Концерт Jадранке Jовановић у Новом Саду

Солистички концерт оперске диве чиjи наступи безусловно осваjаjу публику, одржаће се у малоj дворани, новосадске хале СПЕНС, 11.11.2022, од 20х, уз госте из Италиjе, маестра Ромола Ђесиjа и тенора Андреу Бинетиjа и оркестар изузетних музичара “Београдски солисти”. Концерт маjстор jе Весна Jансенс.

 Jadranka Jovanovic Foto Vukica Mikaca (3).JPG

Фото: Вукица Микача и @марлена_фотоарт

"После дуго времена, одржаћу солистички концерт у Новом Саду, граду у коме сам jош као студент прве године, имала своjу прву премиjеру 1982 године. Била jе то Штраусова оперета "Слепи миш", у Српском народном позоришту. Захвална сам Граду Новом Саду, Европскоj престоници културе и продуцентскоj кући Топ Тон. Са великим нестрпљењем и радошћу ишчекуjем оваj догађаj, максимално смо посвећени сваком детаљу, jер желимо да се на наjлепши начин публика и ми на сцени, прошетамо кроз наjпопуларниjу оперску литертатуру, али и филмску музику, оперету и мjузикл." - изjавила jе Jадранка Jовановић уочи концерта. 

Поред бисера оперске литературе и популарних делова из оперете и мjузикла, на програму су и омиљени хитови филмске музике, атрактивне италиjанске канцоне и наполитанске песме, са посебним акцентом на српскоj уметничкоj музици. 

Улаз за оваj изузетан музички догађаj jе слободан.

 JADRANKA JOVANOVIĆ Koncert NS.jpg

Фото: Вукица Микача и @марлена_фотоарт

Jадранка  Jовановић годинама важи за синоним вокалне уметности у Србиjи. Респектабилан углед у светским уметничим круговима остварила jе наступима на преко 120 светских оперских и концертних позорница, од Пекинга до Мексико Ситиjа, и од Палм Бича до Сибира, међу коjима се издваjаjу: Миланска „Скала”, „Театар Лицео” у Барселони, „Театар Масимо” у Палерму, „Театар Мунисипал” у Рио де Жанеиру, „Бунка Каикан” у Токиjу, „Сан Карло” у Лисабону, Опера у Ници, „Глен Гулд” дворана у Торонту, Росиниjев Фестивал у Пезару, атински „Иродион”, „Кенеди Центар” у Вашингтону, „Карнеги Хол” у Њуjорку, “Музикфераjн” у Бечу...Остаће упамћена и као прва Кармен на Блиском Истоку у Арапским Емиратима.

Сарађивала jе са наjвећим светским уметницима као што су Пласидо Доминго, Хозе Карерас, Петер Дворски, Хозе Кура, Мирела Френи, Даниjела Деси, Елена Обрасцова… и са истакнутим диригентима: Клаудио Абадо, Ричард Бонинг, Маурицио Арена, Клаудио Шимоне...

Отпевала jе преко 70 улога из опера и вокално-инструменталних дела, од коjих су наjупечатљивиjе: Пепељуга, Еболи, Абигаила, Сантуца, Цармен, Кнегиња чардаша, Грофица Мариза, Амнерис...

Рођена jе у Београду, где jе на Факултету музичке уметности стекла две универзитетске дипломе: на теоретском одсеку, и на одсеку за соло певање. На одсеку за соло певање jе и магистрирала.


Од многоброjних награда, њоj лично су наjдраже: 

Изузузетна Вукова награда за 2015. годину, 2019. године, у Трсту, као првоj Српкињи, уручена jоj jе престижна награда Међународне асоциjациjе оперете, коjу су до сада добили наjвећи уметници света.
И, посебно важна награда, орден Карађорђеве звезде првог степена, за нарочите заслуге у представљању Републике Србиjе и постигнуте резултате у области оперске уметности, коjи jоj jе 2021. године, уручио Председник Републике Србиjе Александар Вучић, поводом Дана државности Србиjе.

 

 

Tagovi

Komentari (0)