КУГЛАЊЕ: Србија најбоља нација СП у Клужу

Аутор текста: Бранимир Васић

b vasic.jpg

 

 

 

 

Заварко троструки шампион света, Јасмина Анђелковић „златна“ у комбинацији са светским рекордом, Ковачићу појединачна бронза, Србија најбоља нација СП у Клужу!

 kr kup nacija.jpg

КЛУЖ, 16.мај (Инфо центар).- Србија је на појдиначном сениорском куглашком Шампионату света у румунском Клужу постигла незабележен успех у историји светског куглања: куглаши и куглашице су освојили  четири златне  медаље (од укупно седам) и једну бронзу. У престижном Купу нација, Србија је заузела прво место испред Хрватске и Немачке!

kr zavarko na postolju.jpg

 

Јунак шампионата је Вилмош Заварко, најбољи куглаш света, који је освојио три златне медаље. Одбранио је титуле из Новиграда 2016. у спринту и комбинацији и додао још једну  појединачно – класик. Њему уз раме је хероина првенства Јасмина Анђелковић која се окитила златом у комбинацији и поставила светски рекорд у овој дисциплини од 890 чуњева.

kr jasmina andjelkovic sa diplomom za svetski rekord.jpg

Бронза Игора Ковачића (појединачно – класик) сија као злато! Меч Ковачић – Заварко у полуфиналу је био резултатски најквалитетнији на целом првенству!

IMG_2281.JPG

Заварко је у појединачном финалу савладао Немца Маунела Вајса са 695:627 у чуњевима и 3,5:0,5 у поенима.  Две бронзе припале су Јану Бини (Чешка) и  Игору Ковачићу (Србија) кога је Заварко елиминисао у полуфиналу.

kr postolje pojedinacno.jpg

 

По сетовима је било157:141 за Заварка, 167:167 (Заварко је оборио „деветку“ у 24. хицу и „осмицу“ последњим хицем која му је донела пола игрчког поена), 157:186 за Заварка („деветке“ у 13, 16. и 27. хицу) и 185:162 („деветка“ у 26. хицу!

- Никада у каријери нисам освојио три златне медаље на једном такмичењу. У свлачионици пре  финала, помислио сам како би биле лепо да тријумфујем  – причао је Заварко.-  Финале није било лако, био сам уморан, попустила је и концентрација и  захваљујем се публици, пре свега  навијачима из Србије,  који су ме је бодрили у другом сету да издржим. У трећем сету сам играо за њих,  да им се захвалим...

kr zavarko sa tri medalje.jpg

Били сте близу 700 чуњева?

- Покушао сам да у четвртом сету дођем до границе снова у куглању, али је мало недостајало. У неким другим околностима, без притиска, ова куглана може да подари 700 чуњева.

Освојили сте укупно 13 златних сениорских медаља на Шамионатима света. Да ли вам, можда, понестаје мотива?

- Увек имам мотив када изађем на стазу – да победим.  Волим да гледаоци дођу да ме бодре, навијају и да се заједно радујемо успесима.

- Који вам је био најтежи меч?

-Против Игора Ковачића у  полуфиналу. Играо је изванредно и у последњем сету, после сјајног почетка „чишћења“ требало је само да отвара без првог  и нашао бих се у тешкој ситуацији...

 Игор Ковачић је признао после полуфинале:

- Сам сам себе победио! У десет последњих хитаца очистао сам само две „поставе“ а у оваквим мечевима то се не прашта...

Војко Павловић фанатастично је дебитовао у улози селектора сениора на Шампионату света. Са сузама у очима примио је диплому за најбољу селекцију у Купу нација:

kr medalajsi sa selekroma direktoom reorezentacije i predsednikom kss.jpg

- Фантастичан успех,  мушка селекција освојила је три златне и бронзану медаљу обрадовала нас је и изванредна Јасмина Анђелковић. Заварко је одбранио две титуле и придодао трећу. Он пише историју светског куглања на сваком шампионату.

Да ли остаје жал због нечега у овом великом слављу?

- Када смо долазили, пожелео сам да свих шест играча прођу у други круг и то су урадили. Касније су испали Тепша, Јоветић и Влајков, једноставно нису „имали дан“ и због тога ми је жао. Хвала репрезентативцима на свему,  пуно ми је срце...

kr jasmina andjelkovc na postiolju.jpg

Јасмина Анђелковић је донела Србији прву златну медаљу у комбинацији. Њој је ово други светски трофеј јер је у Брну 2014. са Чонгорем Барањем освојила бронзу у миксу. Оборила је и светски рекорд у комбинацији са 890  чуњева (670 у 16-тини финала и  220 у спринту). Стари рекорд био је  876 чуњева (Инес Маричић – Новиград 2016).

- Пресрћна сам због медаље у комбинацији. Нисам била сигурна да ћу остати прва, јер  је остало полуфинале где је играла Хрватица Инес Маричић којој сам „бежала“ само два чуња. Нисам могла да  гледам, стрепела сам, побегла сам из куглане. Светски рекорд је дошао као шлаг на торти. Нисам била на прошлом Шампионату света у Детенхајму, били су то тужни и тешки дани, али је ова медаља права награда и подстрек...

kr postolje zene kombinacija.jpg

Да ли вам је жао пораза у четвртфиналу против Словенке  Бригите Стрелец?

- Изгубила сам на ниском резултату меч у коме нисам успевала никако да „изнесем“ куглу како треба - објаснила је Јасмина Анђелковић и открила да је у контакту са старијом сестром Јеленом  такође некада сјајном куглашицом (има прегршт јуниорских светских  трофеја) која не може да престане да плаче од среће...

Селектор сениорки Драган Фатовић  је овако оценио шампионат:

- Прва медаља женског куглања од осамостаљења Србије, па још и златна остаће записана у аналима нашег куглашког спорта. Честитке Јелени Анђелковић. До овог трофеја дошла је огромним залагањем и радом, мукотрпно, уз много одрицања. Срећан сам и поносан због овог успеха, уз њу су биле другарице из репрезентације али и сјајни навијачи...Још једном им хвала!

kr zenska selekcija.jpg

 Женско финале припало је Сини Бајзе (Немачка) која је савладала Мађарицу Аниту Мехеш са 617:594 (3:1). Бронзе су припале Барбари Стрелец из Словеније и Инес Маричић из Хрватске.

kr medaljasi sa selekorima.jpg

Од четири полуфинала, три су била за –инфаркт! Вилмош Заварко и Игор Ковачић у српском полуфиналу водилу су жестоку борбу од последњег чуња, уписана су два најбоља резултата у мечу на шампионату и славио је Заварко са 678:671  (3:1). Први сет добио је Ковачић (који је сјајно одиграо у пуне, 446 чуњева, 110, 111, 114, 111 и вероватно ће то бити и најбољи резултат на шампионату овом сегменту), 164:160 (Заварко имао „деветку“ у 27. хицу). У другом сету фантастична игра која је мамила аплуазе,  серије „деветки“ са обе старне и победа Заварка 181:174 (Заварко омао три „деветке“ 16, 17. и 18. хитац). Трећи сет припао је Заварку „тесно“ после изједначене игре 178:177 (Ковачић оборио две „деветке“ у „чишћењу“ 16. и 17. хитац. Пресудило је и некиолико грешака Ковачића у завршници сета.

Ковачић је имао шансу за победу јер му је требао тријумф у четвртом сету са  више од четири  чуња. Обојица су играла доста нервозно, Ковачић је са „деветком“ у 18. хицу припретио, али је Заварко био у финишу смиренији, боље „везивао“ позиције и славио 156:159 за пласман у финале...

IMG_2290.JPG

„Напето као у мидеру“ било је и у оба женска полуфинала. Мађарица Анита Мехеш, победила је  Инес Маричић (Хрватска) која, тако, неће бранити титулу из Новграда 2016. Први дао меча припао је Маричићевој са фантистична 374 чуња у 60 хитаца. Имала је 2:0 у сетовима и велику чуњ залиху. Мађарица је, међутим много боље одиграла друга два сета, добила их, надокнадила и чуњ тазлику и отишла у финале. У последњем сету пале су јој и две „деветке“ у „чишћењу“ које су  мало избациле Маричићеву из ритима и на крају победа Немеш са 647:645 (2:2). Колико је био велики притиска види се и из последњег хица Немешове, погодила је само четири чуња, али довољно за  победу...

IMG_2282.JPG

Слично је било и друго полуфинале за куглашице. Немица Сина Бајзе губила је, после три сета,  од Словенке  Бригите Стрелец са 2:1 у сетовима и десет чуњева разлике. У последњем сету, Немица је направила преокрет  и тријумфовала на више чуњева 612:610 (2:2).

Неизвесности једино није било у мечу Немца Мануела Вајса. Јан Бина јуниорски шампион света у комбинацији и сребрни појединачно – класик, који је прво у Клужу одиграо цео јунирски шампионат а, затим, и сениорски, није имао снаге за подвиг. Поражен је убедљиво 624:584 (4:0).

- Ово је највећи успех српског куглања и, можда, и нашег спорта уопште – оцена је Уроша Драгојловића, председника Куглашког савеза Србије.- Пет пута се чула химна „Боже правде“, за четири злата и Куп нација и освојили смо и бронзу. Честитке заслужују  сви куглаши и куглашице, чланови стручног штаба, Војко Павловић који је био у двострукој улози јер је водио и сениоре и јуниоре, селектор женске репрезентације Драган Фатовић,  селектор омладинки Јулијана Вукадиновић и кадеткиња Љубомир Штетин.

Драгојловић је истакао да су и јуниори, на Шаммпионату света пре сениорксог, били фантастични са три златне, три сребрне и три бронзане медаље:

kr medalajsi sa selekroma direktoom reorezentacije i predsednikom kss.jpg

- То је гаранција да ћемо имати  праве наслединке сјајних сениора предвођених „куглашким ванземаљцем“ Вилмошем Заврком. У кадетском Светском купу, увертири јуниорског шампионата,  бисер српског куглања Владана Обренић освојила је злато и бронзу у миксу са Вуком Бошковим.  После доста година и куглашица нас је обрадовала најсјајнијом медаљом и надам се да ће то бити почетак златне стазе  женског српског куглања.

Урош Драгојловић се баш добро нарадио и нашетао последњег дана шампионата, уручивао је признања у друштву председника Међународне куглашке федерације  на девет чуњева (ВНБА класик)  Клауса Барта и председнице румунске куглашке федерације Марије Попсеку. Морао је да обуче и одело:

kr svi zajendo navijaci i medaljasi.jpg

- Захваљујем се Министарству омладине и спорта Србије на огромној подршци нашим програмима, без које не би било ових фантастичних резултата. Ниш експрес је прво довезао репрезентативце а потом одвезао товар медаље и на томе им хвала.  Уз нас су били и спортски пријатљи из ЕПС-а и Пак промета. Хвала и фантастичним српским навијачима у Клужу, били су у сваком тренуку уз играче и игрчице, а придобили су и велику групу из Сегедина, тако да је подршка Заварку била громогласна – закључио је Урош Драгојловић.

IMG_2278.JPG

Резултати, комбинација - куглаши (сабирају се најбољи резулат из појединачног- класик од квалификација до финала и у спринту од првог кола до финала): 1. Вилмош Заварко (Србија) 939 (696 и 243), 2. Тимо Хофман (Немачка) 922 (693 и 229), 3. Хрвоје Мариновић (Хрватска) 911 (698- најбољи резултат шампионата и 213), 4. Јан Бина (Чешка) 909 (679 и 230), 5. Игор Ковачић (Србија) 904 (690 и 214) итд.

Куглашице: 1. Јасмина Анђелковић (Србија) 890 (670 и 220), 2. Инес Маричић (Хрватска) 888 (660 и 228), 3. Мирна Босак (Хрватска) 876 (665 и 211), 4. Анита Мехеш (Мађарска) 874 (647 и 227), 5. Бригита Стрелец (Словенија) 872 (652 и 220) итд.

Хрватица Ана Јамбровић са 677 чуњева поставила је најбољи резултат шампионата и оборила јуниорски светски рекорд (стари 672, Барбара Фидел – Словенија, Детенхајм 2009).

 

 

kr zavarko postolje kombinacija.jpg

Спортска биографија Вилмоша Заварка

 

Вилмош Заварко је, тренутно, једини куглаш у свету са сенироским титулама (укупно 13)  у свим дициплинама: екипно, појединачно – класик, појединачно – за комбинацију, спринт и микс – тандем, као и у појединачном сениорском Светском купу!

Појединачни шампион света био је  2010. у Рицингу, 2018. у Новиграду и 2018. у клужу. Има треће место у Лесном 2012.

За комбинацију је славио 2010. у Рицингу и 2012. у Лесном и 2018. у Клужу. Има вицешампионске титуле 2008. у Бањалуци, и 2016. у Новиграду, као и бронзу 2014. у Брну.

У спринту се пео на највиши степеник победничког постоља у  Новграду 2016. и Клужу 2018. Има две вицешампионске титуле, у Бања Луци 2008. у Новиограду 2016.  Бронзе у овој дисциплини освајао је у Лесном 2012. и Брну 2014.

У Бања Луци 2008. постао је шампион света у микс тандему са Зорицом Бараћ.

Екипне титуле освајао је у Детенхајму 2009, Сарајеву 2011, Шпајхерздрфу 2015. и Детенхајму 2017. Има екипну бронзу из Залаегерсега  2013.

У Светском купу освајио је сениорско злато 2011. у Талину

Освајао је светска злата као јуниор у тандемима у Ријеци 2010,  у комбинцији 2005. у Находу, поједначну титулу има из Задра 2008, а у паровима има две титуле: 2005. и 2008. Као кадет славио је на СП у пару 2006. у Сарајеву.

Има четири сениорске и јуниорске светске сребрне медаље као и шест бронзаних.

 

 

 

kluz CMP-afis-670x300.jpg

Фото галерија

IMG_2273.JPG
IMG_2311.JPG
IMG_2328.JPG
kr dragojlovic i zavarko.jpg
kr igor sa tatom i mamom.jpg
kr kolo sampiona.jpg
kr pavlovic i  zavarko.jpg
kr postolje kombinacija.jpg
kr radost navijaca.jpg
kr zavarko i andjelkoviceva.jpg
kr zavarko i vajs.jpg

Tagovi

Komentari (0)

Повезане вести