dan postolje miks.jpg

Поподневни прграм обележио је српски репрезентаивац Милорад Војновић освајањем злата и одбраном титуле у спринту из истарског Новиграда 2016. Од када је уведена ова дисцилина (2003 у Аугзбургу) ни један куглаш није одбранио титулу, а само још Француз Кел има два злата (2003. и 2008).

У финалу је Војновић  савладао  Чеха Штефанчика, који као да је био прикључен на струју од 220 волти и набијен адреналином. Први сет Војновић је добио убедљиво 117:97 и имао је два „деветке“ у „чишћњеу“ у 13. и 16. хицу. У другом сету  тесан пораз Војновића 101:102. Доигравање са три кугле било је  неизвесно: Војновић  четири, осам и шест чуњева, Штефанчик две „шестице“ и „тројку“. Славље на трибинама, златна победа 18:15.

cetvrti dan postolje sprint m.jpg

- Увек је теже бранити него освајати, па сам покушао да не размишљам о одбрани титуле већ да се фокусирам на сваки следећи меч. Четвртфинале против Француза ми је било најтеже јер смо чак два пута разигравали.  И у финалу је било узбудљиво, али сам сам крив јер нисам „везао“ позицију за 2:0 у сетовима и морао сам да разигравам са опасним Словаком...Мој друг Норберт Ерњеши ми је био секундант од другог кола и хвала му на сјајној подршци, бодрењу и корисним саветима. Заједно смо исковали ово злато – истакао је Војновић који  има шест  светских злата (два у миксу 2016. и 2018, четири екипна- у Бауцену 2012, Брну 2014, Новиграду 2016. и  Клужу 2018), сребро у тандемима са Давидом Лаиншчаком у Клужу и екипно злато у кедетској селекцији  у Сарајеву 2011. По броју трофеја тренутно је у Клужу  „најбогатији“ у српској експедицији - два злата и сребро!

Тежак меч одиграо је Војновић и у полуфиналу против Словенца Бајзеља али га је добио са 2:0 у сетовима (109:107 и 85:72). 

cetvrti dan klicaric pavlovic vojnovic.jpg

У четвртфиналу пред Војновићем је поклекао Францу Раушер али у рововској борби после  две серије „златних кугли“. Први сет припао је Војновићу (102:100) у другом било је 104:96 за Француза. У три додатне кугле, Војновић је оборио  19 чуњева (осам, шест и пет), Француз такође 19 (осам, пет и шест). У другом доигравању, Војновић 20 чуњева (шест, осам и шест), Раушер 18 (шест, девет и три) и победа  српског аса.

У  другом колу састао се са Мађаром Бранчеком и завршио посао са 2:0 (104:94, две „деветке“ у „чишћчењу“ 11. и 16. хитац) и 95:94. У првом сету Војновић је надокнадио заостатак после пуних од чак 16 чуњева (68:52).

У првом изласку на стазу савладао је са 2:0 у сетовима Италијана Поша (119:85 и 94:93). У првом сету рушио је две „деветке“ у „чишћењу“ у 15. и 16. хицу.

Чаба Заварко је сјајно играо у прва два кола и са по 2:0 елиминисао ривале. Прво је  избацио Румуна Фекетеа (113:94 и 100:85). У првом сету срушио је „деветку“ у 20. хицу. Потом је „скинуо скалп“ и  Аустријнцу Есилу 95:92 и 108:95.

У мечу за улазак у полуфинале  поражен је од  Словенца Бајзеља са 2:0 (93:108 и 90:100).

cetvrti dan postolje sprint.jpg

Оливера Чикош је освојила бронзу у спринту  и она је можда и најпријатније изненађење. У полфиналу изгубила је, од касније вицешампионке, Аустријанке Нојбауер са 2:0 (109:98 и 97:90).  Осетио се умор, кугла је није слушала...

- Најтежи меч ми је био први, имала сам трему. Касније сам се смирла и из меча у меч је било све боље.  У полуфиналу су ме болеле ноге, много сама се истрошила у четвртфиналу против Немице. Ту сам дала све од себе, последњи атом снаге. Много ми значи ова медаља, моја прва појединачна – казала је Оливера Чикош којој је ово други трофеј  у Клужу после екипне бронзе, а има и кадетско екипно сребро из Шпајхерздорфа 2015.

У четвртфиналу, у мечу за медаљу, у избацила је опасну Немицу Бајер после три додатне кугле. У првом сету било је 87:83 за српску куглашицу, у другом је изгубила 73:89. Тада је храбро одиграла три додатне кугле и оборила 22 чуња (шест, девет и седам) а  Немица 13 (четири, три и шест).

 У другом колу драма али са хепи ендом за Оливеру Чикош. У мечу са  Чехињом Олсаковом било је 1:1 у сетовима (106: 91 за српску представницу и 85:79 за Чехињу) и  отишло се на „златне кугле“. У првој серији од три кугле било је 22:22 (Оласкова 7,6,9, Чикош 6,9,7). Ушло се у другу серију, прво је играла Чехиња и оборила шест чуњева, Чикош је срушила седам. У другом хицу Оласкова је погодила за „седмицу“  Чикош је била сјајна – „осмица“. Последњим хицем чешка такмичарка срушила је пет чуњева, Чикош шест и тријумфовала са 21:18.

У првом колу спринта победила је неугодну Хрватицу  Јуричић. После 1:1 у сетовима (99:84 за Јуричићеву, 113:100 за Чикош)  уследило је доигравање са по три кугле, прво је играла српска репрезентаивка и  сјајно почела, седам и девет чуњева у прва два хица, док је Хрватица оборила два пута по пет чуњева.  Последњом куглом Чикош је срушила три чуња, Јуричић осам,  али је победа припала српској репрезентативки 19:18.

cetvrti dan olivera cikos.jpg

У првом колу спринта другу српску представницу Ангелу Золнаи елиминисала је Пољакиња  Жзепска на „златне кугле“ (14:19). Први сет је добила Пољакиња 101:76, у другом  84:73 за Ангелу Золани. Прва је у три додатне кугле играла Пољска репрезентативка. Оборила је „седмицу“, Золнаи „четворку“.  Другим хицем поново је Пољакиња срушила седам чуњева, Золнаи само три. Последњим хицем   Жзепска је оборила пет чуњева, Золнаи седам, недовољно за пролаз (14:19).

У првом колу испао је у спринту Ален Кујунџић. Поразио га је неугодни Поњак Мецерод после три додатне кугле. У сетовима је меч завршен 1:1 (72:66 за Кујунџића и 86:94 за Пољака).  Пољак је први играо и оборио пет чуњева, Кујунџић „седмицу“. У другом хицу Мацерот је срушио осама „дрва“, Кујунџић само „пет“. Још је било наде за српског куглаша, али их је срушио Мацерод сјајним хицем и „деветком“. И Кујунџић је последњом куглом оборио девет чуњева, али је Пољак прошао са 22:21.

Председник СС Урош Драгојловић учествовао је је у свечној додели торфеја.

cetvrti dan delegacija.jpg

У недељу 20. маја на стазе ће у појединачном финалу изаћи петорица српских куглаша и три куглашице: Ален Кујунџић, Борис Кличарић, Адриан Лончаревић, Норберт Ерњеши и Желислав Јакаб као и Оливера Чикош, Хермина Лукач и Ангела Золнаи. Бориће се и за трофеје у комбинацији за коју ће се рачунати резултат из екипног дела и појединачног финала.

cetvrti dan osvajaci i seltkori.jpg

Пласман- микс танбеми: 1. Хермина Лукач - Борис Кличарић (Србија), 2. Ања Форштнарич- Тими Јуранчич (Словенија), две бронзе: Моника Павелкова – Мхаел Котал (Чешка) и  Лаура Рунгашер – Армин Егер (Италија).

Спринт - омладинци: 1. Милорад Војновић (Србија), 2. Марек Штефанчик (Словачка), две бронзе: Лука Пожега (Хрватска) и Анже Бајзељ (Словенија).

Спринт – омладинке: 1.  Мирна Босак (Хрватска), 2. Натали Нојбауер (Аустрија), две бронзе: Оливера Чикош (Србија) и  Фиона Штајнер (Аустрија).

Аустријанац Лукас Темистокле, иако кадет, играо је и за јуниоре и оборио светски рекорд за кадете у спринту са 239 чуњева. Стари је држао Петер Немчек (Словачка) из Брна 2014.

 

cetvrti dan deo reoreyentacije sa medaljasima.jpg

 

 

 

 

 

kluz CMP-afis-670x300.jpg

Фото галерија

cetvrti dan miks sa slekotrima.jpg
cetvrti dan milorad vojnovic.jpg
cetvrti dan olivera cikos.jpg
cetvrti dan vojnovic samiponm.jpg
cetvrti dan klicaric i lukac.jpg
cetvrti dan postolje 3.jpg
cetvrti dan rekorder temistokle.jpg
cetvrti dan predah.jpg
cetvrti dan cikos vukdinovci lukc i marija krstic alimenta novi sad.jpg
cetvrti dan ernjesi i vojnovic.jpg

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести