КУГЛАЊЕ: У Бешки нема куглане, али има куглаша

 Аутор текста: Бранимир Васић

 

kuglasi iz beske sjajna druzina.jpg

БЕШКА, 2. април (Инфо центар).- Својевремено је Бешка, место на ауто путу Београд – Нови Сад код моста на Дунаву,  имало Куглашки клуб Хајдук који је играо у нижим лигама и био сјајан домаћин на куглани са две стазе.  Међутим, средином прошле деценије, клуб се угасио, јер су нови прописи налагали да мора да се игра на куглани са четири стазе…

- Куглање, међутим, није замрло у Бешки – каже Борислав Бајић  куглаш београдског Партизана који је куглање завелео захваљујући оцу Владимиру Бајићу дугогодишњем првотимцу црно – белих.- Пребројао сам, Бешка има тачно 24 куглаша што је и за нека места где постоје куглане, леп број. Направили смо две екипе и редовно се такмичимо на куглану Сајмиште у Новом Саду у ревијалној “Тропикана лиги”. Куглање у Бешки има лепу традицију, својевремено су, на двостазну куглану на турнире и утакмице рекреативаца, долазили куглаши из Петровардина, Новог Сада, Инђије…

Легенда Хајдука био је Лајош Ханцко играч и дугогодишњи председник, који је преминуо пре скоро деценију и по. Његовим огромним залагањем и ентузијазмом, клуб је опстајао и поред тешких услова. Слободан Судар, Радован Шарац, Милан Бацковић (преминуо лане), Александар Месарош, Славко Стојановић, Драган Паплица, Александар Милановић… били су окосница куглашке екипе Хајдука. Данас су активни као такмичари Борислав и Владимир Бајић у суперлигашу Партизану и Душко Стојковић који игра у војвођанском лигашу  Железничару из Инђије. 

- Кроз кампове талената Куглашког савеза Србије прошли смо Александар Милановић  и ја што је још један показатељ да је у Бешки било младих куглаша и поред лоших услова за тренинге и такмичење. Дуго се прича у селу да ће се изградити спортска хала и да је на спрату, по пројекту, предвиђен и простор за куглану. Припадамо Општини Инђија, где не постоји ни једна условна куглана  за такмичења, тако да би са објектом у Бешки, где је и највеће интересовање за куглање, овај спорт, не само оживео, него и добио на замаху - сматра Борисилав Бајић.

Куглашки ентузијасти из Бешке, сваког понедељка крећу пут Новог Сада на “Тропикана лигу”. Котизацију и пут плаћају сами, као и термине за тренинге петком. Такмиче се већ три године и упорни су да сачувају куглање у селу на обали Дунава. Дресове су им обезбедили спонзори “Кафе офсајд” у “Кафе пуб”.

Бешка је имала веома развијен и разнолик спортски живот, али је упрво недостатак хале довео да гашења појединих клубова и  замирања спортова:

- Фудбалери Бешке су у Војвођанској лиги – “Југ”, Теквондо клуб Елит се поноси Аном Бајић, “бронзаном” на Европском првенству у категорији до 73 кг, успешан је и Шах клуб Хајдук. Имамо и Боћарски клуб Бешка за дисциплине “петанке”  пикадо и билијар клуб "Паб Бешка", а ради Удружења спортских риболоваца "Ладни извор"…У Бешки воле и голубове, познато је било удружење “Српски високолетачи СС 319"… Многи клубови у популарним спртовима су се, међутим,  угасили јер није било дворане. Рукометни клуб  Хајдук играо је у Другој лиги, активни и успешни били су Кошаркашки клуб Бешка, Атлетски клуб Хајдук, Одбојкашки клуб Младост и Клуб малог фудбала Сидро… Зато нам је свима, а посебно младима, жеља да што пре добијемо дворану и куглану и да спорт поново оживи у Бешки – додао је Борислав Бајић.

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести